Depozitarea adecvată a cerealelor, imediat după recoltare, reprezintă un pas esențial pentru menținerea calității acestora și prevenirea contaminărilor, astfel încât să își păstreze un preț competitiv. Cu toate acestea, depozitarea corectă presupune o atenție deosebită și aplicarea unor practici specifice.
Mai mult, procesul de pregătire a spațiilor de depozitare ar trebui să înceapă înainte de recoltare, printr-un proces de verificare și curățare. De asemenea, vor fi necesare și operațiuni de dezinsecție și deratizare pentru a preveni apariția potențialilor dăunători și pentru a combate agenții patogeni care ar putea compromite calitatea cerealelor.
În continuare, vei descoperi patru abordări moderne pentru prevenirea deprecierii cerealelor depozitate peste iarnă.
1. Monitorizează constant temperatura și umiditatea din depozit
Înainte de depozitarea cerealelor în saci sau vrac, asigură-te că acestea au fost cernute de eventuale corpuri străine și că sunt perfect uscate. Gradul de umiditate prezent în semințe poate să afecteze modul în care acestea se păstrează. Se recomandă ca în depozit nivelul de umiditate să nu depășească 14% pentru cereale precum grâul, orzul sau porumbul.
Pentru cerealele depozitate în silozuri, verificarea stării lor se realizează prin intermediul instalațiilor electrotermometrice. Procesul presupune măsurarea temperaturii de la distanță prin intermediul unor dispozitive precum termometre tehnice, palpatoare electronice sau indicatoare de temperatură.
Pentru silozurile care nu sunt echipate cu mijloace electrotermometrice pentru măsurarea temperaturii de la distanță, se efectuează verificarea temperaturii, umidității, mirosului și culorii cerealelor la intervale specifice, pe o perioadă de trei luni de la momentul recepționării. Cerealele uscate și cu umiditate medie trebuie verificate o dată la fiecare cinci zile, iar cele umede și jilave necesită verificare zilnică.
2. Acordă atenție sistemului de ventilație
În funcție de metoda de depozitare aleasă, aerisirea trebuie să fie lentă, în cazul unor temperaturi scăzute, sau intensă, pentru temperaturile ridicate.
O ventilație adecvată a depozitelor te va ajuta să menții un nivel optim atât pentru temperatură, cât și pentru umiditate. Prin intermediul unor sisteme moderne de ventilare, cum ar fi ventilatoarele cu control automat, se poate asigura circulația optimă a aerului și, astfel, se previne acumularea de umiditate și se împiedică formarea zonelor calde sau reci.
3. Ia măsuri de protecție față de atacul dăunătorilor
Implementarea unor măsuri eficiente împotriva dăunătorilor în depozit este extrem de importantă și nu trebuie neglijată. Astfel, vei proteja recolta pe tot parcursul procesului agricol.
Foarte eficient împotriva șoarecilor și șobolanilor este, de pildă, Storm® Ultra Secure, un produs cu o excelentă palatabilitate și durabilitate, datorită formulei sale inovatoare, bazată pe substanţa activă flocoumafen.
Acesta este un rodenticid sub forma unor de blocuri de momeală pregătite pentru utilizare, având o greutate de 25 de grame și o culoare albăstruie. Este eficient într-un interval scurt de timp de la începerea tratamentului și este omologat pentru a combate:
- șoarecele de casă (Mus musculus);
- șobolanul brun (Rattus norvegicus);
- șobolanul negru (Rattus rattus).
4. Folosește dezinfectanți omologați pentru igienizare
Poți preveni dezvoltarea bacteriilor și patogenilor în depozitele de cereale cu ajutorul dezinfectanților omologați, care vor asigura o igienizare corespunzătoare, conform standardelor în vigoare, a spațiilor de depozitare și vor preveni contaminarea cerealelor.
Selectează atent produsele, citește eticheta și respectă recomandările producătorilor privind perioada de utilizare și doza recomandată. Astfel, vei reuși să asiguri o protecție eficientă împotriva microorganismelor nocive.
În concluzie, pentru a păstra calitatea și valoarea cerealelor peste iarnă va trebui să le asiguri un mediu potrivit de depozitare. Ține cont de aceste patru metode moderne care previn deprecierea producției.
Sursa foto: Shutterstock