AcasăDiverseCe este Bitcoin si de ce a devenit o moneda atat de...

Ce este Bitcoin si de ce a devenit o moneda atat de populara

Publicat pe

Articole

Bloomberg descrie ascensiunea miliardarilor din Europa de Est: Studiu de caz, noul proprietar al ProTV

Detin iahturi si echipe de fotbal, se implica in politica si controleaza averi imense si, uneori, viitorul natiunilor lor; oligarhii, miliardarii si magnatii au inceput sa reprezinte Europa de Est la fel de mult ca si stepele nesfarsite, blocurile din prefabricate de beton si...

Bitcoin este o moneda virtuala creata in 2009, creata de unul sau mai multi hackeri sub pseudonimul Satoshi Nakamoto. Spre deosebire de alte monede, Bitcoin nu are o banca centrala in spatele ei care distribuie bani noi, ci se bazeaza, practic, pe doua principii: o retea de noduri, adica PC-uri, care o gestioneaza intr-o maniera distribuita, peer-to-peer. Sistemul este caracterizat de utilizarea de criptare puternica pentru validarea si securizarea tranzactiilor. Bitcoins-urile disponibile pe net sunt in jur 21 de milioane, in timp ce cele aflate in circulatie sunt in jur de 9 milioane. Valoarea Bitcoin a trecut de la 0 (in 2009) la 1200 de dolari. Conform Financial Times, comertul total a ajuns la 10 miliarde de dolari fata de 150 de milioane de dolari un an mai devreme.

Cum se utilizeaza Bitcoin

Pentru a cumpara Bitcoin trebuie sa deschideti un portofel / cont virtual dupa care trebuie sa va conectati la numeroase site-uri care ofera moneda virtuala in schimbul banilor (plata prin transfer bancar, carduri reincarcabile). Bitcoins-urile pot fi schimbate sau cheltuite (sunt acceptate de numeroase companii virtuale si fizice).

Fiind un ban virtual, Bitcoin poate fi furat (de exemplu printr-un atac initiat de un hacker) sau pierdut (defectiunea hard disk-ului PC-ului). Sunt mai multe companii care ofera asigurare pentru aceste monede. Oferta include un fel de  sistem de siguranta care protejeaza impotriva hackerilor si care este acoperit si de asigurare.

Anumite guverne au interzis Bitcoin

Guvernul chinez a interzis bancilor sa foloseasca Bitcoin pentru schimburile lor, pentru a preveni riscurile de spalare de bani si pentru a apara stabilitatea financiara. Cu toate acestea, nu exista restrictii pentru schimburile intre persoane private. China este prima piata Bitcoin cu 35% din tot traficul mondial. Spre exemplu, platforma baidu.com a decis sa accepte moneda virtuala ca metoda de plata pentru diverse servicii de securitate online.

Uniunea Europeana aproba Bitcoin

Directiva UE 2018/843 a Parlamentului European, recunoaste oficial criptomonedele, stabilind totusi ca toti furnizorii de servicii de portofel digital vor trebui sa aplice controale sistematice clientilor lor pentru a pune capat regimului de anonimat asociat cu valuta virtuala.

Bitcoin este o moneda virtuala, adica nu este tiparita ca banii de hartie obisnuiti, dar aceasta este creata, distribuita si schimbata intr-un mod complet virtual, prin computere si cu o tehnologie peer to peer.

Bitcoin a luat nastere din inventia lui Satoshi Nakamoto, un pseudonim folosit tocmai de inventatorul acestei monede electronice. Satoshi publica primele carti despre bitcoin si tehnologia de baza, blockchain, in 2008-2009. Prin urmare, Bitcoin este primul cryptocurrency creat si comercializat. Simbolul sau este ฿, iar BTC sau XBT este de asemenea utilizat pe pietele in care aceasta moneda este populara.

Ultimele articole

Cele mai cunoscute expresii din sport

Sursa foto: pixabay.com Sportul, ca și viața, este plin de momente imprevizibile, iar norocul și...

5 sfaturi utile pentru o amenajare în stil Feng Shui 

Fie că ești un fan al designului interior sau pur și simplu vrei să...

Când sunt băuturile alcoolice un cadou potrivit

Din cele mai vechi timpuri, băuturile alcoolice au fost parte integrantă a culturii umane,...

3 idei de cadouri utile pentru pasionații de gaming

Profilul unui jucător pasionat este, de obicei, unul destul de complex. În general, un...

Articole asemanatoare

Cele mai cunoscute expresii din sport

Sursa foto: pixabay.com Sportul, ca și viața, este plin de momente imprevizibile, iar norocul și...

5 sfaturi utile pentru o amenajare în stil Feng Shui 

Fie că ești un fan al designului interior sau pur și simplu vrei să...

Când sunt băuturile alcoolice un cadou potrivit

Din cele mai vechi timpuri, băuturile alcoolice au fost parte integrantă a culturii umane,...