Reluarea activității economice după pandemie începe cu sincope, iar prețurile energiei pe piața românească se află pe un trend ascendent. În cazul în care contractul actual este pe cale să expire sau vrei doar să beneficiezi de o ofertă mai avantajoasă, atunci este momentul oportun pentru a-ți schimba furnizorul.
De ce a avut loc o creștere a prețurilor la energie în 2022?
În general, creșterea prețurilor este un fenomen sezonier, însă în 2021 și 2022 a fost mai accentuată. Motivele pentru această creștere accelerată sunt reluarea activităților economice post-carantină, războiul din Ucraina și criza economică generată de pandemie.
Ce poți face pentru a diminua valoarea facturii de energie electrică?
Indiferent dacă prețurile la energia electrică scad sau nu, este indicat să efectuezi o comparație a ofertelor actuale cel puțin o dată pe an. De ce? Pentru că promoțiile dedicate noilor abonați sunt soluțiile potrivite sunt cei care își doresc să obțină energie la prețuri accesibile și, prin urmare, sa facă economii semnificative la factura de curent electric.
În plus, dacă nu acorzi atenție datei rezilierii contractului, acesta poate fi reînnoit tacit. Prin urmare, prețurile sunt aplicate ținând cont de mecanismele pieței libere a energiei, motiv pentru care există riscul ca acestea să crească brusc.
Astfel, pentru a beneficia de cel mai avantajos preț kw, ai posibilitatea de a schimba rapid și gratuit furnizorul de energie electrică.
Automatizarea sistemelor din locuință
Pentru a obține o performanță superioară, poți reduce consumul de energie prin automatizarea sistemelor din locuință (de iluminat, de încălzire, etc). Echipând casa cu benzi de led-uri, care pot fi controlate de la distanță, sau utilizând un termostat inteligent pentru încălzire, ai posibilitatea de a gestiona mai bine consumul de energie.
Investirea în dispozitive eficiente energetic
Electrocasnicele care consumă multă energie vor contribui la un impact negativ puternic asupra consumului de energie, precum și asupra mediului înconjurător. Chiar dacă prețul de achiziție al acelor aparate poate părea mai avantajos, efectele negative se vor vedea pe termen lung. De aceea, se recomandă să investești în echipamente din clasa energetică A+ sau mai eficiente energetic.
Limitarea pierderilor de energie
Pentru a obține un nivel superior de confort și pentru a reduce valoarea facturilor la încălzire, cel mai bine este să izolezi toate elementele unei case care prezintă riscul de transfer de căldură (acoperiș, pereți, ferestre, etc).
Vrei să afli mai multe informații despre economisirea energiei electrice? Intră pe www.cezinfo.ro pentru mai multe articole de interes.