Lifestyle

4 preparate din bucătăria thailandeză pe care trebuie să le încerci

0

Asia este continentul mirodeniilor, al aromelor bogate și al farfuriilor în care ingrediente diverse se întâlnesc și formează preparate delicioase. Deși bucătăria chineză este cea mai cunoscută, în Asia sunt și alte țări cu obiceiuri culinare și preparate tradiționale gustoase. Thailanda se distinge prin principiul său culinar de bază: un preparat trebuie să conțină toate cele 5 gusturi: sărat, dulce, acru, amar și picant. Armonizarea lor nu este ușoară, însă, de-a lungul a multor generații, thailandezii au învățat să le combine în cele mai savuroase moduri. Au apărut astfel preparate surprinzătoare, care încântă simțurile oricărui gurmand. Te invităm să descoperi în continuare 4 dintre acestea.

  1. Tom kha gai 

Tom kha gai este o supă de pui cu nucă de cocos. Originară din nordul țării, se consumă astăzi în toată țara. Tom kha gai se face din lapte de cocos, bucăți de carne de pui, galangal (o plantă rădăcinoasă, roșiatică, înrudită cu ghimbirul), iarbă tămâioasă, usturoi, ardei iute, frunze de limetă, sos de pește și ciuperci shiitake. Gustul puternic și piperat al galangalului contrastează cu cel cremos al laptelui de cocos, iar iarba tămâioasă și limeta asigură aciditatea necesară echilibrării cărnii și ciupercilor. 

Preparatul este o adevărată explozie de arome și, pe lângă calitățile nutritive, aduce și beneficii medicale. Astfel, această supă se consumă deseori ca remediu pentru afecțiuni gastrointestinale. Există multe variante la rețeta de bază, unele doar cu ingrediente vegetale, altele cu fructe de mare sau carne de porc. 

2. Curry roșu

Curry roșu este una din varietățile de curry comune în Thailanda. Se prepară din pastă de curry roșu, lapte de cocos, legume și carne. Pasta se face prin măcinarea unor ardei roșii iuți, care se amestecă apoi cu ceapă, usturoi, pastă de creveți, chimen și alte mirodenii. Din aceasta se face zeama în care se fierb legumele și carnea, care se poate înlocui cu tofu sau fructe de mare. Curry-ul roșu thailandez se diferențiază de cel indian prin consistența sa, asemănătoare cu cea a unei supe. De asemenea, gustul dominant nu este picant, ci răcoritor, dat de folosirea frunzelor de limetă, a galangalului și a altor condimente specifice. Curry-ul roșu se servește cu orez și se consumă la prânz sau la cină.  

3. Pad thai

Pad thai este o specialitate națională a Thailandei, care se prepară la tigaie, cu multe arome. Ingredientele folosite sunt tăițeii de orez, creveții uscați, tofu, tecile de fasole și ouăle. Se poate adăuga și carne, cele mai populare alegeri fiind puiul și porcul. Pad thai este unul dintre cele mai populare preparate thailandaze din lume, deși istoria sa nu depășește un secol. Tăițeii sunt aromați cu zahăr, suc de limetă, oțet și sos de pește, iar înainte de servire se adaugă ardei iute măcinat, felii de limetă și, dacă mai este nevoie, sos de pește.

4. Kai yang

Kai yang este un fel de mâncare din carne de pasăre marinată și friptă. Puiul este asociat cu orez alb, sos dulce sau acru și o salată de legume numită som tam. Kam yang este o populară mâncare de stradă, iar ceea ce îl diferențiază de alte preparate din pui este marinada, care se face dintr-o mulțime de ingrediente: sos de soia, ghimbir, piper alb, oțet, sos de pește, usturoi și o gamă largă de condimente. Puiul este lăsat mai multe ore pentru a trage arome, apoi se gătește încet, pentru ca aromele să pătrundă în carne.

Mâncarea thailandeză este o bucurie culinară pentru orice gurmand. Și în România poți consuma preparate thailandeze delicioase. Accesează aplicația Food Panda și comandă-ți mâncare thailandeză oriunde în București. Vei descoperi un adevărat univers al texturilor, aromelor și gusturilor incredibile.

Alegerea unui serviciu cat mai potrivit pentru transportul de utilaje

Articolul precedent

Avantajele unui apartament si locul perfect de unde puteti achizitiona viitoarea locuinta!

Articolul urmator

Vezi si

Comentarii

Lasa un comentariu

Comentariul trebuie sa contina minim 30 de cuvinte pentru a fi publicat!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe in Lifestyle