AcasăSanatateCâte măselele de minte are un om?

Câte măselele de minte are un om?

Publicat pe

Articole

Este obligatoriu certificatul ISO? Cine are nevoie de el?

ISO reprezinta abrevierea de la International Organization for Standardization (Organizatia Internationala pentru Standardizare). Pana in acest moment, organizatia a publicat peste 22.000 de standarde, in domenii care variaza de la managementul calitatii pana la managementul sigurantei alimentelor si la sanatatea si siguranta in munca....

Sursa foto: Pixabay.com

Măselele de minte sunt ultimele din șirul de măsele și dinți permanenți care erup în gura unui om. Ele apar și cresc complet până la vârsta de 18-25 de ani (după unii specialiști intervalul este cuprins între 16 și 22 de ani) și sunt asociate inexact cu dezvoltarea înțelepciunii la ființa umană.

Află în continuare

  • ce trebuie să știi despre măselele de minte;
  • de ce este dureroasă erupția măselelor de minte;
  • măselele de minte trebuie sau nu extrase. 

Arcul dentar normal trebuie să aibă 32 de dinți, 16 în arcul superior și 16 în arcul inferior. Și totuși…

A avea sau a nu avea măsele de minte? Cum e mai bine?

Molarii de minte sunt întotdeauna cei mai îndepărtați din spate în fiecare cadran al gurii. Majoritatea oamenilor dezvoltă patru dinți ai înțelepciunii (patru molari de minte), dar mulți oameni pot avea doar trei, doi, unul sau, dacă este deosebit de norocos, niciunul.

De ce norocos? Pentru că acea persoană a scăpat de durerile cauzate de erupția lor, dar și de extracția acestora ulterioară la stomatolog!

Pe măsura  trecerii mileniilor, dimensiunea arcadelor dentare tinde să scadă, iar acest lucru se concretizează prin reducerea spațiului pe care acești molari îl au la dispoziție. În fapt, se blochează total spațiul sau, chiar dacă mai există o parte din el, este foarte dificilă ieșirea măselelor de minte, care de multe ori apar doar pe sfert sau cel mult jumătate din cât ar trebui.

Dacă majoritatea oamenilor se tem oricum ca să meargă la dentist, cu atât mai mult se tem de momentul în care așa-numiții “molari de gradul 3”, adică ultimii dinți de la capetele celor două arcade trebuie ca să fie extrași.

Groaza se datorează naturii intervenției chirurgicale de natură stomatologică în sine, ceva mai complexă decât o extracția obișnuită a unui dinte, decât anumitor mituri și informații incorecte care circulă despre acest subiect.

Gradul de complexitate al intervenției chirurgicale depinde esențial de poziția molarului de minte respectiv și de relația acestuia cu dintele vecin, de dimensiunea și forma coroanei și a rădăcinilor, de gradul de deschidere a gurii pacientului și, nu în ultimul rând, de priceperea și pregătirea medicului stomatolog care va face operația de extracție respectivă.

Se spune uneori în mod greșit faptul că măselele de minte care nu ridică probleme nu ar trebui înlăturate. Lucrurile nu stau deloc așa. Măselele de minte rămase intacte pot ca să conducă cu timpul la diverse probleme grave, deoarece sunt astfel poziționate încât se ajunge foarte greu cu periuța de dinți până la acestea, ceea ce are drept consecință acumularea de placă bacteriană, apar cariile și chiar se poate ajunge la boala parodontală.

Mai poate apărea compresia nervului, resorbția rădăcinii dintelui vecin și dezvoltarea de chisturi și tumori extrem de periculoase. În prezent, motivele ortodontice sunt unele dintre indicațiile majore pentru îndepărtarea chirurgicală a molarilor terți.

Deși măselele de minte sunt identice structural cu ceilalți dinți pe care îi avem, ieșirea acestor molari este un proces dureros, mai dureros decât în cazul celorlalți dinți sau măsele. Această realitate obiectivă este una pe care aproape orice adult din zilele noastre o știe, mai ales pentru că a experimentat-o personal.

Mai ales dacă o măsea de minte erupe într-un unghi anormal. Acest lucru poate provoca durere din două motive:

– dintele de înțelepciune în erupție poate apăsa pe al doilea molar;

– dintele de minte poate rămâne parțial erupt, ducând la un “buzunar” al gingiei în care alimentele se pot colecta, fiind un focar potențial de infecții și cariile dentare.

Intervenția stomatologică de extracție, dacă este efectuată utilizând tehnici anestezice și chirurgicale corecte, nu este totuși chiar atât de dureroasă. Este posibil acest lucru deoarece se pot aplica de către medicul dentist proceduri speciale pentru a controla durerea și stresul pacienților în acest gen de proceduri stomatologice delicate, precum ar fi: folosirea de anxiolitice, sedarea venoasă, sedarea cu oxid de azot și oxigen și chiar anestezia generală, după caz.

Măselele de minte se extrag toate la o singură vizită la stomatolog sau în mai multe?

Dezavantajul efectuării extracțiilor în mai multe sesiuni este că întregul proces chirurgical, medicația și îngrijirea postoperatorie vor fi repetate. Acest lucru poate fi extrem de stresant pentru unii oameni. Când se extrag toți cei patru molari de minte într-o singură sesiune, pacientul are avantajul de a rezolva problema într-un singur pas, motiv pentru mulți aceasta este cea mai confortabilă opțiune. Pacientul și medicul dentist ar trebui să discute totuși despre cea mai bună variantă. Decizia poate ca să fie diferită de la caz la caz. 

Complicații ce pot apărea la extracția măselelor de minte

Principalele complicații posibile care rezultă din extracția unui molar de minte sunt:

– durerea de după intervenția stomatologică (ce poate să fie ținută sub control prin anumite medicamente prescrise de către stomatolog);

– edemul;

– infecțiile;

– hemoragia;

– leziunile țesuturilor moi adiacente (cum ar fi gingiile și nervii);

– leziuni ale dinților vecini;

–  parestezia.

Când poate apărea fenomenul de parestezie la extracția unui molar de minte?

Parestezia este pierderea senzației într-o regiune anatomică din cauza leziunilor nervoase. Poate fi reversibil sau ireversibil, în funcție de gradul de leziuni pe care nervul le-a suferit. Tocmai din acest motiv este bine ca să se aleagă o clinică stomatologică bună. 

Parestezia poate avea loc dacă rădăcinile dintelui sunt prea apropiate sau dacă implică nervul care trece în interiorul osului mandibular. De obicei, paresteziile cauzate de extracția măselelor de minte sunt temporare și situația normală revine în câteva zile. 

Îngrijirea postoperatorie corectă, esențială pentru o bună recuperare după o astfel de intervenție stomatologică

Este necesar ca pacientul să se odihnească în primele trei zile și să aibă restricționate activitățile sportive timp de cel puțin o săptămână. Dieta, timp de 24 până la 48 de ore, trebuie să fie ușoară, lichidă sau păstoasă, de preferință rece sau răcită.

O altă cerință este menținerea strică a igienei orale prin periaj și utilizarea apei de gură recomandată de stomatolog. Aplicarea de gheață în regiunea operată, în afara gurii, ajută la controlul durerii și edemului ce poate apărea în perioada postoperatorie. În general, edemul, adică umflarea care apare după operație, durează în medie 48 până la 72 de ore, până când începe procesul de regresie.

De asemenea, se recomandă ca pacientul să nu atingă zona operată cu degetul, scobitori sau alte obiecte, deoarece acest lucru poate provoca infecții grave sau sângerări. În ceea ce privește sângerarea ușoară, aceasta va apărea mai ales în prima zi.

Ca măsură de precauție importantă pacientul trebuie ca să revină la control după 5 – 10 zile la respectivul cabinet stomatologic pentru ca medicul stomatolog să revadă zona unde s-a făcut extracția.

 

 

 

 

 

 

 

 

Ultimele articole

5 atracții turistice musai să le vizitezi la Bacău pe perioada sărbătorilor de iarnă

În perioada sărbătorilor de iarnă, orașele prind viață sub un strat de luminițe strălucitoare,...

Cât de rentabilă este achiziția unui scuter electric pentru livrările către clienți?

Industria livrărilor a cunoscut o expansiune rapidă în ultimii ani, alimentată de creșterea comerțului...

Cum să obții un acord voluntar cu creditorii pentru salvarea afacerii tale

În contextul economic actual, tot mai multe companii se confruntă cu dificultăți financiare și...

Compania Deratizescu: Lider în combaterea dăunătorilor

Deratizescu este un nume de referință în domeniul serviciilor DDD (Deratizare, Dezinsecție, Dezinfecție) în...

Articole asemanatoare

5 atracții turistice musai să le vizitezi la Bacău pe perioada sărbătorilor de iarnă

În perioada sărbătorilor de iarnă, orașele prind viață sub un strat de luminițe strălucitoare,...

Cât de rentabilă este achiziția unui scuter electric pentru livrările către clienți?

Industria livrărilor a cunoscut o expansiune rapidă în ultimii ani, alimentată de creșterea comerțului...

Cum să obții un acord voluntar cu creditorii pentru salvarea afacerii tale

În contextul economic actual, tot mai multe companii se confruntă cu dificultăți financiare și...