Campari și Aperol sunt în mod cert două băuturi diferite, însă au multe elemente în comun. Din acest motiv, cei mai puțin familiarizați le confundă adeseori sau cred că este vorba de una și aceeași băutură. Confuziile au apărut cu precădere în ultimii ani, după ce Aperolul a început să devină o băutură tot mai populară, egalând faima Campari-ului, care era deja celebru cu mult înainte.
Pentru a lămuri lucrurile și a evita confuziile, ne-am gândit că ar fi util acest material, cu principalele elemente pe care le au în comun cele două băuturi dar și cu detaliile care fac diferența.
Fac parte din aceeași familie
Atât Aperolul, cât și Campariul, fac parte din marea familie a băuturilor aperitive, servite cu precădere înainte de masă, în scopul stimulări apetitului. Sunt băuturi cu arme pronunțate, obținute în urma combinării mai multor ingrediente precum ierburi aromatice, fructe și condimente.
Aroma este principala caracteristică și în cazul celor două băuturi despre care vorbim, concentrația alcoolică fiind redusă, la fel cu cea a tuturor licorilor din această categorie. Dacă dorești să testezi aceste caracteristici, trebuie să știi că Nitela Shop oferă băuturi aperitive la prețuri mici, inclusiv Campari și Aperol.
Unul e roșu, celălalt portocaliu
O diferență între cele două băuturi o poți constata încă de la prima vedere, întrucât culorile sunt greu de confundat. Campariul este de un roșu purpuriu, culoare ce a devenit un semn distinctiv pentru această băutură. De cealaltă parte, Aperolul, este de un portocaliu strălucitor, fiind la rândul său ușor de recunoscut pe baza acestui criteriu.
Ambele provin din aceeași țară
Nu este de mirare că cele două băuturi au multe lucruri în comun, ținând cont că provin din aceeași zonă, cunoscută pentru tradiția în producerea aperitivelor. Ne referim la Italia, unde Campariul a fost creat în regiunea Novara, în timp ce Aperolul fost lansat oficial în Padova, fiind foarte popular în regiunea Veneto și zona de nord.
Nu se potrivesc la gust
Chiar și legat la ochi, poți face ușor diferența între Campari și Aperol, pentru că și gusturile se deosebesc semnificativ. Cei care preferă băuturile dulci vor aprecia în mod cert Aperolul pentru că acesta este pe gustul lor, în timp ce Campariul are o aromă mai pronunțată și este ușor amărui.
Aparțin aceluiași producător
Inițial, cele două băuturi au fost multă vreme produse de companii diferite, însă în prezent se fabrică sub brandul aceluiași producător. Campariul a fost creat în 1860 de către Gaspare Campari, în timp ce Aperolul a apărut aproape 6 decenii mai târziu, fiind lansat în 1919 la târgul internațional de la Padova, de frații Luigi și Silvio Barbieri. Multă vreme, Aperolul a fost eclipsat de faima mult mai mare a Campariului, însă a început să câștige în popularitate din 1950, odată cu lansarea cocktailului Aperol Spritz.
În 2003, grupul Campari a achiziționat compania care producea Aperol, iar în prezent ambele băuturi sunt produse de o singură companie.
Au grade diferite de tărie
Un ultim detaliu care face diferența între Campari și Aperol este volumul de alcool conținut, din acest punct de vedere, Campariul putând fi considerat o băutură mai tare. Aperolul are o concentrație alcoolică de doar 11%, în timp ce volumul de alcool în cazul diferitelor sortimente de Campari variază între 20,5% și 28,5%.
Făcând un rezumat al celor de mai sus putem spune despre Campari că este o băutură mai veche, ceea ce explică și faima de care se bucură, în timp ce Aperolul vine tare din urmă, fiind pe un trend de popularitate ascendent. Au origini comune și sunt puse pe piață sub umbrela aceluiași producător, însă gustul, culoarea și gradul de tărie diferă, fiind principalele proprietăți care deosebesc cele două băuturi.