Sursa foto: Pixabay.com
Dacă ești fericitul posesor al unei centrale de apartament de 9Kw ești deja conștient că o centrală electrică este cea mai buna investitie în domeniul încălzirii unui apartament de dimensiuni medii de până la 70 mp. În raport de dimensiunea camerelor se va stabili și numărul necesar de calorifere.
Criterii importante în alegerea caloriferelor pentru centrale termice
Pentru un confort sporit acasă este recomandată de către specialiști instalarea unei centrale de apartament, așa încât să poți beneficia oricând vrei de apă caldă curentă, dar și de căldură. Momentul oportun pentru astfel de modificări în interiorul locuinței este fără îndoială vara, căci în perioada respectivă instalația de încălzire a blocului nu funcționează și, deci, nu vie avea reclamații de la vecini.
Primul pas în câștigarea autonomiei la bloc este alegerea centralei termice propriu-zise, precum și a accesoriilor preferate pentru aceasta instalație esențială pentru orice apartament. Clienții au acum la dispoziție o gama foarte mare de modele de centrale termice pe care le pot comanda din magazinele online de specialitate, acestea putând fi clasificate în funcție de mai multe criterii.
După tipul de combustibil consumat există mai multe tipuri de sisteme de încălzire de tip centrală:
- centrale termice pe gaz (gaz natural sau GPL gaz petrolier lichefiat);
- centrale termice pe combustibil solid pentru locuințe individuale (centrale termice pe lemne – clasice sau cu ardere inversă, centrale termice pe peleți, centrale termice pe cărbune)
- centrale termice pe combustibil lichid pentru locuințe individuale (centrale termice pe motorină sau centrale termice pe păcură);
- centrale termice electrice.
După modalitatea de montare, există:
- centrale termice de perete care pot fi centrale termice conventionale sau centrale termice în condensare);
- centrale termice de pardoseală.
Cum alegi caloriferul potrivit pentru locuința ta? Ce trebuie să știi cand alegi calorifere pentru centrala termică de apartament?
Caloriferul este, precum se știe, un corp de încălzire format din tuburi sau coloane tubulare prin care circulă un fluid încălzit în scopul de a emana căldură în mediul înconjurător.
Dezavantajul unui astfel de sistem, pe care l-am observat cu toții, este acela că vom avea temperaturi mai ridicate la nivelul plafonului decât la nivelul podelei. Ceea ce înseamnă ca o bună parte din energia consumată pentru a obține respectiva căldura se risipește inutil.
Cât consumă o centrală electrică? Specialiștii consideră, spre exemplu, că pentru a putea încălzi eficient o încăpere este necesară pe tur o temperatura de 75 grade Celsius dacă se folosește o centrală murală pe gaz și de 90 grade Celsius, dacă sursa de încălzire este un cazan pe lemne sau peleți.
Este recomandat ca odată cu montarea unei centrale termice să fie montat și un termostat, așa încât să se poată măsura oricând temperatura ambientală și să se poată stabili exact temperatura de funcționare a centralei.
Înainte de alegerea unor calorifere pentru centrala termică, trebuie luați în calcul câțiva factori cu caracter de variabilitate:
– Temperatura exterioară. Aceasta variază în funcție de localizarea geografică a imobilului unde se vor folosi calorifere pentru încălzirea centrală.
– Protecția termică a clădirii. Izolarea termică joacă un rol important în timpul încălzirii încăperilor unei locuințe. Dacă respectiva clădire nu este izolată, căldura se poate pierde prin pereți, tavan și pardoseală, iar randamentul instalației termice va fi unul scăzut. Geamurile foarte mari pot conduce, de asemenea, pierderi de căldură importantă. Mai contează și tipul ferestrelor, numărul pereților exteriori și situarea acestora în raport cu punctele cardinale (mai ales spre nord).
– Temperatura interioară. Aceasta poate varia în funcție de rolul fiecărei camere și de dimensiunile acesteia.
Caloriferele pentru centrale termice sunt alese de către clienți de cele mai multe ori doar în funcție de pret și design, însă criteriile cu adevărat importante rămîn următoarele:
– materialul din care este fabricat caloriferul respectiv;
– durata de funcționare estimată de producător;
– dimensiunile caloriferelor în raport cu dimensiunea camerelor unde vor fi instalate;
– numărul elemenților;
– dimensiunile caloriferului: lățimea, lungimea și înălțimea acestuia.
Este recomandat de către instalatori ca respectivele calorifere ce vor face parte din sistemul de încălzire al locuinței să aibă un sigur panou radiant, cu un convector cât mai lung posibil (ar fi de preferat ca să se focuseze atenția proprietarilor pe lungime și nu pe lățimea caloriferului) și ca turul și returul să fie amplasate în diagonală.
Tipuri de calorifere
Materialul din care sunt confecționate caloriferele
În funcție de materialul de bază, caloriferele pot fi:
– Calorifere din oțel – corpuri de încălzit ușor de transportat, ușor de montat și care pot să fie achiziționate cu un preț foarte convenabil. Există și calorifere verticale din oțel (mai ales pentru băi), dar caloriferele de oțel orizontale rămân cele mai populare. Neajunsul este că acestea sunt cele mai puțin rezistente în timp.
– Calorifere aluminiu – se încălzesc cel mai repede și, deci, consumă mai puțin combustibil (indiferent de tipul acestuia), dar se și răcesc cel mai repede. Au o durată de viață cuprinsă între 10 și 20 de ani. Ca inconvenient, caloriferele verticale din aluminiu, dar și cele orizontale necesită aerisiri periodice și sunt predispuse deformărilor.
– Calorifere din fontă– deși sunt masive și nu prea atractive vizual, sunt cele mai eficiente, putând să încălzească și camere foarte spațioase. Ele au o durata de viață de aproximativ 30 de ani și sunt cele mai rezistente calorifere la diverse lovituri, șocuri mecanice și coroziune.
7 criterii de bază pentru alegerea caloriferelor din oțel:
- puterea termica pe calorifer;
- lungime aripioare convectoare;
- grosimea tablei de oțel;
- masa totala a caloriferului (kg);
- țara de proveniență / producător cu experiență;
- termenul de garanție;
- presiunea maximă de lucru.
Așadar, ținând cont de specificul clădirii, al fiecărei camere și al tipurilor de calorifere existente pe piață, poți alege caloriferul potrivit pentru fiecare spațiu.
Cum se calculează puterea caloriferelor?
La caloriferele tip panou sau la cele care se vând la număr de elemenți, puterea este dată de către producător. Foarte importantă este și dimensionarea caloriferelor din cameră sau din casă. Pentru a obține un răspuns cât mai exact, trebuie să luăm în calcul mai mulți factori într-o formulă nu foarte complicată, dar esențial de cunoscut de către aceia care vor să își instaleze acasă centrale electrice.
Mai exact, volumul camerei (suprafața mp x înălțimea) se înmulțește cu un coeficient care ține cont de gradul de izolație al camerei, de numărul de geamuri și de etaj (ultimul sau intermediar).