AcasăDiverseDe ce să apelezi la serviciile unui arhitect?

De ce să apelezi la serviciile unui arhitect?

Publicat pe

Articole

Romania are a doua cea mai ieftina benzina din UE, dar este una dintre tarile care „sufera” cel mai tare la pompa

Romania are a doua cea mai ieftina benzina din Uniunea Europeana (UE), dar este una dintre tarile care „sufera” cel mai tare la pompa.Potrivit datelor Oil Bulletin publicate de Comisia Europeana pe 29 iulie, pretul mediu in tara noastra era de 1,191 euro/litru. Doar Bulgaria...

Un arhitect este un profesionist calificat, ale cărui competențe sunt recunoscute prin lege. Are talentul şi pregătirea profesională de a modela un spaţiu locuibil în funcţie de dorinţele clientului, de buget şi amplasament. De asemenea, oferă clientului servicii de arhitectura în proiectul său de construcție sau reabilitare, extindere sau renovarea completă a unei clădiri (casă, spații comerciale etc.). Atunci când i se încredințează un proiect, arhitectul se va strădui să răspundă solicitărilor clientului său, asigurându-se totodată că interesul colectiv este respectat.

Pe scurt, arhitectul intervine la toate nivelurile unui proiect de arhitectură și anume:

  • alegerea terenului și studiul de fezabilitate al proiectului;
  • proiectare (desenarea planurilor);
  • selectarea furnizorilor de servicii;
  • proceduri administrative și tehnice;
  • (eventual, dacă diploma lui o permite) supravegherea șantierului, ca manager de proiect.

Care sunt misiunile unui arhitect?

Realizarea proiectului de arhitectură într-o cerere de autorizație de construire sau o declarație prealabilă de lucrări este una dintre misiunile principale ale unui arhitect.  Acest lucru se face în funcție de nevoile și bugetul clientului. Este necesară o verificare a tuturor documentelor, în special titlul de proprietate, planurile, reglementările de urbanism și coproprietate. Arhitectul va proceda apoi la modelarea tehnicilor arhitecturale menționând dimensiunile, materialele care vor fi utilizate și tehnicile de construcție. După ce a realizat schițele, arhitectul va demara planurile preliminare. 

În unele contracte, arhitectul este obligat să efectueze studii termice pentru a finaliza lucrările de proiectare arhitecturală. Arhitectul poate apela la alte servicii externe de la birouri de proiectare, topografi, geotehnici etc.  

Dacă administrația (primăria) informează  clientul că cererea lui a fost blocată, arhitectul intervine imediat pentru a-şi apăra proiectul. Ceilalți pași referitori la renovarea proprietății în coproprietate cu administratorul proprietății sunt, de asemenea, în grija arhitectului. 

Management de proiect

Arhitectul poate, de asemenea, îndeplini o misiune mai completă, care include solicitarea unei autorizații de construire. Atunci, arhitectul este consultat pentru a face alegerea meșterilor / companiilor de construcții în funcție de ofertele pe care le oferă, materiale de construcții, echipamente și asigură monitorizarea financiară și urmărirea execuției lucrărilor până la livrarea lor.

În timpul lucrului, el este responsabil pentru gestionarea tuturor problemelor cu şantierul. Arhitectul întocmeşte pentru client documentaţia tehnică necesară pentru obţinerea autorizaţiei de construire – DTAC. Aceasta este noua denumire a fostului proiect de autorizare construcţie (PAC) conform modificărilor legislative aprobate.

Oferă sfaturi și expertiză

În plus față de managementul proiectului, este posibil, de asemenea, ca oamenii să apeleze  la serviciile unui arhitect pentru sfaturi și expertiză înainte de o achiziție imobiliară. De asemenea, un arhitect poate sfătui înainte de vânzarea proprietății, în cazul unei reclamații sau să informeze clientul cu privire la starea structurilor existente. În cele din urmă, se recomandă apelarea la expertiza arhitectului pentru a detecta orice defecte la finalizarea lucrărilor.

În concluzie, arhitectul are un rol eminent în realizarea unei construcţii. El poate participa la toate etapele de realizare, de la proiectare şi autorizare, până la execuţia şi recepţia construcţiilor sau doar la o parte dintre misiunile descrise mai sus. Limitele implicării sale trebuie definite prin contractul semnat între arhitect şi client. 

Ultimele articole

Cum îți alegi cei mai buni candidați? 3 aspecte din oferta de lucru care te diferențiază de alți angajatori

Pentru a avea o companie de succes este nevoie ca în primul rând să...

Folosirea optimă a spațiului: Închiderea balconului pentru funcționalitate maximă

Închiderea balconului cu sticlă și aluminiu este o soluție inteligentă pentru proprietarii de locuințe...

Curățenia după constructor – mai ușoară ca niciodată cu firmele specializate

După finalizarea unui proiect de construcție sau renovare a unei proprietăți, există întotdeauna o...

Cum poate fi utilizată hala de către o măcelărie?  – Descoperă sfaturi pentru a închiria hala potrivită

O hală poate fi utilizată în mai multe moduri de către o măcelărie pentru...

Articole asemanatoare

Cum îți alegi cei mai buni candidați? 3 aspecte din oferta de lucru care te diferențiază de alți angajatori

Pentru a avea o companie de succes este nevoie ca în primul rând să...

Folosirea optimă a spațiului: Închiderea balconului pentru funcționalitate maximă

Închiderea balconului cu sticlă și aluminiu este o soluție inteligentă pentru proprietarii de locuințe...

Curățenia după constructor – mai ușoară ca niciodată cu firmele specializate

După finalizarea unui proiect de construcție sau renovare a unei proprietăți, există întotdeauna o...