Sursa foto: Pixabay.com
Alegerea jantelor poate părea extrem de grea pentru un șofer amator, pentru că opțiunea presupune cunoașterea unor detalii tehnice destul de complexe.
Montarea de jante care au caracteristici greșite este periculoasă, deoarece poate crea probleme grave pentru celelalte componente ale masinii. Din fericire, datorită configuratorului de pe site-ul magazinelor de profil, identificarea jantelor potrivite este foarte ușoară. Poți afla din doar cateva click-uri ce jante se potrivesc exact pe masina ta, chiar dacă habar nu ai de mecanică auto.
Pur informativ, iată ce trebuie să știi despre jante
Componentele unei jante sunt următoarele:
- diametrul jantei;
- lățimea interioară a unei jante;
- marginea jantei;
- PCD pitch circle diameter;
- gaura centrala sau butucul;
- prezonul;
- ET sau Offset;
- linia centrala a jantei;
- cocoasa jantei.
Jante de oțel sau jante de aliaj: care sunt mai bune?
Iată o întrebare cu adevărat hamletiană… Sau nu!
Jantele de oțel: cunoscute și sub denumirea de jante de tablă, aceste jante au în primul rand avantajul unui preț mai mic decât cel al jantelor de aliaj, deoarece procesul de fabricație este mai puțin complex, iar materialele din compoziția lor sunt mai ieftine. Jantele de oțel sunt disponibile de regulă în doua variante de culori: negru și argintiu.
Un mic secret: aspectul lor mai puțin plăcut poate fi îmbunătățit prin achiziționarea de capace.
Jantele de aliaj: au un design plăcut și pot îmbunătăți foarte mult imaginea mașinii tale. Standardele lor de producție sunt foarte precise și de aceea aceste jante au potrivirea exactă, fapt ce conferă cele mai bune performante mașinii tale. Jantele de aliaj au o rezistență superioară jantelor de oțel, lucru foarte util la noi în țară unde riscul ca jantele să se deformeze din cauza gropilor pe care le întâlnim din nefericire pe absolut toate drumurile publice este foarte mare.
Jantele de aliaj au și avantajul de a cântări mai puțin decât jantele de oțel, iar acest lucru are un impact pozitiv asupra timpilor de accelerare și manevrabilității vehiculului, ba chiar și reduce într-o anumită măsură consumul de carburant la suta de kilometri.
Jante originale vs jante aftermarket
Iată un subiect care iscă de regulă mari controverse printre șoferii amatori sau profesioniști.
Jantele care vin echipate din fabrică pe o mașina sunt denumite jante originale sau OEM (Original Equipment Manufacturer). De regulă, uzinele de mașini nu produc efectiv ele însele aceste jante, ci încheie contracte cu alte companii pentru fabricarea lor la standardele de calitate necesare.
Diferența este dată de calitatea produsului și de seriozitatea producătorului de jante. Dacă o jantă aftermarket are în compoziție materiale de proastă calitate și procesele de fabricație sunt îndoielnice (cum se întâmplă de regulă cu acele jante produse în China și Taiwan), atunci și calitatea produsului finit lasă de dorit. Însă, dacă se utilizate standarde superioare de fabricație, atunci jantele aftermarket pot rivaliza sau chiar mai mult decât atât, pot întrece în calitate jantele OEM.
Ce trebuie să știi pentru a folosi configuratorul de jante dacă vrei să le comanzi online?
După ce te-ai decis asupra tipului de jante dorit (oțel sau aliaj), mai ai nevoie doar de caracteristicile mașinii tale (din cartea tehnică). Introduci aceste caracteristici în configuratorul de pe site și acesta va afișa toate jantele care au potrivire exactă pe mașina ta. Simplu, nu-i așa?
Șoferii care vor sa schimbe dimensiunile roților/jantelor menționate în cartea de identitate a vehiculului (abreviată: CIV) trebuie să se prezinte cu mașina la una dintre reprezentanțele RAR pentru identificare și pentru efectuarea verificărilor necesare în baza de date.
Dacă verificările confirmă că dimensiunea dorită este menționată în documentația de omologare, aceste dimensiuni vor fi specificate la rubrica ”Mențiuni”.
Dacă șoferul dorește ca să echipeze vehiculul cu anvelope și/sau jante care nu sunt menționate în documentele de omologare este necesară reomologarea vehicului/jantelor. Acest lucru presupune efectuarea încercărilor privind performanțele sistemului de frânare și etalonarea vitezometrului. Reomologarea se va acorda doar dacă rezultatele atestă îndeplinirea condițiilor tehnice aplicabile.
Acte necesare pentru reomologarea vehiculului
Pentru a face reomologarea la RAR șoferii au nevoie de o programare și de mai multe documente:
- carte de identitate proprietar (copie + original);
- talon (copie + original);
- carte de identitate mașină (copie + original);
- mașina echipată cu anvelopele dorite.
Când se poate schimba dimensiunea jantelor?
Atunci când vine iarna, de regulă este bine sa avem anvelope cu un diametru ceva mai mic. În afara faptului ca o anvelopă mai îngustă este mai economică la costuri, în plus are și avantajul unei aderente și motricității mai bune pe zăpadă.
În mod opus, vara este recomandat anvelope mai late pentru o aderență crescută pe carosabil uscat. Viteza de deplasare pe timp de vară, este evident mai mare decat dacă am circula iarna.
Un alt criteriu important ar fi cel estetic, jantele aliaj având un design mai aspectuos față de jantele tabla si existând într-o varietate mult mai mare de modele.
O metodă modernă este de a căuta pe internet anumite sfaturi legate de achiziția jantelor. Pot exista diferențe de compatibilitate între modelul jantelor și autoturismul pe care dorim să le montam, versiunea, anul, etc.
Așadar, mai ales în această perioadă când trebuie să schimbăm cauciucurile la mașină cu anvelope de iarnă, atenție la jante!!!
Când se poate face omologarea individuală la RAR?
Omologarea individuală se efectuează pentru vehiculele rutiere prezentate la RAR şi care se găsesc într-una din următoarele situaţii:
- a) vehicule rutiere noi, fabricate, importate sau introduse în România, în număr de cel mult 10 bucăţi de acelaşi tip, de către aceeaşi persoană juridică sau fizică. Sunt exceptate vehiculele noi pentru care se poate prezenta originalul certificatului de conformitate emis de către constructor.
- b) vehicule rutiere utilizate, care nu au mai fost înmatriculate în România. Sunt exceptate vehiculele care au fost înmatriculate ultima dată într-un stat membru al Uniunii Europene şi a căror configuraţie nu diferă de aceea cuprinsă în documentul de înmatriculare.
- c) vehicule rutiere înmatriculate în România, dar la care s-au modificat caracteristicile constructive menţionate în CIV.
Omologarea individuală se acordă unui vehicul care are un număr de identificare valid, îndeplineşte condiţiile constructive precizate în RNTR-7 şi care a fost declarat admis la verificarea stării tehnice efectuată în baza planului de operaţii din RNTR-1.
Un vehicul căruia i s-a acordat omologarea individuală primeşte de la RAR cartea de identitate a vehiculului.
Pentru cei care doresc omologarea jantelor, trebuie să știe că este nevoie să se plătească o anumită taxă, mult mai mică dacă se înscriu la litera c, adică “vehicule rutiere înmatriculate în România, dar la care s-au modificat caracteristicile constructive menţionate în CIV”.
Pentru a afla suma de plată este nevoie ca aceia interesați să se adreseze direct RAR, deoarece ea poate fi diferită de la caz la caz.