Industria alimentară se confruntă cu o provocare dublă: să își păstreze competitivitatea într-un mediu în continuă schimbare și, în același timp, să minimizeze impactul asupra mediului. Din fericire, poți atinge simultan aceste obiective. În continuare, vom explora ce poți face pentru a introduce conceptul de industrie 4.0 în fabrica ta și, simultan, să crești sustenabilitatea afacerii.
Profită de tehnologiile ce țin de Industria 4.0
În ultimii ani, digitalizarea industriilor a dus la apariția unor produse, platforme și dispozitive care pot înlesni operațiunile și fluxul zilnic de muncă.
De exemplu, senzorii de tip internetul obiectelor în industrie (Industrial Internet of Things sau IIoT) sunt conectați la internet în timp real și colectează informații despre procesele de zi cu zi. Datele colectate ajută industria alimentară să își optimizeze activitățile, prin oferirea de informații suplimentare de siguranța alimentelor sau prin informații în timp real legate de controlul calității.
De asemenea, senzorii sistemelor IIoT pot fi folosiți și pentru a monitoriza performanța unor echipamente și durata de viață a mașinăriilor. Un senzor de presiune instalat în locul potrivit poate detecta rapid eventualele blocaje și problemele care pot exista la unele filtre. În momentul în care presiunea scade brusc, acest lucru poate indica un blocaj în sistemul de evacuare.
Prin implementarea unor sisteme de automatizare și digitalizare, vei detecta problema mai repede, vei preveni acumularea de praf și alți agenți contaminanți (un aspect esențial în fabricile care procesează alimente) și vei economisi bani cu reparațiile sau înlocuirea unor componente.
Un alt exemplu implică senzori temperatura. Aceștia reprezintă elemente de bază în industria 4.0 și sunt implicați activ în păstrarea calității și creșterea eficienței. Ei monitorizează punctele critice de-a lungul lanțului de alimente și aduc numeroase beneficii: o calitate mai bună a produselor, predictibilitate în mentenanță (fluctuațiile de temperatură pot indica anumite probleme tehnice) și optimizarea unor procese, precum gătirea, pasteurizarea sau fermentarea.
Tehnologiile ce țin de Industria 4.0 pot fi folosite și pentru a colecta informații de ansamblu despre o fabrică, de la fluxurile de lucru, la diferite procese, planul clădirii etc., pentru a putea face schimbările necesare în vederea creșterii productivității și a eficienței.
Acordă atenție alegerii mașinăriilor și materialelor
Alegerea pieselor joacă un rol major în eficiența unei fabrici din industria alimentară. Chiar și schimbări aparent banale, precum automatizarea funcționării becurilor sau digitalizarea filtrelor instalației de încălzire, contribuie la diminuarea facturii la energie și ajută la crearea unui mediu plăcut de muncă.
Filtrele, de exemplu, sunt foarte importante, mai ales dacă fabrica procesează cantități mari de lichide. O bună filtrare este necesară pentru a elimina substanțele chimice periculoase sau alte microorganisme.
Conservă apa
Fabricile care procesează alimente pun accent tot mai mai mare în ultimii ani pe reducerea consumului de apă. Acest lichid comun, folosit aproape fără limită într-o fabrică, reprezintă o cheltuială semnificativă dacă nu este utilizat în mod inteligent. Automatizarea echipamentelor și a proceselor fabricii contribuie la o folosire chibzuită a apei, pentru a reduce costurile și a fi mai prietenos cu mediul.
O tendință este și investirea în tehnologii de conservare și reutilizare a apei. Adoptarea lor poate oferi un avantaj competitiv și reprezintă o bună strategie de business, pentru a asigura o funcționare optimă a fabricii pe viitor.
Adu mentenanța în secolul al 21-lea
Automatizarea mentenanței și realizarea sa periodică contribuie la reducerea cazurilor de defecțiuni bruște ale unor mașinării, fapt care poate necesita înlocuirea unor piese și/sau încetarea temporară a activității.
În mod tradițional, tehnicienii întrețin mașinăriile, însă la fiecare verificare există riscul ca piese sensibile să fie expuse la praf, ulei și alți contaminanți. Tehnologiile 4.0 se folosesc de colectarea de date pentru a îmbunătăți mentenanța și pentru a te avertiza din timp cu privire la posibilele defecte.
Cu această abordare, senzorii IIoT instalați pe mașinăriile din întreaga fabrică colectează informații în timp real despre funcționarea fiecărei componente. Dacă apar anomalii, precum depășirea limitelor de temperatură, vibrații excesive, sunete neobișnuite, senzorii vor detecta aceste lucruri și vor anunța supervizorul.
Automatizarea fabricilor din industria alimentară aduce numeroase beneficii, cele mai importante fiind creșterea producției cu un consum mai mic de resurse și avantaj față de competiție. Sursa foto: Shutterstock