Durerile de dinți sunt printre cele mai neplăcute senzații cu care ne confruntăm, și, din păcate, printre cele mai întâlnite. De ce apare durerea de dinți? Răspunsul simplu ar fi: pentru că nu mergem la stomatolog atunci când nu ne doare nimic.
Consultul de rutină este cel care previne cel mai ușor durerea dentară. Însă, atunci când aceasta ne izbește, căutăm mai multe soluții „la îndemână” și evităm în continuare programarea. Dr. Andrei Constantinovici ne vorbește despre ce să (nu) facem atunci când ne dor dinții.
Cine este adevăratul „specialist”?
Când ne confruntăm cu durerea de masea, este vital să nu alegem soluția mai ușoară – adică să nu găsim în toată lumea un „specialist”. Este, într-adevăr, mult mai ușor să întrebi un prieten, coleg sau vecin ce face el atunci când îl dor dinții, dar e oare eficient și sigur?
Dantura noastră este un portal către starea generală de sănătate – riscăm foarte mult atunci când dăm ascultare unor sfaturi venite de la oameni fără expertiză în domeniu. Tratamentele care au funcționat la unii s-ar putea să nu fie bune pentru tine, poate chiar să dăuneze dinților tăi. Durerea de măsea se tratează doar în cabinetul specialistului adevărat, cu expertiză și experiență în domeniu.
Tratamente naturiste, leacuri băbești = remedii sigure?
Din nefericire, cultura noastră se fundamentează pe leacuri băbești; pe comprese cu ceai, tot felul de tincturi și plante care „iau” durerea cu mâna. În realitate, cu durerea nu ne permitem să ne jucăm; cu niciun fel de durere, inclusiv cea dentară. Remediile naturiste și leacurile băbești nu doar că, cel mai probabil, nu vor avea efectul dorit, însă pot dăuna grav sănătății tale orale – unele leacuri pot arde mucoasa și, în final, pot chiar să înrăutățească durerea dintelui.
Este important să tratăm durerea de dinți cu aceeași seriozitate cu care tratăm altă afecțiune orală, nu ca pe ceva care „trece de la sine” – dacă am purta aparat dentar metalic nu ne-am încrede în leacurile băbești. De ce am face-o cu durerea dentară?
Ce facem concret când ne dor dinții?
Acum că am stabilit ce nu facem când întâlnim durerea dentară, este important să știm cum trebuie să acționăm. În primul rând, trebuie să identificăm, dacă este posibil, sursa durerii și să o eliminăm – dacă remarci că te dor dinții în contactul cu alimentele sau băuturile fierbinți / reci, nu le mai consuma astfel.
Între timp, programează-te la un consult stomatologic – durerea nu apare și nici nu trece de la sine, deci un control este absolut necesar pentru tratamentul corect.
Până să ajungi în cabinetul dentistului, poți lua antialgice și antiinflamatoare care să țină sub control durerea. E relevant să știi că medicamentele ameliorează durerea, însă nu tratează cauza ei, deci vizita la dentist este în continuare necesară.
Dacă la câteva ore după ce ai luat medicamentul durerea nu a cedat și zona din perimetrul dintelui se umflă sau se înroșește-l, anunță-l pe stomatologul tău că ai o urgență și te va primi mai repede, pentru a nu se înrăutăți situația.
Tratăm, din nefericire, cu foarte mare superficialitate durerile dentare – trebuie să învățăm să ne tratăm dinții ca pe orice altă parte a corpului. Dacă ne-ar durea intens genunchiul, am merge la medic. Dacă ne-ar durea gâtul, tot la medic am merge, ca să vedem dacă suntem răciți. De ce am proceda altfel în ce privește dantura?
Pe cât de întâlnite, pe atât de periculoase sunt durerile de dinți – cel mai dăunător lucru pe care l-am putea face este să amânăm vizita la dentist după ce durerea trece în aparență. Amânarea consultului atrage cu sine atât o durere mai mare, cât și costuri mai ridicate și scheme de tratament mai complicate. Prevenția rămâne cel mai plăcut, accesibil și de dorit tratament.