Atunci când vine vorba despre sănătatea orală, în popor circulă o mulțime de mituri pe care, dacă le luăm drept adevăr, ne punem în pericol dantura și, uneori, chiar întregul organism. Deși medicina dentară a evoluat, mulți pacienți ajung pe scaunul medicului stomatolog cu afecțiuni serioase, pentru că nu s-au informat suficient sau, mai grav, au informații greșite. De aceea, în cele ce urmează, vom demitiza cel mai des întâlnite concepții despre sănătatea dinților.
Dacă nu există durere, nu există probleme
Nu întotdeauna lipsa durerii semnifică absența problemelor dentare. Cum ar fi ca din cauza unui abces dentar să ajungi la extracție, ca ultimă soluție? Înainte de toate, este necesar să lămurim ce este un abces dentar. În credința populară, un abces dentar este o umflătură la baza gingiei, plină de puroi, pe care, dacă o vei sparge sau vei apela la remedii naturiste, vei rezolva problema și durerea va dispărea rapid. Greșit. Un abces dentar indică o infecție bacteriană la rădăcina dintelui, apărută în urma unei carii netratate sau a unui traumatism local. Prin spargerea abcesului nu rezolvi problema, ci riști să ajungi la ultima soluție: extracția dintelui. Pentru a evita acest lucru, este indicat să te adresezi unui medic de îndată ce observi primele simptome, în vederea administrării unui tratament adecvat, care îți poate salva dintele.
Dinții mai albi sunt mai sănătoși
Asocierea culorii dinților cu sănătatea este un obicei relativ greșit. Desigur, petele maro de pe suprafața lor pot fi un semn al cariilor dentare, de aceea, un consult stomatologic este indicat oricând. Însă, în general, culoarea dinților este oferită de dentină și variază în funcție de gradul ei de mineralizare și de densitatea smalțului. În timp, culoarea danturii poate suferi modificări în urma procesului natural de îmbătrânire, dar și din cauza stilului de viață pe care îl urmezi. Alimentația bogată în zaharuri, consumul de băuturi carbogazoase, vin roșu și cafea influențează culoarea dinților, deoarece contribuie la formarea petelor, cât și a plăcii bacteriene.
Tratamentele de canal sunt dureroase
Fals. În trecut, ideea efectuării unui tratament de canal, în termeni populari, scoaterea nervului, îl speria chiar și pe cel mai curajos pacient. Într-adevăr, tehnicile folosite în trecut nu erau cele mai plăcute, însă multe persoane uită că medicina dentară a evoluat enorm și, indiferent de ce tratament urmezi, fie el de canal sau de implanturi dentare, durerea nu mai există sau e mult redusă. Astăzi, toți medicii apelează la anestezia dentară, cu efect extrem de rapid, care ajută pacientul să ducă la bun sfârșit tratamentul. Totodată, cei cu frică de dentist au posibilitatea să apeleze în unele cabinete la proceduri de inhalosedare, care ajută la diminuarea considerabilă a anxietății.
Sângerarea gingiilor se oprește de la sine
Sângerarea gingiilor este un semnal serios cu privire la sănătatea ta orală, pe care nu trebuie să îl ignori. Sângerarea nu se tratează cu paste de dinți speciale, mai ales când se întâmplă periodic. Deseori, acest simptom provine din inflamația țesutului gingival, cauzată de prezența bacteriilor. Cu alte cuvinte, anunță bolile gingivale, care ar trebui să te trimită cât mai rapid la medicul stomatolog, pentru a primi un tratament adecvat, care va împiedica evoluția către boala parodontală.
Dinții de lapte nu trebuie îngrijiți, ei oricum cad
Fals. Dincolo de a-i învăța pe copii de mici un obicei sănătos, acela de a avea grijă de sănătatea lor orală, dinții de lapte au nevoie oricum de îngrijire. Netratarea cariilor la copii poate avea efecte negative permanente asupra dinților definitivi, care urmează să erupă începând cu vârsta de 6 ani. De asemenea, prezența cariilor în cazul dinților de lapte cauzează dureri celor mici și le pot provoca infecții grave. O bună igienă orală, împământenită din primii ani de viață, precum și vizitele periodice la medicul stomatolog îl vor ajuta pe viitorul adult să pună preț pe importanța sănătății dinților lor și să evite din start frica de dentist.
Acestea sunt doar câteva dintre miturile pe care, dacă le iei drept adevăruri, poți ajunge rapid în cabinetul dentar, cu probleme de sănătate care implică tratamente costisitoare și, uneori, decizii definitive, precum extracția dinților naturali.
Sursa foto: Freepik