Sursa foto: Pixabay.com
Prepararea laptelui praf pentru sugari ar trebui să fie o operațiune relativ simplă, deoarece indicațiile sunt tipărite la loc vizibil pe cutie de către producător, nu-i așa?
Cu toate acestea, tinerele mămici tot nu sunt sigure, tot se tem că vor greși amestecul pe care îl vor pune în biberon și întreabă iar și iar pe forumuri: “Cât lapte praf se pune la un litru de apă?”
Află în continuare dacă:
- ai nevoie de un litru de lapte praf preparat pentru o masă a sugarului
- ce fel de apă se folosește la prepararea laptelui praf pentru sugari
- care e procedura corectă de preparare a laptelui praf pentru sugari
Hai să începem cu începutul și să lămurim dacă:
Este nevoie de un litru de lapte praf preparat o dată pentru sugarul tău?
Niciun copil nou-născut nu bea un litru de lapte praf la o masă. Dovada supremă? Nu există biberoane atât de mari, deoarece nu își au rostul!
Precum se știe, cutiile cu formule de lapte praf pentru sugari conțin instrucțiunile de pregătire, chiar dacă nu oferă întotdeauna recomandările în detaliu. Ar fi și dificil ca ele să fie complete. Poate niște workshop-uri online ale producătorilor și medicilor pediatri ar mai elimina din nedumeririle părinților în această privință.
În mod normal, pentru fiecare 30 ml de apă, se va adăuga o măsură de lapte praf praf (se umple lingurița de dozaj ce se găsește în cutie și se trece apoi pe deasupra marginilor ei cu partea netedă, uscată și perfect curată a unui cuțit de bucătărie, așa încât să nu fie vorba de o măsură cu vârf).
Motivul? Când se prepară lapte praf pentru bebeluși nu este de bun augur ideea conform căreia: mai bine să fie în plus decât în minus. Respectă cantitatea corectă atât de apă, cât și de formulă de lapte praf, dacă vrei ca totul să fie bine. Nici mai mult, nici mai puțin, iată principiul când se pregătește hrana unui copil hrănit artificial, nu la sân.
Rezistă cu orice preț tentației de a pune mai multă pulbere sau mai multă apă, deoarece se poate concentra prea mult preparatul, ceea ce nu ar fi sănătos pentru rinichii copilului nou-născut sau, în situația a doua, se poate dilua prea mult amestecul realizat, ceea ce ar avea ca efect faptul că micuțul tău nu va fi hrănit așa cum trebuie. Asta după ce, oricum este defavorizat, pentru că nu se poate bucura, precum alți copii, de laptele matern.
Ca ordine de preparare, întâi se pune apa, apoi cantitatea indicată de lapte praf pulbere. Motivul este acela că așa se evită formarea de cocoloașe și praful este mai ușor de dizolvat, decât dacă în apă se adaugă laptele praf ca o ploaie. Se amestecă apoi foarte bine, până la dizolvarea sa completă.
Ce fel de apă se folosește la prepararea laptelui praf pentru sugari?
Apă potabilă, care se fierbe în clocot timp de un minut, iar apoi se lasă la răcit la temperatura camerei.
Totuși, ar fi recomandabil ca să nu se utilizeze apa de fântână sau apa de robinet (pe cât posibil), deoarece acestea pot avea un conținut bogat de nitriți, ceea ce poate fi foarte periculos pentru copil atât de mic. Alege mai degrabă apa plata din comerț, aceea care are un conținut de sodiu mai mic (vezi pe etichetă această specificație).
Dacă se folosește totuși, din diferite cauze obiective, apă de la robinet, aceasta ar trebui să fie întotdeauna fiartă și filtrată.
Mai mult decât atât, specialiștii în nutriția nou-născuților recomandă fierberea apei chiar și dacă este vorba de apă îmbuteliată, deoarece în acest mod se limitează spre zero riscul ca micuții să experieze diverse posibile infecții intestinale determinate de alimentarea cu un lapte praf contaminat din cauza apei necorespunzătoare.
Și pentru că vorbim de contaminare, mai trebuie să spunem și faptul că apa caldă este de preferat și din altă cauză: formulele de lapte praf nu sunt sterile. Din acest motiv se poatea întâmpla, chiar dacă producătorii își iau toate măsurile de prevedere pentru a se elimina orice pericol, ca praful de lapte tip formulă pentru sugari să fie contaminat din fabrică cu două dintre cele mai periculoase bacterii pentru sănătatea micuților: Cronobacter și Salmonella. Este un adevăr de care mămicile ar trebui să țină seama, mai ales acelea care din comoditate preferă ca mai degrabă să dea copilului lapte praf, decât să îl hrănească natural, precum făceau femeile din generațiile mai vechi.
Este necesar ca apa de preparare să aibă o temperatură peste 70 de grade Celsius, deoarece în acest mod se poate face o sterilizare la domiciliu a amestecului de lapte praf prin anihilarea acelor tipuri de bacterii care pot ajunge ca să infesteze laptele praf.
Cum se prepară în concret laptele praf pentru bebeluși?
Pur și simplu se aduce apa la punctul de fierbere, apoi se așteaptă câteva minute să se mai răcească (între 5 și 30 de minute) pentru a adăuga pulberea.
Este greșit să te grăbești și să nu aștepți ca să treacă acest interval de timp. Ce se poate întâmpla dacă pui pulberea de lapte praf în apa clocotită? Exact ca și în situația în care torni apă peste o doză de praf, se vor forma cocoloașe pe care va fi mult mai dificil ca să le dizolvi ulterior prin amestecare.
Apoi laptele astfel preparat se lasă la răcit până ajunge la o temperatură potrivită pentru copil. Pentru a grăbi procesul de răcire, poți introduce recipientul în care se află lichidul în apa rece.
Există bebeluși care preferă ca laptele să fie un pic mai rece, dar trebuie să recunoaștem că de obicei mai mult le place laptele cald, deoarece le dă o senzație de bine, cât de cât apropiată de aceea pe care ar avea-o dacă ar fi alimentați natural, la sân. Asta nu înseamnă însă că trebuie să dai lapte fierbinte celui mic, ci la o temperatură cât mai apropiată de aceea a laptelui de mamă.
Revenind la întrebarea din titlu: “Câte doze de lapte praf se adaugă într-un litru de apă?”
Pornește de la adevărul simplu că la 30 ml de apă se adaugă o cupă rasă de lapte praf. Așa cum scrie pe cutie.
Împarte 1000 de ml apa la 30 și rezultatul e numărul de cupe. 33,33 cupe ar fi necesar la un litru, dar… categoric nu ai nevoie de o așa cantitate mare de lapte praf preparată dintr-o dată, pentru că este bine să hrănești copilul cu un amestec proaspăt la fiecare masă.
La început, în primele 2 zile, când este foarte mic, ajung chiar și 30 de ml pentru o porție, iar dacă copilul mai vrea, pur și simplu mai prepari 30 de ml.
Nu te repezi să prepari prea mult lapte praf dintr-o dată, pentru că va trebui să îl arunci și ar fi păcat!
.