AcasăStiri4 metode moderne pentru evitarea deprecierii cerealelor depozitate peste iarnă 

4 metode moderne pentru evitarea deprecierii cerealelor depozitate peste iarnă 

Publicat pe

Articole

Hackerii au atacat Twitter si Facebook. Ce mesaj au lasat

Doua dintre conturile oficiale de Twitter ale Facebook au fost atacate cibernetic, a confirmat gigantul social media.Pe conturile de Twitter ale @Facebook si aplicatiei sale de mesagerie @Messenger a aparut un mesaj criptic continand cuvintele: „Buna, suntem O u r M i n e....

Depozitarea adecvată a cerealelor, imediat după recoltare, reprezintă un pas esențial pentru menținerea calității acestora și prevenirea contaminărilor, astfel încât să își păstreze un preț competitiv. Cu toate acestea, depozitarea corectă presupune o atenție deosebită și aplicarea unor practici specifice. 

Mai mult, procesul de pregătire a spațiilor de depozitare ar trebui să înceapă înainte de recoltare, printr-un proces de verificare și curățare. De asemenea, vor fi necesare și operațiuni de dezinsecție și deratizare pentru a preveni apariția potențialilor dăunători și pentru a combate agenții patogeni care ar putea compromite calitatea cerealelor. 

În continuare, vei descoperi patru abordări moderne pentru prevenirea deprecierii cerealelor depozitate peste iarnă. 

1. Monitorizează constant temperatura și umiditatea din depozit 

Înainte de depozitarea cerealelor în saci sau vrac, asigură-te că acestea au fost cernute de eventuale corpuri străine și că sunt perfect uscate. Gradul de umiditate prezent în semințe poate să afecteze modul în care acestea se păstrează. Se recomandă ca în depozit nivelul de umiditate să nu depășească 14% pentru cereale precum grâul, orzul sau porumbul. 

Pentru cerealele depozitate în silozuri, verificarea stării lor se realizează prin intermediul instalațiilor electrotermometrice. Procesul presupune măsurarea temperaturii de la distanță prin intermediul unor dispozitive precum termometre tehnice, palpatoare electronice sau indicatoare de temperatură. 

Pentru silozurile care nu sunt echipate cu mijloace electrotermometrice pentru măsurarea temperaturii de la distanță, se efectuează verificarea temperaturii, umidității, mirosului și culorii cerealelor la intervale specifice, pe o perioadă de trei luni de la momentul recepționării. Cerealele uscate și cu umiditate medie trebuie verificate o dată la fiecare cinci zile, iar cele umede și jilave necesită verificare zilnică. 

2. Acordă atenție sistemului de ventilație 

În funcție de metoda de depozitare aleasă, aerisirea trebuie să fie lentă, în cazul unor temperaturi scăzute, sau intensă, pentru temperaturile ridicate. 

O ventilație adecvată a depozitelor te va ajuta să menții un nivel optim atât pentru temperatură, cât și pentru umiditate. Prin intermediul unor sisteme moderne de ventilare, cum ar fi ventilatoarele cu control automat, se poate asigura circulația optimă a aerului și, astfel, se previne acumularea de umiditate și se împiedică formarea zonelor calde sau reci.  

3. Ia măsuri de protecție față de atacul dăunătorilor 

Implementarea unor măsuri eficiente împotriva dăunătorilor în depozit este extrem de  importantă și nu trebuie neglijată. Astfel, vei proteja recolta pe tot parcursul procesului agricol. 

Foarte eficient împotriva șoarecilor și șobolanilor este, de pildă, Storm® Ultra Secure, un produs cu o excelentă palatabilitate și durabilitate, datorită formulei sale inovatoare, bazată pe substanţa activă flocoumafen. 

Acesta este un rodenticid sub forma unor de blocuri de momeală pregătite pentru utilizare, având o greutate de 25 de grame și o culoare albăstruie. Este eficient într-un interval scurt de timp de la începerea tratamentului și este omologat pentru a combate:  

  • șoarecele de casă (Mus musculus);  
  • șobolanul brun (Rattus norvegicus);  
  • șobolanul negru (Rattus rattus). 

4. Folosește dezinfectanți omologați pentru igienizare 

Poți preveni dezvoltarea bacteriilor și patogenilor în depozitele de cereale cu ajutorul dezinfectanților omologați, care vor asigura o igienizare corespunzătoare, conform standardelor în vigoare, a spațiilor de depozitare și vor preveni contaminarea cerealelor. 

Selectează atent produsele, citește eticheta și respectă recomandările producătorilor privind perioada de utilizare și doza recomandată. Astfel, vei reuși să asiguri o protecție eficientă împotriva microorganismelor nocive. 

În concluzie, pentru a păstra calitatea și valoarea cerealelor peste iarnă va trebui să le asiguri un mediu potrivit de depozitare. Ține cont de aceste patru metode moderne care previn deprecierea producției. 
Sursa foto: Shutterstock

Ultimele articole

Nu știi dacă să îți cumperi o casă sau un apartament? Vezi aici ce lucruri trebuie să ai în vedere pentru această decizie

Decizia de a-ți cumpăra propria locuință este una dintre cele mai importante hotărâri pe...

Cum să organizezi un grătar în aer liber? 5 sfaturi utile

Organizarea unui grătar în aer liber poate fi o experiență extrem de plăcută, oferindu-ți...

Cum să-ți perfecționezi abilitățile analitice folosind metode neobișnuite

Capacitatea de a gândi analitic este o calitate esențială pentru a lua decizii informate...

Beneficiile miscarii si dansului asupra sanatatii si starii de spirit

Intr-o era in care stresul si sedentarismul au devenit parte din viata cotidiana, gasirea...

Articole asemanatoare

Nu știi dacă să îți cumperi o casă sau un apartament? Vezi aici ce lucruri trebuie să ai în vedere pentru această decizie

Decizia de a-ți cumpăra propria locuință este una dintre cele mai importante hotărâri pe...

Cum să organizezi un grătar în aer liber? 5 sfaturi utile

Organizarea unui grătar în aer liber poate fi o experiență extrem de plăcută, oferindu-ți...

Cum să-ți perfecționezi abilitățile analitice folosind metode neobișnuite

Capacitatea de a gândi analitic este o calitate esențială pentru a lua decizii informate...