Când vine vorba despre severitatea bolilor, cei mai mulți oameni se gândesc la cele care acționează rapid, care sunt incurabile și care sunt menționate des de mass-media. Cu toate acestea, o bună parte dintre aceste afecțiuni nu se compară, ca amploare, cu alte boli „mai tăcute”, acestea din urmă având un număr mult mai mare de decese și dizabilități. Conform statisticilor OMS, în 2019, s-au înregistrat 55,4 milioane de decese, pe plan mondial, din cauza afecțiunilor cardiovasculare și respiratorii. Multe dintre acestea pot fi prevenite sau, cel puțin, parțial prevenite, dar sunt ignorate sau trecute cu vederea fiindcă acționează lent sau nu își fac simțită prezența imediat.
Pentru a reduce riscul apariției acestor afecțiuni sau pentru a le depista cât mai rapid, sunt recomandate consultațiile regulate, atât în unitățile sanitare de stat cât și în unele spitale private Iași sau din țară. Care sunt afecțiunile care, în secolul XXI, reprezintă un risc ridicat de deces, dizabilitate sau alte complicații? Află din rândurile de mai jos:
4 afecțiuni severe
Dieta nesănătoasă, sedentarismul, abuzul de alcool sau tutun, stresul, tulburările de somn și multe altele pot fi mai mult sau mai puțin asociate cu creșterea anumitor cauze de deces de-a lungul anilor.
Cardiopatia ischemică
Afecțiunea cu numărul cel mai mare de decese pe plan mondial este cardiopatia ischemică, (16% din totalul vieților pierdute). Că boala e periculoasă o dovedește și faptul că numărul de decese a crescut cu 2 milioane din anul 2000 până în 2019. Având ca factori de risc hipertensiunea arterială, nivelul ridicat de colesterol, fumatul, diabetul, supraponderabilitatea și un istoric familial de cardiopatie ischemică, nu este greu de observat de ce această afecțiune a crescut atât de mult de-a lungul anilor. Previi cardiopatia ischemică dacă iei medicamentele prescrise, faci regulat exerciții, ca să ai inima sănătoasă, îți menții o greutate sănătoasă, nu fumezi și ai o dietă echilibrată.
Accidentul vascular cerebral
Accidentul vascular cerebral sau AVC-ul reprezintă a doua cauză principală de deces, cu 11% din numărul total de vieți pierdute pe plan mondial. Mai mult decât atât, acesta este și una dintre principalele cauze de dizabilitate pe termen lung. Accidentul vascular cerebral apare atunci când o arteră cerebrală este blocată sau spartă, ceea ce duce la moartea celulelor cerebrale, din cauza lipsei de oxigen. Este posibil ca, în timpul unui AVC, persoana afectată să prezinte o stare de confuzie, amorțeală și tulburări de vedere sau de mișcare. Factorii de risc pentru această afecțiune includ hipertensiunea arterială, fumatul, istoric familial de AVC, obezitate și evitarea exercițiilor fizice.
Infecțiile respiratorii
Influenza, pneumonia, bronșita sau tuberculoza sunt infecții ale căilor respiratorii, ele fiind cauzate de virusuri sau bacterii. Simptomul principal al acestor infecții este tusea, deseori, acompaniată și de dispnee și durere toracică sau senzația de apăsare în piept. Infecțiile căilor respiratorii inferioare reprezintă a patra cauză principală de deces pe plan mondial și cea mai mare cauză de deces în ceea ce privește bolile transmisibile, precizează OMS. Factorii de risc pentru aceste infecții includ fumatul, sistemul imunitar slăbit, astmul și gripa.
Boala Alzheimer și alte forme de demență
Asociate, adesea, doar cu pierderea progresivă a memoriei și a altor abilități, atât boala Alzheimer cât și alte forme de demență pot duce la deces din cauza complicațiilor apărute. Reprezentând a șaptea cauză de deces pe plan mondial, acestea afectează mai mult persoanele de gen feminin, aproximativ 65% dintre decese fiind în rândul doamnelor și domnișoarelor. Din păcate, nu există acțiuni preventive pentru aceste afecțiuni, factorii de risc fiind înaintarea în vârstă, genul, istoricul familial al acestei boli, factorii genetici și existența altor afecțiuni cognitive.
Referințe:
The Top 10 Causes of Death. 9 Dec. 2020, www.who.int/en/news-room/fact-sheets/detail/the-top-10-causes-of-death.