Diverse

Ce este Bitcoin si de ce a devenit o moneda atat de populara

0

Bitcoin este o moneda virtuala creata in 2009, creata de unul sau mai multi hackeri sub pseudonimul Satoshi Nakamoto. Spre deosebire de alte monede, Bitcoin nu are o banca centrala in spatele ei care distribuie bani noi, ci se bazeaza, practic, pe doua principii: o retea de noduri, adica PC-uri, care o gestioneaza intr-o maniera distribuita, peer-to-peer. Sistemul este caracterizat de utilizarea de criptare puternica pentru validarea si securizarea tranzactiilor. Bitcoins-urile disponibile pe net sunt in jur 21 de milioane, in timp ce cele aflate in circulatie sunt in jur de 9 milioane. Valoarea Bitcoin a trecut de la 0 (in 2009) la 1200 de dolari. Conform Financial Times, comertul total a ajuns la 10 miliarde de dolari fata de 150 de milioane de dolari un an mai devreme.

Cum se utilizeaza Bitcoin

Pentru a cumpara Bitcoin trebuie sa deschideti un portofel / cont virtual dupa care trebuie sa va conectati la numeroase site-uri care ofera moneda virtuala in schimbul banilor (plata prin transfer bancar, carduri reincarcabile). Bitcoins-urile pot fi schimbate sau cheltuite (sunt acceptate de numeroase companii virtuale si fizice).

Fiind un ban virtual, Bitcoin poate fi furat (de exemplu printr-un atac initiat de un hacker) sau pierdut (defectiunea hard disk-ului PC-ului). Sunt mai multe companii care ofera asigurare pentru aceste monede. Oferta include un fel de  sistem de siguranta care protejeaza impotriva hackerilor si care este acoperit si de asigurare.

Anumite guverne au interzis Bitcoin

Guvernul chinez a interzis bancilor sa foloseasca Bitcoin pentru schimburile lor, pentru a preveni riscurile de spalare de bani si pentru a apara stabilitatea financiara. Cu toate acestea, nu exista restrictii pentru schimburile intre persoane private. China este prima piata Bitcoin cu 35% din tot traficul mondial. Spre exemplu, platforma baidu.com a decis sa accepte moneda virtuala ca metoda de plata pentru diverse servicii de securitate online.

Uniunea Europeana aproba Bitcoin

Directiva UE 2018/843 a Parlamentului European, recunoaste oficial criptomonedele, stabilind totusi ca toti furnizorii de servicii de portofel digital vor trebui sa aplice controale sistematice clientilor lor pentru a pune capat regimului de anonimat asociat cu valuta virtuala.

Bitcoin este o moneda virtuala, adica nu este tiparita ca banii de hartie obisnuiti, dar aceasta este creata, distribuita si schimbata intr-un mod complet virtual, prin computere si cu o tehnologie peer to peer.

Bitcoin a luat nastere din inventia lui Satoshi Nakamoto, un pseudonim folosit tocmai de inventatorul acestei monede electronice. Satoshi publica primele carti despre bitcoin si tehnologia de baza, blockchain, in 2008-2009. Prin urmare, Bitcoin este primul cryptocurrency creat si comercializat. Simbolul sau este ฿, iar BTC sau XBT este de asemenea utilizat pe pietele in care aceasta moneda este populara.

Citu si-a facut bilantul celor trei luni de guvernare: Urmeaza lucruri fantastice pentru toti romanii!

Articolul precedent

Hackerii ne pot fura banii si datele printr-un simplu SMS – Ce este metoda Smishing si cum ne putem proteja

Articolul urmator

Vezi si

Comentarii

Lasa un comentariu

Comentariul trebuie sa contina minim 30 de cuvinte pentru a fi publicat!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe in Diverse