Diverse

Cum functioneaza o firma de recuperat creante

0
Bankruptcy

Daca ati fost contactat recent pentru prima data in viata de un recuperator de creante sau sunteti ingrijorat ca va va contacta in curand unul pentru ca ati ramas in urma cu ratele si facturile, probabil ca aveti multe intrebari referitoare la ceea ce va asteapta.

In acest sens va oferim o imagine a ceea ce presupune activitatea unei firme de recuperat creante, pentru a intelege mai bine aceasta practica. Acest lucru ar trebui sa va ofere o idee mai buna despre ceea ce ii motiveaza pe recuperatorii de datorii si care sunt stimulentele lor, astfel incat sa va imbunatatiti interactiunea cu ei.

Cum functioneaza recuperarea creantelor?

Recuperatorii de datorii lucreaza de obicei pentru firme de recuperare creante, asa cum este Kruk Romania, desi unii actioneaza independent, iar altii sunt si avocati. Uneori, aceste firme actioneaza ca intermediari, colectand datoriile neplatite ale clientilor unei banci, de exemplu, (dupa cel putin depasirea a 60 de zile de la scadenta), dupa care returneaza banii creditorului initial. In astfel de situatii, creditorul plateste recuperatorului un procent, de obicei 25% pana la 50% din suma colectata. Firmele de recuperarea creantelor preiau datorii de toate tipurile: card de credit, imprumuturi medicale, auto, imprumuturi personale, pentru afaceri, imprumuturi pentru studii si chiar datorii neplatite la utilitati si facturi la telefonia mobila.

O alta varianta este ca firma de recuperare sa cumpere creantele de la creditori si sa actioneze direct in nume propriu, fara ca banca sa mai aiba vreun amestec.

Firmele de recuperare tind sa se specializeze in anumite tipuri de creante pe care le colecteaza. De exemplu, o agentie ar putea recupera doar datorii neplatite de cel putin 200 euro care au o vechime mai mica de doi ani.

Pentru datoriile greu de recuperat, unele firme negociaza cu debitorii reesalonarea sau chiar plata unei sume mai mici decat suma datorata. Recuperatorii de creante se pot adresa avocatilor care deschid procese impotriva debitorilor care au refuzat sa plateasca datoriile catre firmele de colectare.

Firme de recuperare care cumpara creante

Cand creditorul initial a stabilit ca este putin probabil sa recupereze datoria, acesta isi va reduce pierderile prin vanzarea acestei datorii unui cumparator de creante. Creditorii impacheteaza numeroase datorii cu caracteristici similare si le vand la pachet. Cumparatorii de creante pot alege dintre pachete de datorii care nu sunt atat de vechi si cu care nu a mai lucrat niciun alt recuperator, datorii destul de vechi si pe care alti recuperatori nu au reusit sa le colecteze si datorii care se incadreaza undeva intre cele doua categorii.

Cumparatorii de creante achizitioneaza de multe ori aceste pachete printr-un proces de licitatie, platind un anumit procent pentru fiecare leu/euro din valoarea nominala a datoriei. De exemplu, un cumparator de creante ar putea plati 40 de euro pentru a cumpara o datorie cu un sold de 1.000 euro. Cu cat datoria este mai veche, cu atat valoreaza mai putin, deoarece este mai putin probabil sa fie recuperata.

 

 

 

Afacerile Renault au scăzut cu 19% în primul trimestru, înmatriculările Dacia s-au prăbuşit cu 40,1%

Articolul precedent

Cele mai bune rețete cu avocado

Articolul urmator

Vezi si

Comentarii

Lasa un comentariu

Comentariul trebuie sa contina minim 30 de cuvinte pentru a fi publicat!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe in Diverse