Lifestyle

De ce bărbații preferă albastrul și femeile rozul?

0

Este ușor să localizăm secțiunea fetelor din magazinul de haine pentru copii – cea mai mare parte este roz. Majoritatea părinților sunt obișnuiți cu fetele lor pentru care roz pare să aibă o atracție irezistibilă, chiar dacă există și cazuri izolate când acestea par să varieze mai mult culorile. Însă este această preferință confirmată de știință? Este inevitabil ca majoritatea fetelor să se nască cu o preferință irezistibilă pentru culoarea roz?

Diverse studii au analizat preferințele de culoare din diferite grupe de vârstă. În SUA majoritatea studiilor au descoperit că bebelușii și copiii mici, bărbați sau femei, sunt atrași de culorile primare, cum ar fi roșu și albastru. Rozul nu apare pe listă, deși este mai popular decât maro și gri. Unele studii din această grupă de vârstă au descoperit că albastrul este favorizat, alții roșu, dar studiile rareori găsesc diferențe de gen.

În 2007, cercetări efectuate la Universitatea din Newcastle, Marea Britanie au întrebat adulții despre culoarea lor preferată. Culoarea care a ieșit în top, atât pentru bărbați, cât și pentru femei, a fost albastru, însă, în medie, femeile au evaluat mai pozitiv nuanțele roșiatice comparativ cu bărbații. Autorii studiului au speculat că acest lucru se datorează faptului că femeile vânătoare-culegătoare aveau, în mod tradițional, sarcina de a colecta fructe, astfel încât acestea ar putea fi mai adaptate la nuanțele roșiatice ale fructelor de pădure. Dacă femeile au evoluat pentru a prefera roșul, acest lucru ar trebui să fie universal, dar un studiu realizat anul trecut cu oamenii Himba din Namibia a constatat că nu există preferințe pentru tonurile roșiatice în rândul femeilor.

Sunt preferințele de culoare imprimate în ADN-ul nostru?

Normele culturale pot contura și preferințele pentru culori. În culturile în care roz este considerată culoarea adecvată pentru o fetiță și cea albastră pentru un băiat, bebelușii se obișnuiesc încă de la naștere să poarte sau să fie înconjurați de acele culori. Acest lucru face dificil de știut dacă preferințele exprimate ulterior sunt datorate genelor sau educației. Un studiu din 2011 a încercat să se apropie de adevăr.

Atunci când fetelor și băieților de un an li s-au arătat perechi de obiecte identice, cum ar fi brățări, cutii pentru pilule și rame de imagine, dar cu unul dintre obiecte roz, iar celălalt de culoare diferită, aceștia nu au fost mai predispuși să aleagă roz. Surprinzător, însă, după vârsta de doi ani, fetelor a început să le placă roz. La vârsta de patru ani, băieții au fost mai hotărâți în respingerea culorii roz. Oamenii de știință au făcut o corelație – acesta este momentul exact când copiii mici încep să-și conștientizeze sexul, să discute despre asta și chiar să se uite în jurul lor pentru a vedea ce definește băiatul și ce definește o fată. La fel ca și adulții, chiar și copiii foarte mici arată un atașament față de propriul grup.

Această prejudecată de grup a fost, de asemenea, văzută într-un alt studiu în care copiilor de trei până la cinci ani li s-au dat tricouri roșii sau albastre pentru a purta la creșă. Pentru un grup, au fost folosite constant tricourile roșii și albastre, iar după doar trei săptămâni copiilor le-a plăcut mai mult propriul grup de culori.

Culoarea ne influențează comportamentul

Am putea argumenta că nu contează cu adevărat la ce culoare sunt expuși majoritatea bebelușilor, dar acest lucru poate afecta chiar și modul în care noi, ca adulți, îi tratăm. Există un studiu celebru care arată că femeile au tratat exact aceiași bebeluși în funcție de culoarea în care erau îmbrăcați – roz sau albastru. Dacă hainele erau albastre, au presupus că este un băiat, au ales mai degrabă tipuri de jocuri fizice cu ei și i-au încurajat să se joace cu un ciocan de jucărie, în timp ce pe copilul îmbrăcat în roz încercau să-l calmeze și îi ofereau o păpușă cu care să se joace. Acest lucru poate fi confirmat de părinții din România unde există obiceiul ca străinii să vorbească cu bebelușii de pe stradă, iar atunci când acesta este îmbrăcat în roz sau albastru, majoritatea persoanelor vor presupune automat care este sexul copiilor.

Oricare ar fi adevărul, există cel puțin o modalitate prin care folosirea culorii roz poate fi utilă atât pentru femei, cât și pentru bărbați. În 2002, cercetătorii din Elveția, care doreau să crească rata de răspuns la sondaje, au descoperit că tipărirea chestionarelor pe hârtie colorată nu a făcut nicio diferență, cu excepția cazului în care hârtia era roz. Atunci când alegeau această culoare, rata de răspuns la sondaj creștea cu 12%. Se pare că culorile ne influențează comportamentul mult mai mult decât ne dăm seama.

Este clar că alegerea culorilor din viața noastră influențează atât starea noastră de spirit, cât și pe cea a celor din jur, mai ales când vorbim despre alegerea garderobei. Astăzi este mai simplu decât oricând să ne alegem hainele în funcție de culorile preferate, este suficient să folosim internetul pentru inspirație. Iar dacă preferăm să probăm hainele înainte de a le cumpăra, un sfat bun este să verificăm în prealabil ofertele din catalogul magazinului. Înainte de a merge la magazinul Takko, de exemplu, putem să studiem de acasă catalogul online Takko, ceea ce ne ajută în final să economisim timp și bani… Indiferent dacă intenționăm să ne îmbrăcăm în roz, albastru sau orice altă culoare.

Curs valutar: Francul elvetian, la cel mai mare nivel din ultimii 5 ani

Articolul precedent

Cum arata rezidenta de lux cumparata de seful Amazon cu 165 de milioane de dolari (Galerie foto)

Articolul urmator

Vezi si

Comentarii

Lasa un comentariu

Comentariul trebuie sa contina minim 30 de cuvinte pentru a fi publicat!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe in Lifestyle