Odată cu trendul fiecăruia de a face alegeri cât mai ecologice și cât mai sănătoase, există 4 produse care se găsesc pe rafturile tuturor românilor și care ies în evidență, atunci când vine vorba despre curățenia în locuință. Iată care sunt acestea și cum le poți utiliza:
Oțetul alb
Fiind considerat un dezinfectant natural, oțetul este excelent pentru curățarea geamurilor, a sticlei și a suprafețelor lucioase. O soluție simplă de curățare a geamurilor poate fi realizată prin amestecarea apei cu oțet în proporții egale. Pulverizați amestecul obținut pe suprafața geamului și utilizați un dispozitiv de spalat geamuri cu umezitor din microfibră și cu racletă din cauciuc, pentru îndepărtarea murdăriei. Acest amestec nu numai că va îndepărta murdăria și petele de pe geamuri, dar va lăsa și o strălucire fără urme. Oțetul are proprietatea de a se evapora rapid, ceea ce înseamnă că nu va lăsa reziduuri sau pete după curățare.
De asemenea, oțetul alb este la fel de eficient și pentru curățarea pardoselei laminate sau din vinil, dacă se folosește un amestec de apă caldă cu oțet, în cantități egale, dar și pentru curățarea suprafețelor din bucătărie și a chiuvetelor.
Bicarbonatul de sodiu
Fiind un agent abraziv blând, bicarbonatul de sodiu este ideal pentru curățarea suprafețelor dure și pentru îndepărtarea petelor. O suprafață potrivită pentru a fi curățată cu bicarbonat de sodiu este gresia. Desigur, înainte de spălarea gresiei, trebuie îndepărtate toate resturile și depunerile solide. Un mod eficient și rapid de a face asta este cu ajutorul unor aspiratoare profesionale, eficiente și cu putere mare de aspirare. Apoi, folosind un amestec de apă cu bicarbonat de sodiu vei reuși să îndepărtezi chiar și cele mai dificile pete depuse pe gresie.
În ceea ce privește mirosul neplăcut impregnat în covor, bicarbonatul de sodiu poate ajuta la eliminarea lui. Tot ce trebuie să faci este să presari bicarbonat de sodiu peste covorul uscat, să îl lași să acționeze timp de câteva ore, după care să îl aspiri, în întregime.
Sucul de lămâie
Cu proprietăți antibacteriene și de albire, sucul de lămâie este perfect pentru eliminarea petelor și a mirosurilor neplăcute. Acidul citric din sucul de lămâie este excelent pentru îndepărtarea petelor de pe suprafețele de lucru, inclusiv petele de rugină sau cele de pe articolele sanitare. Acesta poate fi folosit și pentru a lustrui instalațiile sanitare sau alte suprafețe metalice, pentru dezodorizarea frigiderului sau a coșului de gunoi sau chiar pentru a îndepărta petele de pe textile.
Sarea
Sarea, nelipsită din absolut orice locuință, este mai mult decât un ingredient în preparatele culinare. Aceasta poate fi folosită cu succes în multe aspecte ale curățeniei. Folosită ca un scrub natural, sarea ajută la îndepărtarea murdăriei încăpățânate sau a petelor persistente de pe suprafețe. De asemenea, sarea este deosebit de eficientă pentru curățarea aragazelor și a grătarelor iar un amestec de sare și oțet poate fi folosit pentru a curăța și a deodoriza chiuveta, în special pentru îndepărtarea depunerilor de calcar. Nu în ultimul rând, petele de vin proaspete, apărute pe haine, pe covor sau pe canapea, pot fi îndepărtate dacă se presară sare imediat, peste pată. Aceasta are capacitatea de a absorbi tot lichidul înainte ca acesta să intre în țesătură.
De asemenea, atunci când sunt alese cu grijă, uleiurile esențiale pot adăuga un parfum plăcut întregii locuințe și pot avea totodată și proprietăți antibacteriene. Acestea sunt de mare ajutor dacă dorești să elimini mirosul de oțet, folosit la curățarea altor suprafețe. Pur și simplu, în amestecul format din apă și oțet, adaugă câteva picături de ulei esențial.
În ceea ce privește curățarea băii, o combinație dintre toate cele 4 produse vor fi suficiente pentru o baie strălucitoare, dezinfectată și frumos mirositoare. Bicarbonatul de sodiu sau sarea în amestec cu oțetul pot curăța eficient rosturile dintre plăcile de gresie și faință, în timp ce sucul de lămâie poate fi folosit pentru a lustrui obiectele sanitare metalice. Pentru curățarea toaletei, se poate folosi o combinație de bicarbonat de sodiu și oțet.
Toate aceste produse reduc expunerea la substanțe chimice care pot provoca iritații ale pielii, alergii sau alte probleme de sănătate, reducând poluarea apei și aerului și sunt mereu la îndemâna fiecăruia.