Jocului reprezintă modalitatea prin care cei mici experimentează și reconstruiesc varii elemente din lumea pe care o descoperă în fiecare zi. În calitate de adulți responsabili pentru binele copiilor noștri, este necesar să știm că între motricitate și psihicul uman există o legătură indisolubilă, deoarece prin echilibrarea acestora un copil se dezvoltă cu adevărat. Prin urmare, orice dizarmonie motorie sau psihică are repercusiuni asupra întregii personalități a viitorului adult.
Este esențial, așadar, să te asiguri că micuțul tău este implicat în activități care-i susțin dezvoltarea corespunzător necesităților sale. Descoperă mai jos câteva idei de jocuri utile în acest sens!
Jucăriile educative
Din perspectiva unuia savant de renume precum Albert Einstein, jocul reprezintă „cea mai înaltă formă de cercetare”, prin intermediul căruia copiii experimentează relația cu sine și cu mediul.
Necesitatea celor mici de stimuli corect adaptați dezvoltării lor a dus la crearea jucăriilor educative, care susțin creativitatea, inteligența cognitivă și emoțională. Dacă ai un copil de vârstă foarte mică, de exemplu, un sortator de forme poate fi mijlocul potrivit pentru a-i trezi curiozitatea și a-i antrena mintea. În schimb, dacă vrei să-i oferi un joc interesant unui copil mai mare, poți alege dintre cele axate pe observare – un experiment științific, un microscop etc.
Jocurile de memorie
De multe ori constatăm cum copiii noștri uită un fapt pe care îl considerăm important, numele unor colegi sau – cel mai frustrant – locul unde au pus o jucărie anume, pe care trebuie ulterior să o căutăm ca pe cea mai importantă comoară din lume. Oricât de ciudat ni s-ar părea, creierul uman are nevoie de uitare. La fel ca in cazul unui computer performant, mintea umană poate funcționa corect dacă i se permite să facă, din când în când, „curățenie” prin informațiile stocate.
Dar cum poți să-ți ajuți juniorul să rețină anumite date de care va avea nevoie la un moment dat? Încurajează comunicarea copilului prin jocurile de memorie – astfel, nu doar capacitatea sa mnezică este utilizată corespunzător necesităților, ci însăși încrederea în propriile forțe.
Jucăriile de rol
Sunt activități complexe și extrem de interesante pentru cei mici, deoarece au un potențial educativ intens, prin prisma provocărilor propuse: copiii trebuie să descopere soluții la probleme imaginare, să-și comunice ideile, să analizeze situații, să ia decizii pe moment.
Cu alte cuvinte, jucăriile de rol sunt perfecte atunci când propun utilizări variate, prin care copiii pot fi puși în situații similare celor reale: seturi de bucătărie sau pentru servirea mesei, instrumente muzicale, seturi pentru machiaj, îngrijire medicală, pentru activități comerciale, bancuri de scule etc. Poți împrumuta, așadar, idei utile pentru a construi momente de neuitat alături de copilul tău, care va învăța distrându-se.
Universul Montessori
„Pentru a forma și menține inteligența trebuie să ne folosim mâinile”, considera unul dintre cei mai apreciați pedagogi, Maria Montessori. Pornind de la acest concept, jucăriile create pe baza criteriilor Montessori stimulează cu predilecție abilitățile neuro-motorii. Jucăriile și jocurile de acest tip îți invită copilul să învețe despre lume în mod intuitiv, cu ajutorul unor elemente precum:
- seturi de cifre și litere – pentru învățarea timpurie a citirii, scrierii și aritmeticii;
- jocuri de memorie și logică sau tip abac – pentru a dobândi abilități de calcul;
- căsuțe de cuburi și activități pentru susținerea abilităților de socializare.
Jucăriile de exterior
Spațiul ideal pentru copii este acela în care se pot mișca în voie, au la dispoziție instrumente adaptate vârstei și nivelului lor de dezvoltare și deține, pe cât posibil, capacitatea de a fi aerisit cât mai bine. Practic, timpul petrecut în aer liber, folosindu-se de cele necesare copilăriei, reprezintă un câștig enorm pentru binele celor mici.
Dacă vrei să-i oferi asemenea oportunitate, permite-i să alterneze explorarea liberă – cu manipularea obiectelor după bunul plac – cu îndeplinirea unor sarcini sau urmarea unor trasee (exemplu: trasee cu obstacole).
În concluzie, creșterea armonioasă a copilului presupune dezvoltarea sa fizică, motorie, cognitivă, afectivă, relațională. Prin implicarea în activitățile copilului tău, ai ocazia de a fi parte din evoluția sa către viața adultului echilibrat de mâine, alături de care vei depăna cu drag amintiri din aventurile copilăriei sale.