Un somn liniștit este esențial pentru a menține sănătatea și bunăstarea optimă a organismului nostru. Este de la sine înțeles că somnul este la fel de vital pentru sănătate ca alimentația echilibrată și exercițiile fizice regulate.
De ce este important somnul?
Cu toate că somnul este o componentă esențială pentru sănătatea generală a omului, numeroase persoane se confruntă cu insomnie sau alte probleme de somn. În acest context, lipsa somnului sau calitatea slabă a acestuia are o influență negativă asupra:
- Stării de spirit;
- Energiei din timpul zi;
- Puterii de concentrare și memoriei;
- Relațiilor cu cei din jur;
- Capacității de a funcționa în parametrii normali în timpul zilei.
Prin urmare, somnul este primordial deoarece permite organismului nostru să se refacă și să fie în formă pentru o altă zi. Totodată el este important deoarece:
- Este un puternic eliberator de stres – îmbunătățește concentrarea și acutizează judecata. Lipsa somnului nu influențează doar claritatea în gândire, ci și capacitatea omului de a răspunde situațiilor stresante.
- Menține o greutate corporală sănătoasă – în lipsa somnului, corpul modifică hormonii ce reglează pofta de mâncare și stimulează organismul să consume energie. Totodată, un somn deficitar împinge omul să facă alegeri nesănătoase în ceea ce privește alimentația și stilul de viață.
- Ajută la îmbunătățirea performanței fizice – organismul se reface în timpul somnului, astfel încât permite o coordonare mai bună, viteză mai bună și mai multă energie în timpul zilei.
Cum să-ți îmbunătățești somnul?
Având în vedere rolul cheie al somnului pentru sănătatea noastră, pentru îmbunătățirea calității lui se recomandă realizarea unor schimbări în stilul de viață. Micile modificări ale rutinei de noapte pot avea ca rezultat un beneficiu semnificativ pentru sănătate.
Menținerea unui program regulat de somn/ trezire
Se poate îmbunătăți calitatea somnului prin abordarea unei rutine pe care creierul să reușească să o anticipeze. Dacă încerci să adormi la aceeași oră în fiecare zi, acest fapt va contribui la reglarea ceasului biologic și te vei bucura de ore bune de somn.
Evitarea consumului de alimente și cofeină seara
Se recomandă doar mici gustări și nu mese copioase în orele înainte de culcare. Este esențial ca alimentele consumate să nu fie dulci sau grase. Totodată, este indicat evitarea consumului de cafea și de alcool deoarece pot dezechilibra organismul, acest lucru conducând la treziri constante în timpul nopții.
Folosirea uleiurilor esențiale pentru relaxare și somn liniștit
Este cunoscut faptul că uleiurile esențiale sunt de mare ajutor în întărirea sănătății, contribuind atât în plan fizic și psihic, cât și în plan spiritual și emoțional.
Unul dintre beneficiile pe care le oferă aceste uleiuri esentiale privesc calitatea somnului, ele fiind un sprijin real în diminuarea nivelului de stres și oboseală acumulate în timpul zilei. Pentru un somn liniștit se pot utiliza mai multe tipuri de uleiuri esențiale: ulei esential de tamaie, ulei esential de lavandă, ulei esențial de lămâie etc. Indiferent de modul de utilizare (aplicare topică, sau prin difuzor), aceste uleiuri esentiale ajută corpul și mintea să se relaxeze prin:
- Diminuarea stării de epuizare;
- Sprijinirea meditației și a conectării spirituale;
- Îmbunătățirea dispoziției și a stării de spirit.
Minimizarea luminii și a zgomotului și menținerea unei temperaturi optime
Temperatura, nivelul de zgomot și lumina joacă un rol important în obținerea unui somn liniștit. Spre exemplu, vizionarea la TV, jocurile pe telefon sau ecranele luminate pot influența negativ calitatea somnului.
Concluzii
Somnul este o componentă vitală a sănătății și bunăstării noastre. Cantitatea și calitatea somnului obținut în fiecare noapte are o influență asupra modului în care funcționează sistemul imunitar, starea de spirit, funcțiile cognitive și multe alte sisteme ale organismului. Din acest motiv, se recomandă crearea unei rutine înainte de somn, ce are ca focus relaxarea, confortul și starea de bine.
Surse:
https://www.apa.org/topics/sleep/why
https://www.medicalnewstoday.com/articles/325353
https://jcsm.aasm.org/doi/10.5664/jcsm.9476
https://uleiuriesentiale.ro