Care este rolul notarului in cadrul unei achizitii imobiliare?
Notarul este un intermediar indispensabil si obligatoriu in orice tranzactie imobiliara si are rolul de a se asigura ca tranzactia se desfasoara fara probleme. Misiunea sa este, de asemenea, de a consilia in ceea ce priveste achizitionarea unei proprietati, in conformitate cu responsabilitatile si obligatiile profesiei sale.
Intervenind in momentele cheie ale vietii (casatorie, deces, mostenire etc.), Notariat Birzu este reprezentant al statului care confera valoare juridica actelor si contractelor prin aplicarea sigiliului si a semnaturii sale.
In cazul vanzarii unei proprietati, acesta are monopolul de a verifica si autentifica contractul de cumparare. Pe langa confidentialitate, el ofera actului toata securitatea juridica necesara. Inainte de semnarea actului de vanzare, acesta trebuie sa verifice un numar mare de puncte, printre care:
-Titlul de proprietate al vanzatorului;
-Identitatea vanzatorului si a cumparatorului, precum si starea civila a acestora;
-Orice servitute de trecere pe proprietate;
-Regulamentul de urbanism;
-Diagnosticele obligatorii prezentate cel tarziu la semnarea contractului preliminar.
-De asemenea, acesta se asigura ca orice drept de preemptiune cu municipalitatea este eliminat. Dupa ce actul este semnat, notarul se ocupa de inscrierea in cartea funciara, care consta in inregistrarea statutului juridic al proprietatii la biroul ipotecar. Scopul acestei actiuni este de a tine evidenta drepturilor de proprietate existente pe proprietate.
Obligatia de consiliere a notarului
Inainte de a semna actul de vanzare, cele doua parti, vanzatorul si cumparatorul, formuleaza un acord preliminar prin intermediul unui compromis sau al unei promisiuni de vanzare, care permite incheierea unui termen necesar pentru incheierea vanzarii.
Atat promisiunea, cat si compromisul de vanzare pot fi semnate in particular, dar este preferabil sa se incredinteze notarului pregatirea dosarului si redactarea contractului preliminar. In calitate de profesionist in domeniul juridic, acesta va efectua toate verificarile necesare, va intocmi toate actele si se va asigura ca toate documentele necesare sunt atasate.
Notarul nu este doar un tehnician responsabil cu intocmirea actelor, ci poate sfatui cu privire la cel mai bun mod de constituire a proprietatii (SCI sau coproprietate) si la alegerea regimului matrimonial (comunitate sau separare de bunuri). De asemenea, acesta are obligatia de a oferi consultanta la intocmirea unui act pentru a proteja interesele respective ale ambelor parti. Aceasta inseamna ca trebuie sa explice atat cumparatorului, cat si vanzatorului consecintele documentelor sau contractelor pe care le semneaza.