Petele mici și maronii care apar preponderent pe față, piept, mâini sau umeri se numesc în termeni medicali pete pigmentare. Cea mai frecventă cauză a apariției lor este expunerea exagerată la soare fără factor SPF, însă acestea pot apărea și în urma unor modificări hormonale sau din cauza procesului natural de îmbătrânire.
Iată cinci remedii care te pot ajuta să scapi de neplăcutele pete pigmentare.
Folosește picături concentrate depigmentare
Rilastil D-Clar este un produs special conceput pentru a reduce petele pigmentare, datorită ingredientelor sale active care au o acțiune ridicată împotriva petelor. Unul dintre ingredientele cu cel mai mare impact asupra petelor pigmentare din Rilastil D-Clar este AHA de fructe, care favorizează eliminarea celulelor puternic pigmentate.
Este indicată folosirea acestuia în fiecare seară, înainte de culcare, deoarece produsul mărește sensibilitatea pielii la soare. Totodată, este indicată și folosirea unui produs cu factor de protecție solară pe parcursul zilei, pentru a proteja tenul împotriva razelor solare.
Folosește un exfoliant cu acid lactic
Exfolierea periodică a pielii este indicată pentru toate tipurile de ten, indiferent că te confrunți cu pete pigmentare sau nu, deoarece are diverse beneficii pentru ten. Aceasta micșorează dimensiunea porilor, elimină celulele moarte de pe suprafața pielii și pregătește tenul pentru aplicarea altor produse de îngrijire.
Pentru a te bucura și de beneficiile pe care un exfoliant le are împotriva petelor pigmentare, folosește un produs exfoliant care are în compoziție acid lactic. Acesta exfoliază blând suprafața pielii și îndepărtează petele pigmentare, având totodată și proprietăți hidratante.
Include în rutina ta o cremă antioxidantă cu vitamina C
Produsele de îngrijire care conțin vitamina C au proprietăți de depigmentare a pielii și, în același timp, lasă pielea uniformă și luminoasă. Aplicat cu regularitate, un astfel de produs de îngrijire poate fi un adevărat aliat împotriva petelor pigmentare, indiferent de cauza apariției acestora, și poate menține rezultatele timp îndelungat.
Pentru a include în mod eficient o astfel de cremă în rutina ta de îngrijire, poți să optezi pentru o cremă de seară, pe care să o aplici înainte de culcare. În acest mod, crema are timp să pătrundă în piele și să acționeze asupra petelor pigmentare în cele opt ore de somn.
Prepară o mască din ingrediente naturale
Există diverse soluții pe care le poți pregăti chiar acasă și le poți aplica pe ten pentru eliminarea petelor pigmentate.
O astfel de soluție este și prepararea unui amestec din ulei de migdale, suc de lămâie și miere. În timp ce uleiul de migdale pătrunde în piele și acționează la nivelul petelor pigmentare, sucul de lămâie are puternic efect antioxidant, iar mierea hidratează și protejează pielea. Amestecă toate aceste ingrediente și aplică-le pe ten timp de 10-15 minute, iar apoi clătește fața cu apă călduță.
Apelează la tratament cosmetic cu laser
Există diverse tratamente cosmetice împotriva petelor pigmentare, printre care și tratamentul cu laser. Acțiunea laserului distruge controlat țesuturile cu un conținut mare de melanină și acționează direct asupra petelor pigmentare.
După efectuarea acestei proceduri, timp de câteva zile va apărea o crustă ușoară la suprafața tenului, motiv pentru care este indicată folosirea unei creme intens hidratante pe toată perioada post-tratament. Totodată, este indicat să eviți expunerea la soare după efectuarea unui astfel de tratament. Pielea are nevoie de timp să se vindece, iar razele solare ar putea îngreuna recuperarea.
Deși nu reprezintă un pericol pentru sănătate, petele pigmentare pot fi inestetice deoarece odată ce apar pe piele, aceasta nu mai are o culoare uniformă. Din fericire, femeile care sunt deranjate de aspectul petelor pigmentare pe pielea lor pot să apeleze la diverse modalități eficiente de îndepărtare. Fie că metoda aleasă constă în folosirea unor produse eficiente din comerț, fie că alegi să îți prepari acasă o mască din ingrediente benefice sau apelezi la un tratament cosmetic, un lucru este cert: îndepărtarea petelor pigmentare nu este imposibilă.
Sursă foto: freepik.com