Amenajarea unei încăperi mici reprezintă întotdeauna o provocare. Datorită suprafeței sale, o astfel de încăpere poate fi mai dificil de organizat, utilat și amenajat în mod eficient, astfel încât să asigure tot confortul și necesitățile.
Deși într-o încăpere de dimensiuni mici totul se reduce la organizare și funcționalitate, trebuie să ții cont de câteva idei de amenajare a unei astfel de suprafețe astfel încât să obții aici un spațiu care să-ți asigure și confortul pe care îl dorești. Cu ajutorul câtorva trucuri de amenajare poți face din acest loc unul perfect funcțional, mobilat cu cele necesare și în plus, să imprimi câteva note personale în decorare.
Iată mai jos patru trucuri de amenajare prin care poți amplifica ideea de spațiu într-o încăpere mică.
-
Folosește o paletă cromatică de culori deschise
În propunerile de amenajări interioare, designerii recomandă întotdeauna folosirea culorilor deschise pentru mobilier și în special pentru pereți, pentru a amplifica vizual ideea de spațiu. Folosește și tu în amenajarea camerelor de dimensiuni mic culori neutre, deschise pe pereți și utilizează pentru mobilier și accesorii cât mai multe materiale naturale, care vor crea senzația de căldură și luminozitate.
Dacă dorești un contrast de culoare, te poți folosi de accente precum polițele de bucătărie din lemn natur în cazul unui mobilier alb, perne decorative colorate în living sau chiar un perete îngust colorat într-o nuanță mai intensă, care va crea senzația de adâncime, într-una din încăperi. Nu combina totuși mai mult de trei culori într-o încăpere cu suprafață mică, pentru a nu aglomera spațiul din punct de vedere vizual. Folosește două nuanțe deschise ca note predominante și una mai închisă pentru accent.
Un tapet decorativ cu un imprimeu vesel pe unul din pereți, sau chiar un print 3D, poate amplifica, la rândul său, ideea de spațiu într-un living sau dormitor.
-
Dispune mobilierul în funcție de configurație
Încăperile mici, în special cele de bloc, au, în general, o configurație standard: fie lungi și înguste, cum sunt de exemplu bucătăriile, fie pătrate dar cu suprafață mică. Pentru a te folosi în mod eficient de spațiul fiecăreia, creează un număr de maxim trei zone funcționale distincte în fiecare, în funcție de configurația camerei.
De exemplu, în cazul unei bucătării lungi și înguste, proiectează mobilierul pe una dintre laturi, acolo unde există deja instalate utilitățile, și lasă liberă partea opusă, unde poți plasa o masă rabatabilă cu scaune pliante. A treia zonă de acces în acest caz va fi cea dinspre geam. Aici poți crea o altă zonă funcțională, fie un blat de lucru fie o mică zonă de depozitare amplasate sub geam, sau chiar etajere subțiri unde sa așezi mici obiecte decorative.
Într-o astfel de încăpere cu suprafață îngustă, optează pentru perdele scurte în zona geamului, pentru că astfel întreaga zonă va căpăta profunzime.
În living sau alte încăperi, creează zone funcționale distincte, diferite, și spațiu de acces fluid între acestea. Cea mai utilă soluție în acest sens este să lași liber, pe cât posibil, centrul încăperii și să dispui piesele de mobilier, în funcție de utilitatea acestora, în zonele periferice.
-
Folosește soluții inteligente de depozitare
O soluție la îndemână pentru a crea iluzia unui spațiu mai mare este să alegi variante de depozitare cât mai ergonomice și compacte. De exemplu, în living sau bucătărie poți alege dulapuri înalte, cu spațiu suplimentar și cât mai apropiate de tavan. Folosește cât de des diferite alte variante sau accesoriilor de depozitare, cum sunt coșurile din rafie împletită, cutiile colorate în același stil de design ca al mobilierului sau tabureți mici cu spațiu util încorporat. Toate acestea vor masca lucrurile pe care nu le folosești atât de des, și în plus adaugă un plus de farmec oricărei amenajări. Cu ajutorul acestor soluții vei crea senzația unui spațiu mai aerisit și mai funcțional.
-
Utilizează spațiul pe înălțime
În orice amenajare pe suprafață mică, folosește inteligent spațiul pe verticală pentru a obține senzația unui spațiu mai mare. În baie de exemplu, optează pentru un calorifer înalt de tip spalier, în locul unuia obișnuit. Alege etajere practice și mobilier îngust, pe care poți depozita obiectele mărunte sau cele pe care le folosești la duș. Orice variante de acest tip pot fi folosite cu ușurință și într-un apartament închiriat, pentru că se pot monta fără să ai nevoie să găurești pereții.
În plus, una dintre sugestiile de amenajare în baie este să alegi un dulap neconvențional, îngust și lung, cu înălțimea mică și cu deschiderea în lateral în loc de cea frontală, care poate fi plasat în imediata apropiere a vasului de toaletă.
Cea mai mare provocare la amenajarea unei încăperi de dimensiuni mici este să obții aici un spațiu organizat eficient. Deși pare destul de dificil de amenajat și decorat, cu siguranță vei reuși, cu ajutorul acestor trucuri, să aranjezi o încăpere de dimensiuni mici astfel încât să obții mai mult spațiu funcțional, dar și un plus de confort și amprentă personală.