Bolile degenerative sunt acele afecțiuni care se agravează odată cu trecerea timpului și care pot cauza dizabilitate sau chiar deces prematur.
Odată cu înaintarea în vârstă, corpul și organele încep să se deterioreze și să devină mai susceptibile la diferite afecțiuni. Momentul apariției acestor deteriorări poate varia în funcție de mai mulți factori cum ar fi genul, dieta, stilul de viață, stresul etc.
Citește în continuare acest articol pentru a afla mai multe despre cele mai frecvente boli degenerative și impactul lor asupra calității vieții.
3 boli degenerative frecvent întâlnite
De la probleme cognitive la probleme osoase, bolile degenerative pot afecta mai multe regiuni și organe ale corpului. Câteva dintre cele mai frecvente și bine cunoscute boli de acest tip includ:
Osteoporoza
Osteoporoza este o afecțiune degenerativă care face oasele să fie mai poroase și mai fragile, fapt care le crește riscul de fracturare.
Chiar dacă pierderea masei osoase este un proces natural al îmbătrânirii, unele persoane pierd mai rapid aceasta masă comparativ cu restul populației, aceasta fiind o caracteristică principală a osteoporozei.
Simptomele bolii tind să fie greu de observat, motiv pentru care majoritatea cazurilor de osteoporoză sunt diagnosticate abia după ce s-a realizat deja o fractură.
Deoarece osteoporoza slăbește osul, fracturile reprezintă una dintre cele mai mari complicații ale acestei boli, multe dintre ele putând fi severe sau chiar fatale, în special în rândul vârstnicilor.
Calitatea vieții poate fi redusă drastic din cauza acestei boli, întrucât orice fractură poate reduce mobilitatea și independența persoanei afectate, sau o poate imobiliza la pat, dacă fractura s-a realizat la nivelul membrelor inferioare.
Boala Alzheimer
Boala Alzheimer este o afecțiune neurodegenerativă, caracterizată prin moartea neuronilor și scăderea abilității cognitive.
Conform Organizației Mondiale a Sănătății [1], boala Alzheimer reprezintă forma cea mai frecventă de demență, reprezentând aproximativ 60 – 70% din totalul cazurilor.
Primul simptom al acestei boli poate include uitarea evenimentelor sau a conversațiilor recente, fapt care poate evolua apoi spre tulburare severă de memorie și pierderea abilității de a efectua activitățile zilnice.
Deoarece nu există tratament curativ pentru aceasta afecțiune, medicamentele disponibile sunt axate pe îmbunătățirea temporară a simptomelor sau pe încetinirea progresului bolii.
În funcție de stadiul în care se află boala Alzheimer, manifestările demenței pot varia, motiv pentru care trebuie luate măsuri corespunzătoare, recomandate de către un medic specialist.
Având în vedere că abilitățile cognitive scad odată cu progresul afecțiunii, boala Alzheimer afectează semnificativ calitatea vieții, din toate punctele de vedere.
Boala Parkinson
După boala Alzheimer, boala Parkinson este a doua cea mai frecvent întâlnită afecțiune neurodegenerativă.
Aceasta provoacă mișcări neintenționate și necontrolate ale corpului, care se pot manifesta prin tremor, rigiditatea sau dificultate de coordonare și balans.
Deoarece boala Parkinson este o afecțiune degenerativă, simptomele acesteia tind fie ușoare în stadiile incipiente și să se agraveze apoi, odată cu trecerea timpului.
Factorul cel mai mare de risc asociat cu boala Parkinson este înaintarea în vârstă, această afecțiune fiind cel mai des întâlnită în rândul seniorilor. Cu toate acestea, există însă și alți factori care pot cauza apariția bolii mult mai devreme în viață, cum ar fi genul, expunerea la toxine și factorii genetici.
Având în vedere că boala Parkinson afectează mobilitatea și poate creste și riscul de apariție a altor probleme cognitive, impactul acesteia asupra calității vieții este foarte mare. Cu toate acestea, există însă anumite tratamente care pot ajuta la ameliorarea simptomelor.
Întrucât nu există tratament curativ pentru boala Parkinson, depistarea cât mai devreme a bolii și începerea tratamentului poate ajuta semnificativ atât sănătatea în general, cât și calitatea vieții.
În funcție de factorii de risc pe care îi prezinți, medicul specialist îți va recomanda să efectuezi anumite teste (cum ar fi cel de densitate osoasă), pentru a putea detecta din timp orice posibile modificări.
Discută cu medicul de familie despre istoricul tău medical și cel familial și cere-i ajutorul cu privire la monitorizarea acestor boli degenerative.
Referințe:
- “Dementia.” World Health Organization, World Health Organization, 2 Sept. 2021, www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/dementia.