AcasăSanatateCriterii ce merită luat în considerare înainte de a consulta un psiholog

Criterii ce merită luat în considerare înainte de a consulta un psiholog

Publicat pe

Articole

De ce miroase urât blana câinelui?

Sunt o grămadă de produse din categoria accesorii animale de companie dedicate prietenilor noștri canini. Este bine că este așa, deoarece de multe ori simțim cum un miros greu vine dintre câinele nostru de apartament, ceea ce nu este deloc plăcut. Principalele motive pentru care...

Pentru mulți oameni, cel mai dificil pas în construirea unei calități a vieții mai bune atunci când au într-adevăr nevoie de ajutor psihologic este luarea deciziei de a contacta la un anumit specialist, cu atât mai mult dacă este vorba de un psiholog București .

Dacă nu ai fost niciodată la consiliere psihologică sau psihoterapie, te poți întreba cum va arăta prima consultație și cum să te pregătești pentru aceasta. Este posibil să fi decis deja că vrei să te orientezi către un ajutor psihologic online și să nu știi ce să cauți înainte de prima sesiune.

Ce merită luat în considerare înainte de a consulta un psiholog?

  • Principalul motiv pentru care vrei consiliere de specialitate 

Diverse circumstanțe ale vieții sau anumite dificultăți mentale te pot conduce la solicitarea ajutorului avizat de la un psiholog sau psihoterapeut.

Uneori nu prea știi care este cea mai mare problemă a ta și care sunt cauzele ce au generat-o.

Este bine să iei în considerare cu atenție care este motivul principal, adică ce dificultăți te deranjează cel mai mult, ce aspecte ale psihicului tău îți provoacă cele mai mari probleme și ce vrei să schimbi cel mai mult în viața ta.

Probabil că va fi una dintre primele întrebări pe care ți le va pune un psiholog și, dacă te gândești la asta în prealabil, vei economisi timp prețios în timpul consultației.

Cu toate acestea, dacă îți este dificil să specifici care sunt problemele tale, nu îți face griji, psihologul te va ajuta să clarifici asta punându-ți întrebările corecte folosindu-se de cunoștințele sale profesionale.

  • Scopurile și așteptările pe cale le ai de la psiholog 

Un aspect foarte important la care merită ca să te gândești înainte de a te întâlni cu un psiholog sunt obiectivele finale ale acestui demers al tău, adică în concret ce vrei să obții în contextul consilierii psihologice sau al psihoterapiei, în ce domenii dorești ca să fii ajutat și la ce efecte benefice poți ca să ne aștepți.

Așteptările unui client referitoare la un psiholog și terapia respectivă variază și nu sunt întotdeauna realiste. În cazul în care așteptările tale nu sunt posibil de îndeplinit, în timpul primelor consultații vei avea ocazia, împreună cu specialistul ales, ca să le reformulezi în obiective optime pentru tine și posibil de atins.

  • Motivația ta intrinsecă

Ești gata să schimbi ceva în viața ta, știind că vei primi sprijinul potrivit și că aceste schimbări te vor aduce mai aproape de a te simți fericit cu adevărat?

Efectele terapiei depind în cea mai mare măsură de angajamentul personal al celui ce este consiliat.

Un psiholog îl poate ajuta să înțeleagă mai bine sursele dificultăților sale, să dezvolte modalități constructive de a face față emoțiilor și să găsească soluții pe care nu le-a mai văzut până acum, dar nu îl va înlocui atunci când le transpune în practică în viața sa. Nimeni nu ne poate rezolva problemele fără deciziile și efortul nostru personal!

Se întâmplă frecvent ca o persoană care vizitează un psiholog/psihoterapeut la cabinet sau îl contactează online să o facă deoarece a fost convinsă de alte persoane (prieten, familie etc.).

Uneori, chiar și o astfel de motivație este utilă, dar este important ca respectiva persoană să vezi sensul terapiei sau cel puțin să fie gata să o încerce. Pentru ca ajutorul psihologic să aibă succes, cheia nu este ceea ce așteaptă alții de la noi, ci întotdeauna ceea ce ne dorim noi cu adevărat în viață și pe ce aspecte ne decidem ca să lucrăm împreună cu specialistul ce ne consiliază.

  • Indicatorii de succes ai terapiei

De unde vei ști că terapia te-a ajutat?

E simplu! Pur și simplu îți poți lăsa visele să te lase purtat pentru o clipă și să-ți imaginezi viața lipsită de necazurile cu care te confrunți.

Dacă dificultățile mentale care îți îngreunează funcționarea ar putea fi eliminate, cum ai acționa, ce ai face?

Ce s-ar schimba în viața de zi cu zi, relațiile, sfera profesională etc.? Poate că nu totul se va realiza, dar ce schimbări te vor face să simți că viața ta este mai împlinită decât a fost înainte?

Ce prime semnale de ordin interior îți vor da senzația că te apropii de obiectivele tale?

O astfel de reflecție poate ajuta foarte mult la clarificarea obiectivelor terapiei și la stabilirea unui plan de acțiune pentru a le atinge.

Poți găsi inclusiv în aplicația i’m-fine.app psihologul care are specialitatea dorită de tine. Există mai mulți specialiști aici, deja cam 170 din peste 30 de orașe din România, ceea ce îți  simplifică mult căutarea.

Ultimele articole

5 motive pentru care să folosești nuanțe pastelate pe invitațiile de nuntă

Invitațiile de nuntă reprezintă primul contact al invitaților cu evenimentul tău, oferindu-le o idee...

Importanța responsabilității în jocurile de noroc online: Sfaturi pentru un joc echilibrat

Jocurile de noroc online reprezintă o formă fascinantă de divertisment, oferind o varietate de...

5 trenduri de optimizare SEO în 2025

Într-o eră digitală marcată de o creștere exponențială a conținutului online, optimizarea pentru motoarele...

Cadourile oferite în pungă sau într-o cutie elegantă? Care dintre variante creează cea mai bună impresie destinatarului?

Fiecare dintre noi a fost, cel puțin o dată, pus în situația de a...

Articole asemanatoare

5 motive pentru care să folosești nuanțe pastelate pe invitațiile de nuntă

Invitațiile de nuntă reprezintă primul contact al invitaților cu evenimentul tău, oferindu-le o idee...

Importanța responsabilității în jocurile de noroc online: Sfaturi pentru un joc echilibrat

Jocurile de noroc online reprezintă o formă fascinantă de divertisment, oferind o varietate de...

5 trenduri de optimizare SEO în 2025

Într-o eră digitală marcată de o creștere exponențială a conținutului online, optimizarea pentru motoarele...