Sala de sport a școlii este locul în care copiii îți îmbunătățesc abilitățile motrice și orientarea, în care capătă cunoștințe de bază despre sporturi, dar și în care se distrează jucându-se și făcând diverse activități fizice. Chiar dacă mulți părinți nu consideră educația fizică o materie importantă, în realitate ea are un rol esențial în dezvoltarea fizică, psihică și emoțională a celor mici. Mintea chiar este mai sănătoasă într-un corp sănătos, de aceea trebuie să încurajăm sportul. Sala de sport trebuie amenajată corespunzător, astfel încât să răspundă tuturor nevoilor educaționale. Sunt multe aspecte de care să ții cont, în afară de curriculumul și programele aferente fiecărui nivel școlar. Următoarele sfaturi te vor ajuta să amenajezi sala în cel mai bun mod posibil.
Pregătește un teren pentru mai multe sporturi
Orice sală de sport are o capacitate limitată, iar limitarea educației fizice la o singură disciplină nu este benefică. Elevii trebuie să învețe mai multe sporturi, astfel încât să-și formeze abilități fizice și mentale diverse. În plus, nu toți sunt pricepuți sau încântați de anumite discipline. De exemplu, fetele sunt mai atrase de volei sau tenis decât de fotbal. Montarea unui fileu de tenis sau de volei nu este dificilă și se poate face chiar dacă terenul este dedicat în special altui sport.
Chiar dacă ai porți și marcaje de handbal, poți suprapune și un marcaj de tenis. Fileul se montează rapid și se poate înlătura după fiecare curs. Coșurile de baschet se pot instala pe lateralele sălii, iar mesele rabatabile de ping pong sunt îndeajuns de versatile pentru a putea fi așezate oriunde.
Alege culorile potrivite
Sala de sport este un spațiu în care se aleargă și se sare mult, astfel că, de obicei, se face mult praf, chiar dacă există un sistem de ventilație. Dacă alegi culoarea albă pentru pereți, bănci și alte lucruri, s-ar putea ca praful să se așeze repede și să le facă neatractive. În plus, o minge șutată puternic lasă urme vizibile pe zidurile și lucrurile albe. Cele mai indicate culori pentru o sală de sport sunt maro, vernil și crem.
Creează spații de repaus
Activitatea fizică necesită și repaus, de aceea trebuie să așezi bănci pe care elevii se pot așeza. Cele mai indicate sunt băncile înguste, care nu ocupă mult spațiu și nici nu încurcă circulația. Poți așeza și câteva scaune cu spătar, care susțin zona lombară. Băncile și scaunele se pot folosi și pentru public, atunci când se desfășoară competiții.
Folosește pereții
Pereții nu au doar potențial decorativ, ci și sportiv. Instalează bare pentru tracțiuni, spaliere și chiar elemente de escaladă. Cu cât ai mai multe activități disponibile în sală, cu atât copiii vor fi mai atrași de mișcare. În zonele libere montează imagini cu sportivi sau tablouri cu instrucțiuni pentru diferite sporturi și exerciții fizice.
Așază aparatele în fața ferestrei
Ferestrele asigură aer curat, lumină și panoramă. Așează saltelele și aparatele în fața lor, astfel încât elevii să respire aer proaspăt și să aibă o priveliște plăcut în față. Sportul cu ochii într-un zid nu este prea plăcut.
Ține cont de dimensiunile și forma sălii
Amenajarea unei săli de sport într-o școală depinde și de forma și dimensiunile acesteia. Dacă sala este lungă, poți așeza chiar și o pistă de alergare, pe una dintre laturi. Dacă forma este pătrată, poți instala coșuri de baschet în fiecare colț. În spațiile restrânse concentrează-te pe elemente și aparate modulare, care pot fi strânse și demontate pentru a face loc altora.
Amenajarea sălii de sport a unei școli este complexă. Ține cont de sfaturile de mai sus și montează o pardoseală care absoarbe șocurile, astfel încât elevii să nu se lovească.