AcasăSanatate5 mituri despre aparatele dentare pentru copii pe care părinții nu ar...

5 mituri despre aparatele dentare pentru copii pe care părinții nu ar trebui să le creadă

Publicat pe

Articole

„Am inchis birourile ca sa putem lua bani europeni” sau cum s-a batut Clujul ca sa fie pe primul loc in topul judetelor

Clujul este pe primul loc in tara la absorbtia fondurilor europene, devenind astfel si judetul cu cel mai mare buget din Romania, dar putini stiu cum s-a dus batalia pentru acesti bani si ce eforturi s-au facut.Foarte pe scurt, echipa responsabila de atragerea fondurilor...

În periplul educațional și de creștere al copiilor, părinții trebuie să ia o mulțime de decizii care vizează bunăstarea și sănătatea micuților. Una dintre acestea este legată de sănătatea dentară, care influențează definitoriu atât zâmbetul, cât mai ales încrederea și confortul copilului pe termen lung. 

Evoluția aparatelor dentare a transformat în mod radical modul în care un zâmbet perfect și o dentiție sănătoasă pot fi obținute. Cu toate acestea, pe măsură ce tehnologia stomatologică s-a diversificat, au apărut și numeroase mituri și informații eronate care influențează deciziile părinților într-un mod neconstructiv.

Cu fiecare nou mit întâlnit, îngrijorările părinților cresc exponențial. Iar mulți dintre ei întârzie sau chiar evită tratamentul ortodontic, de teama ca cel mic să nu aibă de suferit. Ca părinții să poată discerne adevărul de ficțiune îți prezentăm 5 mituri absolut false:

„Aparatele dentare sunt doar pentru copiii cu dinți strâmbi”

Deși este adevărat că aparatele dentare sunt folosite pentru a corecta alinierea dinților, ortopedia dento-facială nu se limitează doar la estetică. Prin aparatele dentare sunt rezolvate:

  • Malocluzii: supraocluzie, subocluzie sau ocluzie încrucișată;
  • Probleme de spațiere dentară;
  • Probleme ale maxilarului: anumite aparate modifică forma sau poziția maxilarului, oferind beneficii structurale pe termen lung.

„Dacă un copil începe să poarte aparat dentar prea devreme va trebui să îl poarte mai mult timp”

De fapt, intervenția timpurie este benefică. Există cazuri în care tratamentul ortodontic început în fazele incipiente ale dezvoltării dentară scurtează durata tratamentului sau simplifică nevoile ulterioare. Abordarea timpurie previne extracția dinților sănătoși, reduce riscul de fracturare a celor proeminenți și face tratamentul ortodontic ulterior mai predictibil.

„Aparatele dentare sunt doar o soluție estetică, nu sunt necesare din punct de vedere medical”

Este adevărat că unul dintre cele mai vizibile avantaje ale aparatelor dentare este corectarea esteticii zâmbetului, dar aceasta reprezintă doar vârful aisbergului. În spatele fiecărei decizii de a purta un aparat dentar există motive medicale solide, care vizează nu doar sănătatea orală, ci și calitatea generală a vieții.

Dinții strâmbi sau suprapuși sunt mai dificil de curățat, ceea ce crește riscul de carii, boli ale gingiilor și acumularea plăcii bacteriene. Când nu sunt aliniați corect există și posibilitatea abraziunii dentare, unde marginile inegale ale dinților se pot freca unul de altul, cauzând uzură.

O ocluzie incorectă aduce dificultăți în masticație, probleme digestive, dureri ale articulației temporomandibulare și cefalee. Mai mult, cauzează chiar și probleme de vorbire și de respirație.

Deși poate fi privită mai mult ca o latură „estetică”, impactul asupra stimei de sine și a încrederii în sine nu trebuie subestimat. Copiii conștienți de aspectul dinților lor pot deveni timizi sau reticenți în a zâmbi, ceea ce poate avea repercusiuni asupra dezvoltării sociale și emoționale.

„Aparatele dentare sunt extrem de dureroase pentru copii”

Una dintre cele mai mari temeri ale părinților când vine vorba de a alege un aparat dentar pentru copii este legată de durere. Deși un anumit grad de disconfort poate apărea, descrierea aparatelor dentare ca fiind „extrem de dureroase” este o exagerare.

Atunci când un copil primește pentru prima dată un aparat dentar este normal să experimenteze o anumită presiune sau sensibilitate, dar va dispărea după câteva zile. Dacă disconfortul persistă sau este deosebit de deranjant se pot administra analgezice ușoare, geluri topice sau apa sărată pentru a calma zona iritată. 

 „Aparatele dentare sunt prea scumpe, nu îmi permit”

Costurile asociate cu tratamentul ortodontic sunt, fără îndoială, o preocupare reală pentru mulți dintre părinți. Totuși, credința că aparatele dentare sunt prea scumpe este o percepție bazată pe informații incomplete.

Este esențial să privim aparatele dentare ca o investiție în sănătatea și bunăstarea copilului. Tratamentul ortodontic timpuriu poate preveni complicații mult mai costisitoare în viitor, cum ar fi intervenții chirurgicale, tratamente pentru afecțiuni gingivale sau restaurări dentare complexe.
Mulți ortodonți înțeleg preocupările financiare ale pacienților și cam orice clinică stomatologică a pregătit inclusiv planuri de plată flexibile, prin rate lunare, reduceri pentru plățile în avans sau chiar finanțare prin intermediul unor terțe părți.

Ultimele articole

Retro chic – Iată 5 bijuterii ce completează perfect o ținută vintage

Stilul retro chic reprezintă un reper în domeniul modei datorită adâncimii sale istorice, autenticității...

Micropigmentarea sprâncenelor: Pașii Cruciali pentru Obținerea unor Sprâncene Perfecte

Micropigmentarea sprâncenelor, cunoscută și sub numele de microblading sau tatuaj semi-permanent al sprâncenelor, este...

Dezvoltarea abilităților de management al riscurilor: Cum te pot ajuta cursurile specializate

În lumea afacerilor și a gestionării proiectelor, gestionarea riscurilor este esențială pentru succes. Riscurile...

4 Soluții eficiente și naturale pentru curățarea locuinței

Odată cu trendul fiecăruia de a face alegeri cât mai ecologice și cât mai...

Articole asemanatoare

Retro chic – Iată 5 bijuterii ce completează perfect o ținută vintage

Stilul retro chic reprezintă un reper în domeniul modei datorită adâncimii sale istorice, autenticității...

Micropigmentarea sprâncenelor: Pașii Cruciali pentru Obținerea unor Sprâncene Perfecte

Micropigmentarea sprâncenelor, cunoscută și sub numele de microblading sau tatuaj semi-permanent al sprâncenelor, este...

Dezvoltarea abilităților de management al riscurilor: Cum te pot ajuta cursurile specializate

În lumea afacerilor și a gestionării proiectelor, gestionarea riscurilor este esențială pentru succes. Riscurile...