National

ANRE isi apara incasarile. Chiar daca Guvernul Orban schimba OUG 114, Autoritatea isi asigura fonduri substantiale

0

Autoritatea Nationala pentru Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE) s-a pregatit sa isi securizeze finantare consistenta, indiferent daca Guvernul Orban va reusi sau nu sa modifice legislatia din sectorul energetic.

La acest moment, ANRE se finanteaza din taxa in cuantum de 2% din cifra de afaceri perceputa de la companiile energetice, in temeiul OUG 114/2018.

Anterior, presedintele ANRE, Dumitru Chirita, a transmis ca institutia are deja in conturi peste 600 de milioane de lei din aceasta taxa. Si ca nu poate folosi banii decat asa cum spune legea. Anume, pentru finantarea nevoilor ANRE.

Daca ANRE va mai continua sau nu sa primeasca acesti bani, ramane de vazut, in conditiile in care Guvernul Orban si-a asumat raspunderea pe modificarea OUG 114/2018 si pe eliminarea taxei de 2%.

Dar, orice va urma, ANRE se pregateste sa cada in picioare si sa aiba in continuare incasari consistente.

Mai exact, potrivit unei analize realizate de Profit.ro, ANRE s-a pregatit, inainte de toate, pentru situatia in care, in urma asumarii raspunderii, Guvernul Orban va cadea. In acel caz, legislatia nu va mai fi modificata imediat, OUG 114/2018 va ramane in vigoare asa cum este acum, iar ANRE se va finanta, in continuare, din taxa de 2%.

Daca insa Guvernul Orban reuseste sa mearga mai departe si sa modifice legislatia prin asumarea raspunderii, atunci ANRE va proceda diferit. Anume, va reveni la modalitatea prin care se finanta inainte de aparitia OUG 114/2018. ANRE a lansat deja in dezbatere publica un proiect de ordin prin care sa faca acest lucru.

Cu alte cuvinte, in aceasta situatie, ANRE va incasa tot procent din cifrele de afaceri ale companiilor din sector, dar un procent mult mai mic decat acum (de ordinul a 0,2%, nu de ordinul a 2%).

ANRE isi pregatea aceasta majorare de tarif prin Ordinul 224/2018, inca dinainte sa se dea OUG 114/2018. Acum, daca Guvernul Orban reuseste sa abroge taxa de 2% din care se finanteaza ANRE, Autoritatea vrea sa revina la planul initial pentru a se finanta.

Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: Ziare.com

Articolul ANRE isi apara incasarile. Chiar daca Guvernul Orban schimba OUG 114, Autoritatea isi asigura fonduri substantiale apare prima dată în Ziarul Top.

Citeste mai mult pe ZiarulTop.ro

Guvernul si-a asumat raspunderea: Interdictie de a cumula salariul cu pensia, cu mici exceptii. Ce se intampla cu sporurile

Articolul precedent

Licitatie de 1,67 miliarde lei pentru reabilitarea litoralului romanesc, mai ales in zonele unde dispar plajele

Articolul urmator

Vezi si

Comentarii

Lasa un comentariu

Comentariul trebuie sa contina minim 30 de cuvinte pentru a fi publicat!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe in National