Indiferent de ramura de activitate, angajatorii români sunt în căutarea candidaților care dovedesc anumite abilități personale și profesionale: de la empatie și abilitatea de a lucra atât individual, cât și în echipă; până la competențele tehnice de bază și cunoașterea a cel puțin unei limbi străine, de preferat de circulație internațională. Care este, însă, motivul pentru care candidații care cunosc, cel puțin la nivel conversațional, minimum o limbă străină au șanse mai mari de angajare?
În contextul globalizării și al digitalizării, șansele de angajare ale celor care știu bine o limbă străină sunt mai mari, pentru că și situațiile în care o vor folosi sunt numeroase. Comunicarea cu clienții și partenerii din alte țări și participarea la conferințe și workshopuri de dezvoltare în carieră, susținute într-o limbă străină, sunt doar două exemple, frecvent întâlnite de altfel, care susțin importanța limbilor străine pe piața națională a muncii.
Despre limbile străine cele mai solicitate la angajare vom vorbi în cele ce urmează, astfel încât să ai o perspectivă asupra pieței muncii și, de ce nu, să-ți formezi o idee despre următoarea limbă străină pe care ar fi indicat s-o înveți.
Limba engleză
Cea mai vorbită limba de circulație internațională, engleza a devenit deja o condiție obligatorie prevăzută în fișa postului din numeroase domenii de activitate. Desigur, nu toate locurile de muncă necesită cunoașterea limbii engleze la nivel avansat, însă în cazul celor mai multe dintre ele, este esențial să poți susține o conversație în această limbă, să înțelegi meniul calculatorului, să înțelegi funcțiile de bază ale aplicațiilor pe care le vei folosi pentru rezolvarea sarcinilor de lucru.
Astfel, în zilele noastre, putem spune că este musai să știi engleza, cu atât mai mult dacă vrei să obții un job bine plătit sau situat pe o treaptă superioară a ierarhiei.
Limba germană
Deși nu atât de solicitată precum engleza, germana a început, totuși, să se remarce în ultimii ani printre condițiile cerute de angajatorii români. Deoarece numărul potențialilor angajați din țara noastră care cunosc limba germană este mai mic decât numărul celor care au cunoștințe și competențe în limba engleză, cei din prima categorie au șanse mai mari de a obține un loc de muncă mai bine plătit. Important de știut este faptul că majoritatea angajatorilor își doresc să recruteze persoane care cunosc atât engleza, cât și germana.
Din fericire, cele două au multe lucruri în comun, așa că, dacă știi engleza, îți va fi foarte ușor să înveți germana. Te poți înscrie la cursuri online de germană pentru începători, unde vei fi ghidat(ă) de profesori cu o vastă experiență în domeniu. Un alt beneficiu important al cursurilor acreditate de limba germană este faptul că se bazează pe metode interactive de predare și învățare, astfel că întreg procesul de familiarizare cu acest nou univers lingvistic va fi pe cât de util, pe atât de plăcut și antrenant.
Limba franceză
Franceza este una dintre cele mai căutate limbi de origine latină pe piața muncii din România. Datorită asemănărilor cu limba română, se învață relativ ușor. Cu toate acestea, îți recomandăm, și de data aceasta, să te înscrii la un curs de limba franceză, pentru a asimila informații corecte și pentru a învăța sistematizat, sub îndrumarea unui profesor acreditat.
În plus, sfatul nostru este să apelezi și la metode de învățare a limbii franceze acasă: ascultă muzică în limba franceză, uită-te la filme în limba franceză, încearcă să citești în limba franceză. Toate acestea vor veni în completarea informațiilor descoperite și aplicate în cadrul cursului, te vor ajuta să te familiarizezi cu accentul, să-ți îmbogățești vocabularul și, încetul cu încetul, să poți susține o conversație în franceză.
De asemenea, spaniola, portugheza, rusa, japoneza, olandeza intră în categoria limbilor străine solicitate de angajatori. Deoarece sunt destul de puțini candidați care le cunosc, cererea pe piață fiind destul de mare, astfel de locuri de muncă sunt bine plătite. De pildă, salariul unui vorbitor de limba olandeză poate depăși 5000 de lei net.