Diverse

Care sunt cele 5 tipuri de becuri?

0

Becurile ne-au iluminat casele inca din secolul al XIX-lea. La doua secole dupa aceea, becurile au cunoscut o dezvoltare extraordinara si imbunatatiri semnificative in ceea ce priveste eficienta, calitatea luminii, densitatea si conservarea energiei. Chiar daca mai avem in mintea noastra imaginea de baza a unui bec; trebuie sa retineti ca acestea sunt disponibile in diferite forme, dimensiuni si materiale. Totusi, puteti vizita si lightsolutions.ro pentru a vedea noile modele de bec.

Noi va vom oferi o lista a celor mai utilizate cinci tipuri de bec impreuna cu avantajele lor.

1- Becuri incandescente:

Acestea sunt becurile tipice. Un bec incandescent, un filament de tungsten lumineaza atunci cand curentul trece prin el, iar acest tip de filament este inconjurat de un vid sau azot gazos. Aceste modele de bec sunt disponibile in diferite forme, cum ar fi: glob, ou sau ciuperca. Cu toate acestea, fluxul brusc de electricitate poate determina incalzirea si arderea filamentului. Becurile incandescente functioneaza doar 700–1000 de ore si pot risipi multa energie.

2- Lampi fluorescente:

Becurile fluorescente sunt mai complexe decat becurile cu incandescenta. Intr-un tub fluorescent, curentul electric trece printre catoduri, mercur si alte gaze care sunt prezente in interiorul acestuia. Acoperirea cu fosfor din exterior transforma energia radianta in lumina vizibila. Lampile fluorescente utilizeaza mai putina energie pentru a produce aceeasi cantitate de lumina ca si cele incandescente si pot fi folosite pentru o perioada mai lunga de timp. Totusi acestea sunt dificil de reciclat din cauza mercurului.

3- Lampi fluorescente compacte (CFL):

CFL sunt concepute pentru a inlocui becurile incandescente din case si birouri. Lucrand pe principiul lampilor fluorescente, CFL produce aceeasi cantitate de lumina cu o putere mult mai mica. Se compune din mai multe bucle tubulare, umplute cu mercur si are o asemanare cu becul incandescent.

In comparatie cu becurile incandescente, CFL-urile au o durata de functionare mai mare, pana la 10000 de ore, sunt mai utile din punct de vedere energetic si au o eficienta luminoasa mai mare. Dar, mercurul din bucle le face dificil de reciclat.

4- Lampi cu halogen:

Lampile cu halogen sunt o versiune imbunatatita a becurilor incandescente in care filamentul de tungsten este invelit cu un material transparent compact. Becul are acest nume din cauza unei cantitati mici de Halogen care se regaseste in acesta. Gazul creste luminozitatea si durata de functionare a becului, rezultand o eficienta luminoasa mai mare. Aceste lampi au, de asemenea, dimensiuni mai mici in comparatie cu becurile incandescente.

5- Dioda emitatoare de lumina (LED):

Becurile cu LED sunt din ce in ce mai utilizate datorita eficientei energetice si a varietatii de culori in care sunt disponibile. LED-ul este un dispozitiv semiconductor in care energia electrica trece prin dioda incarcata negativ, rezultand fluxul de electroni si eliberarea fotonilor. Fotonii se combina pentru a emite lumina din dioda. Asadar, un bec LED este format din mai multe diode care produc cantitatea necesara de lumina. Ca semiconductoare, LED-urile sunt eficiente din punct de vedere energetic si pot produce o lumina mai stralucitoare, folosind mult mai putina energie electrica. Un LED poate emite lumina colorata fara a utiliza filtre de culoare, iar dumneavoastra puteti solicita distribuitorului sa furnizeze LED-uri intr-o anumita culoare.

Trebuie sau nu să tundem pisicile?

Articolul precedent

Topul celor mai frumoase palate din Europa

Articolul urmator

Vezi si

Comentarii

Lasa un comentariu

Comentariul trebuie sa contina minim 30 de cuvinte pentru a fi publicat!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe in Diverse