Simți deseori că pielea capului tău este uscată și iritată? Dacă da, nu trebuie să îți faci griji, pentru că poți rezolva problema. Important este să știi care sunt cauzele care duc la uscarea scalpului, pentru a le putea ține sub control cu soluțiile potrivite. Descoperă în continuare ce motive sunt în spatele unui scalp uscat și ce metode poți aplica pentru a te bucura de un păr sănătos.
Cum îți dai seama că scalpul tău este uscat
În majoritatea cazurilor, uscarea scalpului provoacă senzația de piele iritată, care strânge. Totodată, persoanele care se confruntă cu această problemă observă și apariția mătreții, deoarece pielea capului se cojește, iar micile fragmente de scuame de pe scalp cad în păr și apoi pe haine.
Când scalpul este uscat, părul își poate schimba și el aspectul. Din lipsa uleiurilor naturale, secretate de piele, firul de păr devine mai tern, mai fragil și lipsit de strălucire. Ideal este ca soluțiile pe care le utilizezi în acest caz să fie unele adaptate problemei, pentru a nu merge în extrema opusă și a îngrășa părul în exces.
Un scalp uscat îți poate provoca mâncărimi, precum și senzații de arsură, mai ales dacă scarpini agresiv pielea capului. Așa cum vei vedea în continuare, se poate ca scalpul tău să fie afectat de cauze biologice, însă de cele mai multe ori motivul deshidratării pielii este un factor extern.
Care sunt cauzele scalpului uscat
Odată ce începi să îți îngrijești scalpul cu produsele potrivite, este indicat să elimini și motivul care a dus la uscarea acestuia. Iată care sunt cele mai întâlnite cauze:
- Produsele pe care le aplici la nivelul scalpului – acordă mare atenție șamponului, balsamului, vopselei, măștilor de păr și celorlalte produse pe care le folosești. Alege variante care nu conțin substanțe iritante, pentru că acestea pot usca și irita pielea capului. Orientează-te către un șampon blând și hidratant, alături de un balsam hrănitor, cum sunt cele din gama Revalid Hair Repair System. Poți începe cu Revalid Shampoo, care curăță foarte delicat, dar în același timp ajunge în profunzime, întărind părul și calmând scalpul, datorită ingredientelor ca germenii de grâu, pantenolul, alantoina și extractul de ovăz. Adaugă în rutină și balsamul de la Revalid, iar pentru un plus de îngrijire încearcă și Revalid Repair Mask, un tratament de păr intensiv și eficient.
- Temperaturile extreme – gerul din sezonul rece, dar și expunerea excesivă la soare pot duce la uscarea scalpului și a părului. De asemenea, se poate să obții același efect când folosești aparate care produc o cantitate mare de căldură, cum ar fi uscătorul de păr. Asta nu înseamnă să renunți la uscarea părului, ci doar să alegi un uscător de calitate, pe care să nu îl fixezi pe o treaptă de temperatură foarte înaltă. Un alt detaliu important în acest caz ține de apa cu care te speli pe cap, care nu ar trebui să fie fierbinte.
- Spălarea excesivă – cu toții ne dorim un păr sănătos și plin de strălucire, dar dacă te speli zilnic pe cap nu înseamnă neapărat că vei obține acest efect. De cele mai multe ori, părul tău va rămâne curat și frumos chiar dacă îl șamponezi doar la câteva zile, atâta timp cât folosești produsele de îngrijire potrivite. Spălatul zilnic împiedică stratul de sebum să se regenereze, așa că uleiurile naturale care ar trebui să îți hidrateze părul sunt eliminate înainte de a putea acționa. Nu uita ca, după ce te speli, să te clătești de fiecare dată foarte bine.
- Vârsta sau problemele hormonale – există și posibilitatea ca motivul uscării scalpului să nu fie unul extern, ci să aibă legătură cu organismul tău. Odată cu înaintarea în vârstă, pielea începe să fie mai uscată, așa că e necesar să folosești produse care să o hidrateze. Poți avea și un dezechilibru hormonal, care nu ține cont de vârstă, și pe care îl poți identifica doar cu ajutorul analizelor.
- Stresul și alimentația nesănătoasă – stilul de viață și factorii emoționali pot avea și ei impact asupra scalpului și părului. De aceea, este bine să încerci să eviți stresul sau măcar să găsești metode de a-l ține sub control – yoga, exerciții fizice, practicarea hobby-urilor preferate. Ține cont și de alimentație, care ar trebui să conțină proteine, fructe și legume. Hidratează-te suficient cu apă, sucuri naturale și ceaiuri, dormi opt ore pe noapte și alege fețe de pernă din materiale naturale, care lasă pielea să respire și nu irită scalpul.
Pe lângă cauzele de mai sus, există și posibilitatea ca problemele scalpului să provină de la o boală de piele. Dacă observi că uscăciunea, iritațiile și scuamele nu se ameliorează, cel mai bine este să consulți un medic dermatolog, pentru a vedea dacă ai o problemă de sănătate și a primi tratamentul corespunzător. Îngrijește-ți scalpul, iar sănătatea acestuia se va observa inclusiv în aspectul părului, care va deveni mai puternic, mai strălucitor și mai plin de vitalitate.