Diverse

De ce să apelezi la serviciile unui arhitect?

0

Un arhitect este un profesionist calificat, ale cărui competențe sunt recunoscute prin lege. Are talentul şi pregătirea profesională de a modela un spaţiu locuibil în funcţie de dorinţele clientului, de buget şi amplasament. De asemenea, oferă clientului servicii de arhitectura în proiectul său de construcție sau reabilitare, extindere sau renovarea completă a unei clădiri (casă, spații comerciale etc.). Atunci când i se încredințează un proiect, arhitectul se va strădui să răspundă solicitărilor clientului său, asigurându-se totodată că interesul colectiv este respectat.

Pe scurt, arhitectul intervine la toate nivelurile unui proiect de arhitectură și anume:

  • alegerea terenului și studiul de fezabilitate al proiectului;
  • proiectare (desenarea planurilor);
  • selectarea furnizorilor de servicii;
  • proceduri administrative și tehnice;
  • (eventual, dacă diploma lui o permite) supravegherea șantierului, ca manager de proiect.

Care sunt misiunile unui arhitect?

Realizarea proiectului de arhitectură într-o cerere de autorizație de construire sau o declarație prealabilă de lucrări este una dintre misiunile principale ale unui arhitect.  Acest lucru se face în funcție de nevoile și bugetul clientului. Este necesară o verificare a tuturor documentelor, în special titlul de proprietate, planurile, reglementările de urbanism și coproprietate. Arhitectul va proceda apoi la modelarea tehnicilor arhitecturale menționând dimensiunile, materialele care vor fi utilizate și tehnicile de construcție. După ce a realizat schițele, arhitectul va demara planurile preliminare. 

În unele contracte, arhitectul este obligat să efectueze studii termice pentru a finaliza lucrările de proiectare arhitecturală. Arhitectul poate apela la alte servicii externe de la birouri de proiectare, topografi, geotehnici etc.  

Dacă administrația (primăria) informează  clientul că cererea lui a fost blocată, arhitectul intervine imediat pentru a-şi apăra proiectul. Ceilalți pași referitori la renovarea proprietății în coproprietate cu administratorul proprietății sunt, de asemenea, în grija arhitectului. 

Management de proiect

Arhitectul poate, de asemenea, îndeplini o misiune mai completă, care include solicitarea unei autorizații de construire. Atunci, arhitectul este consultat pentru a face alegerea meșterilor / companiilor de construcții în funcție de ofertele pe care le oferă, materiale de construcții, echipamente și asigură monitorizarea financiară și urmărirea execuției lucrărilor până la livrarea lor.

În timpul lucrului, el este responsabil pentru gestionarea tuturor problemelor cu şantierul. Arhitectul întocmeşte pentru client documentaţia tehnică necesară pentru obţinerea autorizaţiei de construire – DTAC. Aceasta este noua denumire a fostului proiect de autorizare construcţie (PAC) conform modificărilor legislative aprobate.

Oferă sfaturi și expertiză

În plus față de managementul proiectului, este posibil, de asemenea, ca oamenii să apeleze  la serviciile unui arhitect pentru sfaturi și expertiză înainte de o achiziție imobiliară. De asemenea, un arhitect poate sfătui înainte de vânzarea proprietății, în cazul unei reclamații sau să informeze clientul cu privire la starea structurilor existente. În cele din urmă, se recomandă apelarea la expertiza arhitectului pentru a detecta orice defecte la finalizarea lucrărilor.

În concluzie, arhitectul are un rol eminent în realizarea unei construcţii. El poate participa la toate etapele de realizare, de la proiectare şi autorizare, până la execuţia şi recepţia construcţiilor sau doar la o parte dintre misiunile descrise mai sus. Limitele implicării sale trebuie definite prin contractul semnat între arhitect şi client. 

Teren intravilan vs. teren extravilan – în ce să investeşti?

Articolul precedent

Buchete de vară cu floarea soarelui

Articolul urmator

Vezi si

Comentarii

Lasa un comentariu

Comentariul trebuie sa contina minim 30 de cuvinte pentru a fi publicat!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe in Diverse