AcasăDiverseAgenții imobiliari și veniturile lor: între mit și realitate

Agenții imobiliari și veniturile lor: între mit și realitate

Publicat pe

Articole

Un olandez a strabatut 34 de tari cu o masina electrica: Mi-a luat 3 ani, dar am vrut sa arat ca se poate

Ca sa demonstreze ca masinile electrice sunt de incredere si la drum lung, un olandez a facut o calatorie pe mai multe continente la volanul unui Volkswagen electric, parcurgand in total peste 100.000 de kilometri.Wiebe Wakker si-a inceput calatoria in martie 2016, plecand din...

Sursa foto: Pixabay.com

Agenții imobiliari sunt profesioniști autorizați care se ocupă de tranzacții imobiliare, punând împreună cumpărătorii și vânzătorii și acționând ca reprezentanți sau asistenți ai acestora în negocierile ce au loc.

Deși aceasta este o definiție relativ exactă din punct de vedere tehnic despre un agent imobiliar, ea nu oferă o descriere completă a ceea ce face 100% un agent imobiliar în activitatea lui practică de zi cu zi. Pentru că fiecare nouă zi de muncă în acest domeniu este unică prin provocările de tot felul pe care le are de depășit un agent imobiliar. Dar, ca să fim cinstiți până la capăt, această profesie este atrăgătoare exact prin modul în care oferă diversitate sau oportunități unice, prin felurile în care testează la maxim abilitatea agentului imobiliar.

Află în continuare:

– cât de mari sunt veniturile provenite din această activitate;

– din ce se compun aceste venituri;

– ce proprietăți imobiliare sunt mai rentabil de tranzacționat din punctul de vedere la unui brocker imobiliar.

Să începem cu vestita întrebare:

Agenții sunt plătiți cu salariu fix sau pe bază de comision?

Agenții imobiliari sunt de obicei plătiți cu un comision, adică au un anumit procent din prețul de vânzare, cumpărare sau închiriere al proprietății ce se tranzacționează, astfel încât veniturile lor depind în mare măsură de talentul lor nativ și cultivat de a încheia o astfel de afacere.

Potrivit anunțurilor de pe site-urile de angajări, precum bestjobs.ro, partea fixă din veniturile lunare ale unui agent imobiliar pornesc de pe la 1.000 de lei, iar partea variabilă poate urca chiar și la 4.000 de euro lunar (bonusul), în funcție de tranzacții încheiate cu succes.

Pare tentant, dar nu îți face iluzii că dacă devii broker imobiliar vei da lovitura din prima!

Ca agent începător vei avea mici șanse ca să câștigi peste 10.000 de lei pe lună, deoarece de obicei vei începe cu plasarea de imobile de valoare scăzută sau cu închirieri de locuințe care nu aduc niște comisioane extrem de ofertante celor din domeniu.

Pentru proprietățile valoroase concurența este foarte mare în branșă, așa încât, dacă tocmai ți-ai început carieră, nu este decât o slabă speranță că o să ajungi prea rapid la ele.

Având în vedere cele de mai sus, este clar pentru oricine că nu toți agenții imobiliari câștigă la fel. Nici măcar cei vechi nu au un venit constant în fiecare lună, deoarece numărul de tranzacții realizate și comisioanele realizate în urma acestora sunt de asemenea diverse.

Evident, contează mult talentul de vânzător și negociator al agentului respectiv, nivelul de educație și motivația ce îl mână în luptă. Dacă unii dintre ei pur și simplu vor ca să se îmbogățească sau măcar să își procure o casă frumoasă pentru familie, o locuință de vis precum unele dintre acelea pe care le tranzacționează, alți agenți fac această meserie pentru adrenalina pe care le-o oferă, pentru că este asemeni unui zbor cu parapanta. Mai există și o a treia categorie de brokeri imobiliari care pur și simplu vor să fie de folos semenilor lor, să îi ajute să-și îndeplinească visele de natură imobiliară.

Cât câștigă un agent imobiliar mediu?

Majoritatea agenților imobiliari juniori în primul an câștigă puțin sau foarte puțin. Este firesc să se întâmple așa, deoarece ei sunt în etapa de învățare și de construire a unui portofoliu personal de oferte și tranzacții de succes.

De o mare importanță sunt recomandările sosite de la clienții mulțumiți care le pot aduce alți și alți clienți.

Remunerația agenților imobiliari variază în funcție de volumul de afaceri închise, de valoarea imobilului în cauză și de regiunea în care își desfășoară activitatea. În cursul anului, veniturile agentului imobiliar fluctuează considerabil.

În plus, un alt factor care influențează cât câștigă un agent imobiliar lunar și anual este metoda de lucru. Acest fapt se datorează faptului că în intermedieri este posibil să se acționeze independent ca freelancer, în parteneriat sau ca angajat la o agenție imobiliară.

În concluzie, brokerajul imobiliar este o activitate care nu are de obicei venituri regulate, mai ales pentru aceia care se află la începutul carierei.

Câte case vând agenții imobiliari într-un an?

În mod ideal, un agent imobiliar ar dori să vândă cât mai multe imobile pe an pentru a câștiga veniturile substanțiale visate. Cu toate acestea, în realitate, ei pot vinde doar vreo câteva pe an, chiar dacă lucrează într-o agenție imobiliară importantă. Totul depinde de clienții lor și de fluctuațiile pieței. Acum, în pandemie, numărul tranzacțiilor este în scădere continuă, atât din cauze obiective, cât și subiective.

Este valabilă și în sectorul tranzacțiilor imobiliare regula 20/80. În concret, 20% dintre agenții imobiliari dintr-o agenție de profil fac 80% din vânzări, cumpărări și închirieri.

Majoritatea agenților imobiliari fac bani din comisioane, dar mai trebuie spus că de multe ori acesta este adesea împărțit (în proporții diferite) între agenție și agent.

Procentajul de împărțire depinde de acordul pe care îl au cele două părți.

De obicei vânzătorul este cel care plătește comisionul, cu excepția cazului în care cumpărătorul și vânzătorul negociază o divizare a plății acestuia. Majoritatea vânzătorilor includ comisionul în prețul cerut, astfel încât se poate argumenta că până la urmă tot cumpărătorul plătește cel puțin o parte din comision în ambele cazuri (datorită prețului cerut mai mare).

Remunerația variabilă a unui broker imobiliar poate să provină pe 3 căi:

  • Pentru un agentul imobiliar autonom:

În general, venitul este variabil, deoarece suma primită va varia în funcție de performanța sa. În acest caz, el lucrează pe cont propriu. El este acela care atrage oferte și clienți, negociază, însoțește clienții, având propriul birou.

Agentul imobiliar freelancer desfășoară o activitate independentă. Acesta suportă toate costurile cu benzina, publicitatea, documentelor, telefoanele etc.

  • Cazul agentului imobiliar care lucrează în colaborare temporară:

Dacă încheie un parteneriat de colaborare temporară cu alt agent sau cu o agenție imobiliară, comisionul este împărțit.

  • Agentul imobiliar care face un parteneriat permanent doar cu o anumită agenție imobiliară.

Aceasta este cea mai cunoscută formă și apare atunci când brokerul încheie un parteneriat cu o companie imobiliară. Se absorb costurile de operare, împreună cu o parte a comisionului. Unele dintre avantaje sunt faptul că agentul respectiv are sprijin de marketing pe site-ul imobiliar, ca structură, pe lângă mai multe proprietăți de tranzacționare și un portofoliu de clienți generos.

În operațiunile de cumpărare și vânzare, remunerația corespunde și tipului de proprietate negociată. 

Astfel, pentru: 

  • proprietăți urbane și industriale, precum ar fi diversele spații birouri Cluj: 6 – 8% din valoarea totală;
  • proprietăți rurale: 6 – 10% din valoarea totală;
  • vânzări prin licitații publice: 5% din valoarea totală.

În cazul închirierii unui imobil, agentul primește echivalentul sumei totale a primei luni de închiriere. În cazul închirierilor sezoniere, comisionul imobiliar merge în general până la 10 -20% din suma convenită în negociere.

 

Ultimele articole

Tipurile de Pantaloni de Vânătoare Potriviți pentru Primăvară

Primăvara aduce cu ea o varietate de condiții meteorologice și schimbări în peisajul natural,...

Aluminiu și sticlă: Combinația perfectă pentru un balcon modern și elegant

Atunci când vine vorba de amenajarea unui balcon modern și elegant, combinarea aluminiului și...

Cum să găsești un curs de analiză de business care să se potrivească nevoilor tale specifice

Într-o lume în care datele devin din ce în ce mai importante pentru luarea...

Ghidul complet al finanțărilor IFN pentru IMM-uri din România

Firme de dimensiuni reduse, dar cu o dinamică spectaculoasă, IMM-urile au un rol important...

Articole asemanatoare

Tipurile de Pantaloni de Vânătoare Potriviți pentru Primăvară

Primăvara aduce cu ea o varietate de condiții meteorologice și schimbări în peisajul natural,...

Aluminiu și sticlă: Combinația perfectă pentru un balcon modern și elegant

Atunci când vine vorba de amenajarea unui balcon modern și elegant, combinarea aluminiului și...

Cum să găsești un curs de analiză de business care să se potrivească nevoilor tale specifice

Într-o lume în care datele devin din ce în ce mai importante pentru luarea...