Sursa foto: Pixabay.com
După fierberea supei cu carne de pui apare întrebarea stringentă: “ Ce se poate face cu carnea de pui fiartă? O dăm pisicii sau cățelului ca să se delecteze cu ea sau o folosim în alimentația noastră?”
Idei de folosire simplă a cărnii de pui fierte din supă
Cel mai bine este ca să punem o parte din carnea de pasăre și pentru animalul de companie mult iubit, iar restul să o folosim la gătit alte preparate culinare delicioase.
Dacă puiul este unul ceva mai mărișor putem ca să ne hrănim lejer o familie de patru membri gătindu-l în diverse feluri ingenioase.
Desigur, cel mai simplu lucru care se poate face cu acea carne de pui valoroasă este să o lași în supa pe care tocmai pregătit-o.
Va fi un fel de mâncare suficient chiar dacă nu mai există și altceva la prânz sau chiar seara.
Dar dacă se dorește să se pună pe masă mai multe feluri de mâncare evident că se ridică adesea întrebarea enunțată la început: „Ce se poate găti dintr-un pui fiert?” Oho! O mulțime de rețete delicioase prin includerea cărnii fierte respective în diverse aperitive, salate gustoase sau feluri principale.
Este important să înțelegem din start și că a avea la dispoziție un pui fiert înseamnă că și timpul petrecut în bucătărie este semnificativ mai redus. Acest lucru se datorează evident faptului că este complet gata de utilizare, noi urmînd ca să facem combinațiile necesare, conform rețetelor culinare alese.
De ce să nu arunci carnea de pui fiartă în supă?
Puiul fiert conține multe substanțe utile pentru sănătatea organismului uman. Este o carne foarte valoroasă deoarece este foarte bogată în vitamine, minerale, antioxidanți.
Puiul este apreciat foarte mult și deoarece conține proteine ușor digerabile, care ajută la construirea mușchilor. De aceea, sportivii de performanță, îl includ în dieta lor.
Păsările de curte care sunt lăsate libere să alerge și să ciugulească după bunul plac au o carne mai săracă în calorii. Iată explicația pentru care carnea puilor de țară este adesea folosită în alimentația dietetică (mai ales pieptul de pui).
Spre deosebire de alte tipuri de carne ce se găsește în alimentația umană, avantajul puiului este că poate ca să fie combinat cu diverse legume, fructe, ciuperci.
Ea poate să se combine până și cu fructele de mare, deși aparent ar părea ca să existe o incompatibilitate în această privință.
Prin urmare, nu vor exista probleme de niciun fel cu utilizarea unui produs alimentar atât de valoros precum este carnea fiartă de pui!
Clătite umplute cu carne de pui
Românii iubesc shaorma nespus de mult.
Evident, e mai dificil ca să faci shaorma în bucătăria personală, deși există aparate de uz casnic care te pot ajuta în această privință. Totuși, dacă e recomandabil ca să comanzi o shaorma cu de toate, nu să o gătești tu acasă, poți ca să faci un soi de clătite delicioase cu umplutură de carne de pui.
Un asemenea deliciu culinar se prepară extrem de rapid dacă deja ai la dispoziție carnea de pui fiartă de la supa gătită anterior.
Nici măcar nu trebuie ca să fie tocmai scoasă din oală, pentru că puiul fiert se poate păstra foarte bine la congelator și dezghețat la momentul potrivit, când nu avem chef să mai mergem la cumpărături și ne decidem ca să pregătim ceva la repezeală din ingredientele pe care le avem în frigider. Ceva bun și sățios, evident! Dacă nici nu îngrașă, cu atât mai bine.
Clătitele cu umplutură de carne de pui fiartă și tocată sunt considerate o rețetă rapidă, cu un grad minim de dificultate și un mod excelent de a valorifica o carne de calitate. care te va ajuta când nu mai vrei salate și tot felul de gustări banale. Atât legumele proaspete, cât și cele înăbușite se potrivesc bine de minune cu clătitele cu carne de pui fiartă.
Evident, mai este nevoie și de un sos cu un gust perfect, care să lege împreună toate ingredientele din compoziția clătitelor pentru ca familia să se bată pe ele când le aduci calde la masă. Vor uita și de shaorma cînd le vor vedea pe platou în mijlocul mesei. Garantat!
Clătitele pot fi preparate din fileuri proaspăt fierte de carne de pui sau congelate. Ultima opțiune este ideală pentru cei care nu au timp să facă clătite imediat ce au pregătit supa. Copiilor le va plăcea ideea de a face clătite sărate, nu cu gem. Deși, ca să spunem cinstit, dacă tot preparați clătite cu pui, de ce să așezați pe masă ca desert și o grămadă zdravănă de clătite cu dulceață de fructe de pădure, de exemplu? Nu vor rămâne acolo pentru multă vreme nici ele.
În rețeta clasică, carnea de pui fiartă trebuie un pic prăjită în ulei de floarea-soarelui pentru a avea un gust mai bun. Dar dacă doriți să reduceți conținutul de grăsimi și conținutul de calorii al preparatului, atunci acestea pot fi puse la cuptor sau pe grătar.
Ingrediente pentru umplutura de bază a clătitelor cu carne de pui:
File de pui fiert – 2 bucăți;
Ceapă – 2 bucăți de mărime medie;
Ouă ecologice – 2 bucăți;
Smântână – 2 linguri;
Făină din cereale integrale – 2 linguri rase.
Sare, condimente – după gust;
Ulei vegetal – pentru prăjire.
Evident, în funcție de preferințe, fiecare poate să combine carnea de pui fiartă din supă cu diferite legume care îi plac și cu orice fel de sos.
Dacă dorești totuși ca timpul petrecut în bucătărie să fie unul redus la maximum, rămâne varianta salatelor cu carne de pui scos din supa de bază.
Iată în continuare o rețetă foarte simplă, pe care și un copil o poate face fără probleme.
Salată ușoară cu carne de pui fiartă
Rețeta acestei salate va fi apreciată de către aceia care iubesc aperitivele simple, dar în același timp interesante, mai aparte un pic de cele cunoscute de toată lumea. Este o salată consistentă, gustoasă și foarte sănătos. Salata poate fi folosită și pentru scăderea în greutate.
Se știe că puiul merge bine cu legumele proaspete. Salata ușoară pe care o poți face conține castraveți și avocado. Castraveții cresc rata proceselor metabolice, normalizează tractul digestiv, restabilesc buna funcționare a rinichilor și a inimii, elimină excesul de colesterol.
Avocado va îmbunătăți la rândul său sănătatea întregului organism deoarece conține o concentrație ridicată de grăsimi sănătoase, care se absorb rapid și au un efect pozitiv fără a conduce la acumularea de kilograme în plus. Consumul regulat de avocado ajută la eliminarea excesului de colesterol, la întărirea imunității și la absorbția nutrienților importanți pentru buna funcționare a organismului.
Ingrediente:
Piept de pui fiert – 1 bucată;
Avocado – 1 bucată;
Castravete – 1 bucată;
Ouă ecologice – 2 bucăți;
Suc de lămâie – 1 lingură;
Ulei de măsline – 2 linguri;
Sos de soia – 2 lingurițe.
Metoda de gătit:
Tăiați puiul fiert cubulețe de mărime medie.
Curățați avocado și îndepărtați sâmburele. Tăiați pulpa în cuburi sau benzi longitudinale. Metoda de tăiere nu afectează caracteristicile gustului preparatului.
Fierbeți ouăle tari apoi tăiați-le felii sau radeți-le.
Tăiați castraveții în felii sau cubulețe mici.
Într-un castron, combinați sucul de lămâie, uleiul de măsline și sosul de soia. Acesta va fi sosul pentru salată.
Amestecați toate componentele salatei, adăugați sosul și salata este gata.
Puteți include nuci, semințe de floarea-soarelui, semințe de susan sau semințe de in pentru a crește valoarea nutrițională a salatei cu pui de țară (sau crescut în ferme speciale ca la țară). Condimentele și ierburile proaspete vor ajuta gustul și aspectul preparatului.
Poftă bună!