Din cauza depunerilor de grăsimi pe pereții vaselor de sânge, acestea se pot îngusta odată cu trecerea timpului putând duce astfel la o întrerupere a circulației sangvine. Angioplastia este o procedură minim invazivă prin care se pot trata aceste îngustări pentru a restabili fluxul sangvin normal.
Întregul proces de angioplastie se realizează printr-o puncție milimetrică la nivelul unei artere specifice prin care sunt introduse apoi mai multe tuburi flexibile, care sunt ghidate în cele din urmă până la nivelul zonei afectate.
5 beneficii ale procedurii de angioplastie
Deoarece angioplastia este o procedură medicală intervențională minim invazivă, aceasta prezintă mai multe beneficii specifice față de alte opțiuni terapeutice cum ar fi chirurgia tradițională. Câteva dintre beneficiile angioplastiei includ:
Evitarea inciziilor adânci și de mari dimensiuni
Chirurgia tradițională numită în unele cazuri și chirurgia deschisă implică de multe ori realizarea unor incizii de mari dimensiuni și deschiderea cavității afectate (stomac, zonă toracică etc), ceea ce poate creste riscul de apariție a complicațiilor și care poate necesita un timp mai îndelungat de recuperare.
Chiar dacă această formă de chirurgie reprezintă singura opțiune de tratament pentru multe afecțiuni, în cele mai multe dintre cazuri angioplastia poate fi folosită pentru beneficii mai mari și pentru a înlocui alte opțiuni mai invazive cum ar fi de exemplu bypass-ul coronarian.
Spre deosebire de chirurgia tradițională, procedura de angioplastie se realizează prin abord arterial, ceea ce înseamnă că medicul intervenționist necesită doar o singură incizie milimetrică pentru a realiza întregul proces.
Pe lângă faptul că puncția milimetrică nu are același impact emoțional negativ ca inciziile de 20 de centimetri sau mai mult, aceasta reprezintă și motivul următoarelor beneficii.
Risc redus de complicații
Deoarece nu sunt lezate porțiuni mari de țesut sănătos pentru a ajunge la zona dorită, riscul de sângerare atât în timpul procedurii cât și după încheierea acesteia este mult mai redus. La fel este redus și riscul de apariție a infecțiilor și timpul de îngrijire a zonei de inserție.
Internare de scurtă durată
Comparativ cu unele proceduri chirurgicale tradiționale care pot necesita un timp îndelungat de internare, procedura de angioplastie durează de obicei 1-2 ore, urmată apoi de o perioadă de internare de doar 24 de ore pentru supraveghere medicală.
Acest timp de internare este mult mai scurt datorită tehnicii minim invazive folosite care necesită incizii mici și care prezintă un grad foarte mic de apariție a complicațiilor.
Recuperare mult mai rapidă
Deoarece nu sunt lezate porțiuni mari de mușchi sau alte țesuturi recuperarea este mult mai rapidă, ceea ce înseamnă că se poate reveni la activitățile zilnice mult mai devreme, ținând cont însă de recomandările specifice ale medicului intervenționist.
În cazul angioplastiei, după finalizarea procedurii medicul va efectua doar o compresie a vasului sangvin folosit pentru a preveni sângerarea, motiv pentru care recuperarea este accelerată și lipsită de un nivel mare de disconfort.
Nivel mic de durere și disconfort
Majoritatea persoanelor care aleg procedura de angioplastie prezintă un nivel mic de durere sau disconfort datorită tuturor beneficiilor menționate mai sus. Un alt beneficiu al durerii de intensitate mică este și lipsa de nevoie de medicamente analgezice, deoarece unele dintre ele pot prezenta efecte secundare sau pot afecta organismul într-un mod negativ.
Mai mult decât atât, împreună cu perioada scurtă de internare, evitarea medicamentelor poate reprezenta un beneficiu și din punct de vedere financiar, costurile fiind reduse din mai multe puncte de vedere.
Toate aceste beneficii și multe altele pot fi obținute prin realizarea procedurii de angioplastie. Ce trebuie menționat însă, este faptul că nu toate persoanele sunt eligibile pentru această formă de tratament, medicii alegând candidații ideali în funcție de mai multe criterii.
Dacă prezinți anumite simptome care ar putea fi asociate cu circulația necorespunzătoare a sângelui sau alte probleme de natură cardiovasculară atunci apelează la serviciile clinicilor și a centrelor specializate în acest domeniu, medicii de acolo putând descoperi cauza exactă și tratamentul corespunzător cazului tău specific.