Un somn de calitate este de fapt un somn odihnitor și este esențial pentru bunăstarea fizică și mentală. Nu toate somnurile pot fi și odihnitoare și, mai mult ca sigur, ți s-a întâmplat și ție să te trezești de parcă nu ai fi dormit deloc. Dacă te confrunți cu probleme legate de somn, îți prezentăm cinci trucuri care îți vor oferi un somn odihnitor.
Fără ecrane înainte de somn
Este tentant să te relaxezi uitându-te la telefon, laptop, tv, tableta și așa mai departe, înainte de somn. Însă, lumina albastră emisă de aceste dispozitive interferează cu producția de melatonină, hormonul responsabil pentru reglarea somnului. Studiile au arătat că expunerea la lumina albastră înainte de culcare poate întârzia adormirea și poate reduce calitatea somnului. Pentru a evita aceste efecte negative, încearcă să îți stabilești o rutină care exclude utilizarea ecranelor cu cel puțin o oră înainte de somn și ține cont și de alte trucuri pentru somn linistit.
Nu consuma cafea cu minim 6 ore înainte de somn
Cafeaua și alte băuturi care conțin cofeină sunt cunoscute pentru efectele lor stimulatoare asupra sistemului nervos central. Consumul de cofeină poate crește starea de alertă și poate întârzia adormirea. Cofeina poate rămâne în organism timp de mai multe ore, astfel încât consumul de cafea sau alte băuturi cofeinizate prea târziu în zi poate afecta negativ somnul.
Setează temperatura ideală pentru somn
Temperatura camerei poate influența semnificativ calitatea somnului. O cameră prea caldă sau prea rece poate provoca disconfort și poate întrerupe somnul. Temperatura ideală pentru somn variază de la persoană la persoană, dar în general, se recomandă ca aceasta să fie între 16 și 20 de grade Celsius.
Pentru a găsi temperatura ideală pentru somn, experimentează cu setările termostatului și observă cum te simți. De asemenea, poți folosi așternuturi adecvate sezonului și pături care să îți ofere confortul necesar. Un mediu răcoros și bine ventilat te va ajuta să adormi mai repede și să te odihnești mai bine.
Alege salteaua potrivită pentru tine
Salteaua pe care dormi are un impact major asupra calității somnului. O saltea prea fermă sau prea moale poate provoca dureri de spate și disconfort, ceea ce poate duce la un somn întrerupt. Alegerea saltelei potrivite depinde de preferințele tale personale și de nevoile corpului tău. Poți intra pe mezoni.ro pentru a alege salteaua ideală.
Când alegi o saltea, ia în considerare poziția în care dormi cel mai des. Dacă dormi pe spate, ai nevoie de o saltea mai fermă care să ofere suport pentru coloana vertebrală. Dacă dormi pe o parte, o saltea mai moale poate fi mai confortabilă pentru șolduri și umeri.
Alege draperii adecvate
Întunericul joacă un rol crucial în reglarea ciclurilor de somn. Lumina, chiar și cea artificială, poate inhiba producția de melatonină și poate perturba somnul. Pentru a crea un mediu propice somnului, asigură-te că dormitorul tău este cât mai întunecat posibil.
Alegerea unor draperii opace sau a unor jaluzele care blochează complet lumina poate face o mare diferență. Acestea vor împiedica lumina stradală sau cea a răsăritului să îți întrerupă somnul. Dacă nu poți bloca complet lumina, poți folosi o mască pentru ochi care să îți asigure întunericul necesar pentru un somn odihnitor.
Așadar, ține cont de aceste sfaturi și te vei odihni excelent!