Din ce în ce mai mulţi părinţi în devenire, proaspeţi părinţi sau cei cu familii numeroase îşi doresc să nu dea greş cu tehnicile de educaţie pe care le folosesc. Cărţile de parenting, alături de cursurile online sau fizice de parenting ajuta părinţii să le ofere copiilor o educaţie corectă şi să folosească cele mai noi tehnici care cu siguranţă dau rezultate. Înainte de a alege câteva cărţi de parenting de pe rafturile librăriilor online sau fizice, şi nu sunt puţine, este important ca părinţii să ştie exact ce caută şi de ce caută.
Atuurile cărţilor de parenting
Cărţile de parenting care se găsesc atât pe rafturile librăriilor online, cât şi fizice sunt instrumente importante de creştere şi educare a copiilor. Părinţii nu trebuie să considere că le ştiu pe toate, sau că bunicii le oferă cele mai bune sfaturi, că blogurile conţin informaţii corecte în acest sens, de aceea cărţile de parenting, alături de instinctele lor naturale de părinţi se vor dovedi cele mai bune atuuri în creşterea copiilor.
Cărţile de parenting ajuta la:
- cizelare;
- întărirea relaţiei mamă-copil său tată –copil;
- o mai bună înţelegere între părinţi;
- crearea unor aşteptări realiste de la proprii copii şi de la metoda de educaţie folosite;
- regăsirea şi redescoperirea capacităţilor părinţilor şi abilitaţilor acestora de educare;
- posibilitatea de a creşte copiii într-un mediu adecvat;
- găsirea informaţiilor despre etapele de dezvoltare ale copiilor, despre evoluarea nevoilor lor pe grupuri de vârste, despre dezvoltarea corpului şi creierului în primii ani de viaţă, hrănirea adecvată a copiilor;
- dezvoltarea empatiei şi compasiunii;
- crearea unei relaţii bune părinte-copil pe baza unei comunicări sincere;
- găsirea explicaţiilor pentru accesele de plâns şi de furie ale copiilor;
- regăsirea capacităţii părinţilor de a se accepta pe ei înşişi şi de a răspunde la unele dezamăgiri;
- crearea unui mediu plăcut, fără certuri, presiune, bătăi, care oferă copiilor un ataşament securizat pe viaţă;
- înţelegerea dificultăţilor perioadei copilăriei.
Cărţile de parenting influenţează atât bunăstarea copiilor, cât şi binele familiei
Cărţile de parenting sunt necesare atât pentru părinţii care învaţă să gestioneze situaţiile dificile şi care învaţă că mediul familial este foarte important pentru educarea copiilor şi pentru binele familiei. Autorii cărţilor de parenting vorbesc despre tehnici de relaţionare, despre modul în care copilăria influenţează căsnicia şi relaţia cu partenerul de viaţă.
De asemenea, cărţile de parenting reprezintă ghiduri din care părinţii află că lipsurile ca părinţi provin din relaţii defectuoase cu părinţii lor din propria copilărie şi prin care aceştia afla cum să identifice rănile din copilărie.
Într-o lume în care copiii sunt din ce în ce mai “răsfăţaţi” şi părinţilor le este tot mai greu să le refuze acestora cerinţele şi mofturile, cărţile de parenting pledează pentru iubire necondiţionată şi pentru tratarea copiilor pe picior de egalitate cu adulţii. Nu în ultimul rând, citind cărţi de parenting, părinţii se vor decide dacă vor să fie părinţi şefi sau empatici.