Cu toții cunoaștem cât de important este calciul pentru organismul nostru și că cea mai importantă sursă pentru a suplimenta eventualele deficite ale acestui mineral este o alimentație corespunzătoare. În cele ce urmează vom vedea care sunt acele produse alimentare cu cel mai ridicat conținut de calciu și cum le putem include în mesele noastre zilnice.
Cum menținem calciul în mâncare
Leguminoase, produsele lactate, peștele și semințele sunt alimente minune ce reprezintă importante surse de calciu. Dacă le consumăm în stare naturală, putem asimila cu siguranță cantitatea de nutrienți de care corpul nostru are nevoie, însă sunt și multe dintre ele ce necesită o anumită preparare pentru ca noi să ne putem bucura mai mult de gustul lor savuros. Din fericire, acum gătitul poate fi plăcut și ușor dacă avem alături un robot de bucatarie multifunctional care să facă o parte din muncă în locul nostru și să ne ajute să reducem considerabil timpul alocat acestei activități.
Trebuie să fim atenți la temperatura și timpul necesare gătitului și să avem grijă ca nu cumva proprietățile acestei substanțe să se piardă în timpul diverselor procese prin care trec alimentele. Cel mai recomandat este să apelăm la aparatele cu aer cald sau la un cuptor, acestea favorizând păstrarea conținutului de calciu în preparate și astfel asimilarea mai ușoară a acestuia de către organismul nostru.
Astfel, este deosebit de important modul în care alegem să gătim aceste alimente care contin calciu. În plus, nu ar trebui să adăugăm săruri, sosuri sau grăsimi în mâncare, pentru a nu schimba indicele nutrițional natural.
Meniu zilnic plin de calciu
Exemple exacte de alimentele cu un conținut ridicat de calciu sunt: laptele și produsele lactate, broccoli, nucile, somonul, spanacul, ouăle, lintea, fasolea sau broccoli.
Mai jos sunt câteva idei pentru un meniu zilnic plin de calciu. Aceasta ar putea include:
- Micul dejun: – iaurt cu fructe proaspete și cereale integrale/ semințe de chia
– 2 felii de brânză tare cu 1 castravete și 1 felie de pâine integrală
- Prânz: – salată verde cu nuci și somon sau brânză de vaci
– mâncare de linte cu salată de varză albă
- Gustare: o felie de pâine integrală cu unt de arahide sau humus
- Cină: broccoli și ouă sau o porție de spanac cu orez brun și brânză feta
Partea bună este că un astfel de mod de a mânca, așa cum este cel descris mai sus, este și unul foarte sănătos și ne poate ajuta să ne îmbunătățim și condiția fizică pe termen lung.
Acum că știm cu exactitate care sunt produsele alimentare cele mai bogate în calciu și cum este indicat să le preparăm și combinăm, suntem pregătiți să obținem beneficii maxime pentru sănătatea noastră.