Este deja bine știut faptul că fructele, prin aportul de fibre și vitamine, sunt indispensabile unei stări de sănătate optime. Acestea pot fi consumate de sine stătătoare, combinate în salate de fructe diverse sau, de ce nu, adăugate ca și topping pentru iaurturi sau deserturi. Totuși, există încă o modalitate de a te bucura de fructe, de multe ori mai încântătoare, rapidă și creativă: sucurile de fructe.
Află în acest articol mai multe despre beneficiile sucurilor de fructe, nu doar pentru plăcerea unei băuturi răcoritoare, ci mai ales pentru sănătate.
- Sucul de merișoare
Cel mai probabil, ai auzit deja despre merișoare în forma lor confiată sau uscată, adăugată în boluri cu iaurt și granola, checuri diverse sau ceaiuri aromate. Ce poate nu știai însă, este că acestea pot fi consumate și sub formă de suc proaspăt și, mai mult de atât, pot avea un beneficiu important pentru sănătatea sistemului urinar.
Dacă ai suferit cel puțin o dată în viață de infecții urinare, poate îți amintești de faptul că medicul tău ți-a recomandat să consumi cât mai multe merișoare, indiferent de forma acestora. În timp ce sucul presat de merișoare poate fi uneori mai dificil de găsit sau produs acasă, din fericire, le poți consuma sub formă de ceaiuri. De asemenea, chiar mai simplu, le poți regăsi sub formă de comprimate, cum este tratamentul pentru infectii urinare de la Naturalis.
- Sucul de portocale
Uneori, nimic nu este mai bun decât un remediu tradițional, păstrat în orice familie și recunoscut universal pentru beneficiile sale asupra imunității.
Fie că treci printr-un episod de răceală sau gripă, vrei să preîntâmpini sezonul rece sau, pur și simplu, simți nevoia unui plus de vitamine, sucul proaspăt stors de portocale este și va fi mereu aliatul tău. Cu cât vei găsi portocale mai proaspete și mai bogate în gust, cu atât vei fi mai motivat să incluzi prepararea unui suc în rutina ta zilnică.
Ai grijă însă la conținutul ridicat de zahăr pe care îl poate avea sucul de portocale. Cel mai bine este să îl amesteci și cu niște fructe și legume mai puțin dulci (țelină, ghimbir, castravete), obținând un amestec ideal de vitamine și minerale.
- Sucul de cătină
La fel ca și sucul de portocale, cel de cătină este partenerul tău în zilele friguroase, în perioadele de viroze respiratorii sau în cele de efort fizic și/sau psihic. Nu doar că îți sprijină sistemul imunitar, ci este și este și o adevărată sursă de energie naturală, lipsită de cofeină.
Gustul său poate fi destul de acru pentru unele persoane, astfel că poți încerca să îl combini cu cel de portocale.
- Sucul de prune
Dacă nu știai până la acest moment, sucul de prune este o resursă extrem de valoroasă pentru sănătatea ta digestivă, a sistemului nervos, sănătatea pielii, ochilor și, nu în ultimul rând, a celulelor din sânge.
Prin includerea sa în dieta ta, vei putea ameliora constipația (deci, vei îmbunătăți tranzitul), vei avea o piele cu un aspect mai frumos și sănătos, vei extrage mai bine energia din alimentele consumate și, totodată, vei produce mai multe globule roșii.
La fel ca și portocalele, prunele sunt fructe bogate în zahăr, astfel că este important să respecți un consum moderat al sucului acestora.
- Sucul de rodie
Prin proprietățile sale puternic antioxidante, rodia deține o mulțime de beneficii pentru sănătate. Pe lângă protecția oferită celulelor și țesuturilor, este și o sursă importantă de vitamina K, esențială pentru fluxul sangvin normal și sănătatea osoasă.
De asemenea, tot prin conținutul său în vitamine și minerale, sucul de rodie poate îmbunătăți memoria și sănătatea cardiovasculară.
În concluzie, sucurile de fructe pot deveni adevărate tratamente naturale extrem de eficiente, în special atunci când sunt combinate cu un stil de viață sănătos. De la beneficiile pentru sistemul cardiovascular și nervos, la cele pentru sănătatea generală, merită să încerci să incluzi, într-un mod ponderat, sucuri de fructe în dietă.
Sursa foto: Shutterstock