Majoritatea șoferilor începători ajung în situații neprevăzute la volan din cauza lipsei de experiență. Școala de șoferi presupune numai 30 de ore de condus, acestea fiind insuficiente ca viitorul șofer să se poată descurca în orice situație. Începătorii pot fi copleșiți de problemele cu care se confruntă în trafic, mai ales din cauza lipsei de experiență, acesta fiind motivul pentru care în primul an de condus pot avea loc diferite incidente în trafic.
Pentru a nu fi nevoit să apelezi atât de des la un service auto pentru diferite reparații, trebuie să ții cont de câteva aspecte înainte de a te urca la volan, dar și în timpul condusului:
- Nu uita de semnele pentru începători – Mulți șoferi novici se simt stânjeniți în momentul în care lipesc pe geamurile mașinii semnele specifice. Dincolo de acest aspect, semnele sunt extrem de importante, mai ales pentru siguranța celorlalți participanți la trafic, care vor ști că nu ai experiență la volan, evitand astfel eventualele situații neprevăzute.
- Stabilește ruta încă de acasă – Există numeroase aplicații care îți arată variantele de traseu pe care le poți parcurge până la destinație. Pentru că ești încă la început, această metodă te va ajuta să știi ce ai de făcut.
- ”Ritual” înainte de plecarea de pe loc – Așa cum ai învățat încă de când făceai școala de șoferi, este important să ai grijă de toate aspectele înainte să pleci la drum. Reglează scaunul, oglinzile și tot ce consideri că este necesar pentru a conduce. Nu uita niciodată de centura de siguranță!
- Cunoaște-ți mașina și ai grijă de ea – Chiar dacă ești la început, trebuie să ai cunoștințele elementare despre componentele mașinii tale. Trebuie să fii conștient de modul în care reacționează la anumite manevre. Este bine să știi lucrurile elementare despre piesele auto, dar și despre dotările autoturismului tău. Nu uita nici de întreținerea periodică a mașinii într-un service auto specializat. Este important să verifici presiunea din anvelope, dar și starea în care acestea se află. Ai grijă la nivelul uleiului și al lichidelor.
- Experiența se câștigă în timp – De obicei, după câteva luni de condus, șoferii începători încep să simtă că dețin controlul. Trebuie știut faptul că este vorba despre un fals sentiment de control. Pentru a deprinde un set complet de abilități la volan sunt necesari mai mulți ani de experiență și mii de kilometri parcurși.
- Atenție la bicicliști și motocicliști – Pe carosabil nu circulă doar autoturisme. Bicicliștii și motocicliștii participanți la trafic trebuie tratați cu egal respect și cu atenție sporită. Pentru acest lucru, este esențială poziționarea corectă a oglinzilor laterale.
- Nu uita să semnalizezi – Semnalizarea schimbării direcției de mers sau a benzii este importantă în trafic, atât pentru siguranța ta, cât și pentru a celorlalți participanți la trafic. Astfel, încă de la început, șoferii începători trebuie să-și creeze un obicei din a semnaliza de cate ori este necesar.
- Tentația accelerației – Chiar dacă ești entuziasmat și sigur pe tine, nu lăsa adrenalina să te stăpânească. Nu depăși viteza legală, mai ales pentru că deocamdată nu ai experiența necesară pentru a avea control deplin asupra mașinii.
Cum reacționezi ca șofer începător în situații critice?
În primul an de condus, te poți întâlni cu situații în care simți că nu mai deții controlul. Însă tot ce contează este să îți păstrezi calmul. Este important să gândești rapid și să fii bine informat în momentul în care ești la volan.
Accident – Ca începător, o tamponare ușoară ar putea să ți se pară ”accidentul vieții tale”. În momentul în care te regăsești în această situație, fii calm și coboară din mașină. indiferent cât de grav este accidentul, nu părăsi locul faptei. Dacă sunt persoane rănite, nu uita că nu ai voie să muți mașina. Așteaptă până la sosirea unui echipaj de poliție, iar dacă este cazul, acordă primul ajutor până la sosirea ambulanței.
Parcarea – Pentru că experiența la volan nu se dobândește în câteva luni, parcarea mașinii poate reprezenta o provocare. Însă în cazul în care în timpul manevrelor ai lovit o mașină aflată pe loc, nu intra în panică. Este important să nu părăsești parcarea și să anunți proprietarul vehiculului lovit. Dacă și mașina ta este avariată, îndreaptă-te către cel mai apropiat service auto.
Ai rămas fără combustibil – Pentru astfel de situații neplăcute este indicat să ai în portbagaj un recipient gol în care să poți pune combustibil de la cea mai apropiată benzinărie. În cazul în care nu există nicio stație de alimentare în zonă, poți apela la o firmă care oferă servicii de tractări.
Pană de cauciuc – Este un lucru destul de des întâlnit, însă și în această situație este necesar să îți păstrezi calmul. Încearcă să păstrezi direcția mașinii în linie dreaptă și să frânezi treptat. După ce se oprește mașina, apelează la kitul de pană din portbagaj. Un astfel de kit poate fi achiziționat de la orice benzinărie, însă dacă nu ai apucat să-ți achiziționezi unul, un service auto care oferă o gama completă de servicii, poate veni în ajutorul tău.
Citeste mai mult pe BaniiNostrii.ro