Pentru o dezvoltare armonioasă a carierei în domeniul marketingului, este important să investești în programe sau activități de învățare, care să-ți permită acumularea unor cunoștințe și competențe noi. Echilibrarea planului de formare și dezvoltare cu exigențele pieței muncii reprezintă un subiect de actualitate în mediul public.
Ce abilități și competențe sunt importante pentru a practica în acest domeniu?
Dacă ești la început de carieră și dorești să realizezi performanță în acest domeniu este important să te focalizezi pe dezvoltarea unor:
- Aptitudini organizatorice – planificare, adoptarea deciziilor, respectarea unui deadline, repartizarea sarcinilor;
- Abilități de leadership – să fii orientat spre a realiza performanță, să te implici muncii tale și să-ți asumi responsabilitățile și rezultatele avute;
- Abilități de comunicare – să fii familiarizat cu toate formele comunicării (verbală, non-verbală) și să fii un bun ascultător;
- Abilități sociale – să ai capacitatea de a dezvolta un spirit al echipei și să manifești empatie și înțelegere;
- Competențe tehnice – să cunoști și să înțelegi procesele specifice domeniului ales (Comunicare și content writing, creare și editare imagini, interpretarea datelor etc.);
- Gândire strategică – este important să îți îmbunătățești capacitatea de research și analiză pentru a adopta deciziile corecte, astfel încât să obții atât eficiență, cât și rezultate foarte bune;
- Creativitatea – prin intermediul creativității, poți realiza campanii inteligente ce îți pot aduce numeroase beneficii asupra notorietății companiei.
La ce programe poți apela pentru dezvoltarea abilităților?
În prezent, se regăsesc numeroase programe, cursuri și activități formale și non-formale, ce au ca scop îmbunătățirea acestor competențe și abilități. Sunt multe companii care investesc în sesiuni de dezvoltare a angajaților și îi sprijină în acest demers. Acestea apelează la:
- Ateliere, workshop-uri pe teme de marketing, social media, branding etc;
- Cursuri de SEO , marketing digital, vânzări, advertising;
- Conferințe pe teme de comunicare, trenduri, campanii de promovare;
- Sesiuni de coaching;
- Schimb de experiențe;
- Sesiuni de dezvoltare personală;
Aceste metode și programe de învățare se dovedesc a fi eficiente în ceea ce privește dezvoltarea abilităților și cunoștințelor angajaților.
Concluzii
Este important să participi constant la sesiuni de formare și cursuri de dezvoltare a unor competențe pentru a realiza performanță.
Pentru a fi mereu la curent cu tendințele acestui domeniu, este esențial să dedici timp unor workshop-uri, conferințe sau sesiuni interactive ce pun accentul pe cunoaștere, creativitate și joc strategic.