Sursa foto: Pixabay.com
Curățarea hainelor de blană acasă
Curățarea personală la domiciliu a unei haine din blană naturală este mult mai ușoară decât pare. Există câteva reguli simple pentru îngrijirea blănii și niște secretele care te vor ajuta la păstrarea aspectului produsului și la curățarea acestuia corectă.
Curățare uscată și curățarea umedă
a) Curățarea uscată
Produselor din blană nu le place umezeala, astfel încât curățarea uscată este cea mai bună pentru ele dacă murdăria nu este profundă. Când vorbim de o astfel de curățare nu ne referim la chimicalele periculoase din comerț.
Amidonul de cartofi sau tărâțele de grâu pot fi utilizate perfect pentru curățarea uscată a hainelor de blană. Este necesar să așezați un strat subțire din aceste produse pe acele zone ale blănii pe care există contaminare. Apoi să frecați blana bine, dar ușor, în palme.
După aceea, amidonul sau tărâțele se elimină de pe blană printr-o scuturare temeinică, de mai multe ori, permițând astfel agentului de curățare să se scurgă dintre firele de păr. Reziduurile căzute pe jos pot fi îndepărtate ulterior folosind un aspirator.
b) Curățarea umedă
În cazul în care metoda uscată nu reușește să scape haina de blană de murdărie și de praful ce s-a prins de ea, se poate utiliza o metodă de curățare ușoară cu ajutorul unor mijloace speciale folosind același amidon de cartofi.
Se poate peria blana până la partea inferioară, acolo unde firele din blană se prind de piele. Procedura este aceeași ca și pentru curățarea chimică. Doar că în acest caz este necesar să se stropească respectiva blană cu apă și cu un mic adaos de șampon delicat.
Principalul lucru de care trebuie ca să se țină seama în timpul acestei proceduri este evitarea ca apa să ajungă în profunzime, până la piele. Combinația de amidon, șampon și apă trebuie distribuită cu mâinile pe toată lungimea produsului sau doar pe zona cu probleme (după caz) și lăsată să se usuce complet. Masa uscată trebuie mai apoi îndepărtată de pe blană cu o perie rigidă. După curățare, blana umedă poate fi uscată cu o cârpă de bumbac, pieptănată ușor și lăsată să se usuce la temperatura camerei. Nu se folosește uscătorul de păr!
Curățarea mecanică și curățarea chimică
Curățarea blănurilor poate fi, de asemenea, mecanică sau chimică.
a) Curățarea mecanică
Resturile de murdărie și praful pot ca să fie îndepărtate cu o perie pentru haine. Rezultatul pozitiv al unei astfel de curățări este îndreptarea stratului de la bază și a firelor de păr în direcția creșterii acestora.
b) Curățarea chimică
Pentru a îndepărta murdăria și a reda strălucirea blănii, se poate șterge produsul (în direcția creșterii părului) cu o soluție de detergent delicat pentru cașmir într-un raport de 1: 100 sau în aceleași proporții cu o soluție de amoniac. Clătiți ulterior soluția cu un burete de spumă umezit.
Dacă murdărirea blănii este puternică și sunt vizibile anumite zone, le puteți șterge cu un tampon înmuiat în benzină (un tampon mic trebuie scufundat într-un recipient cu benzină și stors bine). Apoi acoperiți blana cu o cantitate mică de amidon și lăsați-o până când benzina este complet absorbită de amidon. Apoi, trebuie să faceți același lucru ca și în cazul curățării umede.
Atenție mare!
Produsele fabricate din blană naturală nu pot fi curățate cu acetonă sau diluant de vopsea
Îndepărtarea contaminărilor locale cu murdărie și praf
Micii contaminanți pot ca să fie îndepărtați cu un tampon sau un burete înmuiat într-o soluție de alcool și amoniac în proporții egale.
În aceleași scopuri, se mai poate utiliza un amestec de amoniac, sare de masă și apă în proporții de 1/3/50.
Dacă contaminarea este foarte puternică și are un caracter gras evident, haina de blană respectivă poate fi ștearsă cu benzină în care s-a adăugat sare neiodată(1 lingură la 50 de grame). Se poate să folosi ultimul remediu cu extremă precauție, deoarece poate conduce la uscarea părului și la fragilitatea acestuia.
În orice caz, după curățarea locală, este necesar obligatoriu ca să ștergeți zona respectivă a blănii cu o soluție de oțet și apă în proporție de 1/50 pentru a-i restabili strălucirea pierdută.
Curățenie de sezon a hainelor de blană
Cel mai adesea, o haină realizată din blană naturală nu necesită o curățare profundă. Dar înainte de pune în dulap pentru păstrare ar trebui să fie reîmprospătată.
Pentru a îndepărta praful, se poate utiliza următoarea metodă: pe un stativ se așează un umeraș cu blana.
Aceasta trebuie atârnată astfel încât să poată fi accesată din toate părțile.
Luați o bucată mare de tifon înmuiată în apă caldă (fără adaosuri de substanțe chimice) sau o bucată mare de pânză și înfășurați bine haine, iar apoi scoateți tifonul transformat în husă temporară de haine cu mare grijă. Tot praful se va așeza pe acea cârpă umedă. După aceea, trebuie să se perieze delicat blana și să se lase la uscat într-un spațiu aerisit, departe de sursele de căldură.
Se recomandă, de asemenea, să se șteargă haina de blană cu o soluție de oțet înainte de a o depozita pentru a da strălucirea părului și a îndepărta mirosurile neplăcute. Soluția se prepară în proporție de o lingură de oțet la litru de apă.
Dacă pe produs apar pete, acestea trebuie scoase manual și apoi apoi pieptănate.
Nu este recomandat să curățați singuri petele specifice de blană (vin, ciocolată, sânge etc.). Mai bine să încredințați acest lucru unui specialist.
Nu uscați blana cu un uscător de păr, fier de călcat sau pe calorifer. Motivul? Țesutul pielii se deformează și se usucă.
Nu este recomandat să curățați singuri petele specifice de blană (vin, ciocolată, sânge etc.). Mai bine să încredințați acest lucru unui specialist.
Folosind aceste sfaturi simple, puteți oricând să curățați o haină de blană naturală și acasă.
Sfatul principal de final este acela că în momentul în care ne referim la curățarea blănii acasă, acest demers este posibil doar dacă blana nu este prea murdară și există o încredere puternică în sensul că rezultatul va fi unul pozitiv. Este de reținut faptul că unele experimente pe produse scumpe din blană se pot termina catastrofal. La urma urmei, doar într-o unitate de curățătorie specializată se știe exact dacă și cum să curăță diferitele tipuri de haine de blană. De asta există specialiști în domeniu pentru haine de blană și geacă de blană!