Sanatate

De ce e importantă o floră intestinală sănătoasă pentru combaterea colicilor

0

Când bebelușul tău plânge, ai face orice ca să-l liniștești și să îl știi bine. Ce faci însă atunci când l-ai hrănit, l-ai schimbat, l-ai luat în brațe, iar el continuă să fie neliniștit? În cele mai multe cazuri, colicii sunt cei care îi chinuie pe cei mici, încă din primele săptămâni de viață. Durerile de burtică nu îi lasă să doarmă și să mănânce liniștiți, iar problema poate persista câteva luni de zile. Descoperă în continuare care e importanța florei intestinale în combaterea colicilor.

De ce apar colicii și cum recunoști simptomele

Colicii infantili nu sunt propriu-zis o boală, ci, mai degrabă, o problemă a sistemului digestiv. Stomacul celor mici este mult mai sensibil decât cel al unui adult, iar flora intestinală este încă în proces de formare. Odată ce bebelușul vine pe lume și începe să fie hrănit cu lapte, aparatul său digestiv trebuie să se adapteze la regimul alimentar. Tranziția nu este simplă, iar colicii pot fi cauzați de o multitudine de factori: ingestia de aer în timpul alăptatului, creșterea activității tubului digestiv, intoleranța la anumite substanțe din lapte, dezvoltarea aparatului digestiv, o floră intestinală insuficient dezvoltată sau refluxul gastroesofagian.

Poți recunoaște ușor simptomele colicilor: copilul plânge foarte des și aparent fără motiv, nu doarme bine, refuză laptele, e agitat și își strânge pumnii. De cele mai multe ori vei remarca și contracții în zona burții, iar bebelușul își va strânge picioarele spre zona stomacului. Evident, când copilul tău pare să aibă o problemă de sănătate, primul lucru pe care trebuie să îl faci este mersul la pediatru. Dacă medicul te asigură că totul e în regulă și cel mic este sănătos, ipoteza colicilor rămâne cea mai plauzibilă variantă. În general, pediatrii îți vor recomanda anumite ceaiuri și probiotice pentru bebelusi sub forma de picaturi pentru colici. Hai să vedem însă de ce sunt utile probioticele în combaterea colicilor.

Care e legătura între o floră intestinală sănătoasă și alinarea colicilor

Așa cum spuneam, colicii sunt o problemă care apare la nivelul stomacului, făcându-i pe bebeluși să resimtă dureri și disconfort abdominal. În primele luni de viață, flora intestinală abia se formează, iar în organismul bebelușului se dezvoltă diverse microorganisme. Bacteriile bune de la la nivelul florei intestinale au rolul de a facilita tranzitul intestinal și de a dezvolta imunitatea celui mic. Acestea acționează ca o barieră împotriva bacteriilor nocive și a substanțelor toxice. Prin urmare, o floră intestinală echilibrată înseamnă un stomac liniștit și un organism puternic.

Având în vedere faptul că aparatul digestiv este extrem de solicitat în primele luni de viață, este firesc ca bebelușul să resimtă asta, iar colicii pot fi o consecință a proceselor de adaptare a organismului. Dacă acționezi încă de la început, suplimentând flora intestinală a micuțului tău cu probiotice, poți contribui la dezvoltarea unui aparat digestiv sănătos, ceea ce se va observa prin reducerea problemelor stomacale.

Ce surse de probiotice ai la dispoziție pentru bebelușul tău

Probioticele se găsesc în mod natural în diverse produse alimentare, pe care le poți adăuga treptat în alimentația copilului. Totuși, trebuie să te gândești la faptul că un bebeluș nu poate consuma în primele luni de viață aceleași alimente ca un adult, iar fiecare produs ar trebui introdus pe rând în dieta zilnică. Cele mai cunoscute alimente care conțin probiotice sunt laptele bătut, iaurtul simplu, brânza proaspătă, feta, sana, kefirul, murăturile și oțetul de mere. Atunci când le introduci în alimentație, trebuie să iei în calcul proveniența produselor: acestea ar trebui să fie cât mai naturale și să nu includă conservanți, arome sau zaharuri.

Alternativa mai simplă și mai rapidă e reprezentată de suplimentele alimentare cu probiotice. Acestea sunt create în condiții de laborator, însă au componente naturale, sunt sigure și pot fi administrate încă din primele zile de viață. ProTectis picături, de exemplu, reprezintă un produs eficient în cazul colicilor, echilbrând flora intestinală și având un rol important în dezvoltarea sănătoasă a florei intestinale. Lactobacillus reuteri ProTectis a fost deja testat în studii clinice, demonstrându-se că este sigur și eficient pentru bebeluși. Un studiu în care au fost incluşi 468 de sugari a scos în evidență faptul că micuții cărora li s-a administrat ProTectis au plâns pentru o perioadă cu 50% mai scurtă decât bebelușii care nu primiseră picăturile cu probiotice. Totodată, ei au avut mai puţine regurgitaţii şi mai puţine episoade de constipaţie.

Starea de bine a celui mic nu este o utopie, ci poate fi obținută mai ușor decât te-ai aștepta. Cu ajutorul produselor potrivite, procesele interne care au loc în organismul bebelușului tău pot fi sprijinite, astfel încât să se poată desfășura în mod optim. În acest sens, probioticele pot face o diferență majoră pentru flora intestinală a bebelușului, favorizând procesul digestiv, crescând imunitatea copilului și reducând problemele stomacale. Profită și tu de avantajele probioticelor, pentru a-l ajuta pe bebe să fie sănătos și fericit, să plângă mai puțin și să se odihnească mai bine.

Cum amenajezi sala de sport a școlii? Sfaturi utile

Articolul precedent

Cum să îți faci planificarea de cash flow în 3 pași simpli

Articolul urmator

Vezi si

Comentarii

Lasa un comentariu

Comentariul trebuie sa contina minim 30 de cuvinte pentru a fi publicat!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe in Sanatate