AcasăSanatateFazele de recuperare după un AVC și obiectivele fiecărei etape

Fazele de recuperare după un AVC și obiectivele fiecărei etape

Publicat pe

Articole

Servicii de remorcaj de calitate, pentru șoferii aflați în dificultate

Când vorbim de tractări auto, orice șofer trebuie să fie pe deplin încredințat de faptul că o intervenție neavizată de acest gen poate să conducă la niște daune majore pentru autovehiculul personal aflat la un moment dat în dificultate, uneori, chiar la vătămarea sa...

AVC-ul (Accidentul Vascular Cerebral) este o afecțiune gravă care apare atunci când fluxul de sânge către o parte a creierului este întrerupt sau redus, ceea ce duce la lipsa de oxigen și nutrienți necesari pentru funcționarea normală a celulelor cerebrale. Recuperarea medicală după un AVC implică o serie de metode de tratament medical și terapie care pot ajuta pacienții să-și recâștige funcțiile și să-și îmbunătățească nivelul calității vieții.

Ce presupune recuperarea medicală după un AVC?

Fizioterapia joacă un rol important în procesul de recuperare medicală după AVC, deoarece ajută pacienții să își recâștige forța, echilibrul și coordonarea. Aceasta poate include exerciții de mers, de întărire a mușchilor și de îmbunătățire a mobilității generale. 

Terapia ocupațională este o altă componentă în procesul de recuperare. Aceasta se concentrează pe îmbunătățirea abilităților de zi cu zi, cum ar fi îmbrăcarea, gătitul sau scrisul. Prin intermediul terapiei ocupaționale, pacienții pot deveni mai independenți și își pot îmbunătăți calitatea vieții.

Dacă AVC-ul a afectat abilitățile de vorbire sau înghițire ale pacientului, este necesară terapia vorbirii. Aceasta implică exerciții de pronunție, de îmbunătățire a limbajului sau strategii pentru gestionarea problemelor de înghițire.

Medicii pot prescrie și unele medicamente în recuperarea post-AVC, de exemplu, pentru a controla simptomele sau pentru a ajuta la recuperarea funcției cerebrale.

În ce constau fazele de recuperare după un AVC?

Fazele de recuperare după un AVC cuprind faza de urgență imediată, faza de reabilitare acută, recuperarea pe termen lung și menținerea sănătății:

  • faza de urgență imediată: pacienții se confruntă cu primele momente după un AVC. Echipa medicală acordă îngrijiri de prim ajutor și inițiază investigații medicale pentru a determina gravitatea AVC-ului și tratamentul adecvat. În această etapă, timpul redus și tratamentul prompt pot face diferența în recuperare;
  • faza de reabilitare acută: se desfășoară pe durata spitalizării;
  • faza de recuperare pe termen lung: are loc după externare și poate dura luni sau chiar ani;
  • ultima fază a recuperării după un AVC este menținerea sănătății pe termen lung.

Care sunt obiectivele fiecărei etape de recuperare?

În perioada imediată de urgență după un AVC, obiectivele principale sunt stabilizarea stării de sănătate a pacientului, prevenirea unui nou AVC și limitarea deteriorării zonei afectate a creierului. Pentru a atinge aceste obiective, medicul administrează medicamente pentru a dizolva și a preveni formarea altor cheaguri de sânge. Pacientul este monitorizat constant pentru a i se observa semnele vitale și funcțiile cerebrale, iar, în cazuri severe, se pot efectua intervenții chirurgicale.

După stabilizarea pacientului, obiectivul principal al fazei de reabilitare acută este să se înceapă cât mai repede procesul de recuperare. Fizioterapia este adesea utilizată pentru a îmbunătăți forța și coordonarea pacientului. Terapia ocupațională are scopul de a ajuta pacientul să își recâștige independența în activitățile zilnice, iar terapia vorbirii este necesară în cazul în care AVC-ul a afectat abilitățile de comunicare ale pacientului. Această etapă are ca obiectiv principal îmbunătățirea funcționalității pacientului și reducerea dependenței sale de îngrijire. 

Recuperarea pe termen lung are ca obiective continuarea progresului realizat în etapa de reabilitare acută, îmbunătățirea abilităților cognitive și fizice, și adaptarea la eventualele deficiențe rămase. Este importantă gestionarea oricăror probleme de sănătate mintală, cum ar fi depresia sau anxietatea, care pot apărea în urma unui AVC. Această etapă are ca obiectiv principal reintegrarea pacientului în viața de zi cu zi și îmbunătățirea calității vieții acestuia. 

În ultima etapă a procesului de recuperare, obiectivul este menținerea sănătății și prevenirea unui nou AVC. Pacientul trebuie să adopte un stil de viață sănătos, ce poate include, în funcție de recomandările medicului, o dietă echilibrată, exerciții fizice regulate, renunțarea la fumat și gestionarea stresului. Pacientul trebuie să respecte tratamentul medical prescris, cum ar fi administrarea de medicamente. 

Fiecare pacient prezintă nevoi și progrese individuale în procesul de recuperare după un AVC, motiv pentru care este recomandată o abordare holistică a cazului, în vederea maximizării rezultatelor recuperării.

Surse suplimentare de informare:

1. “The 5 Stages of Post-Stroke Care: Each Is Critical to Recovery.” Constant Therapy, constanttherapyhealth.com/brainwire/5-stages-of-post-stroke-care-how-each-is-critical-to-recovery/. Accessed 21 Aug. 2023;

2. “The Days and Months after a Stroke.” UPMC | Life Changing Medicine, 2019, www.upmc.com/services/rehab/rehab-institute/conditions/stroke/after-stroke. Accessed 21 Aug. 2023.

Ultimele articole

Înțelegerea impactului temperaturii asupra ceasurilor inteligente

Ceasurile inteligente au devenit părți integrante ale vieții noastre de zi cu zi, oferindu-ne...

Transformarea digitală a arhivelor: de la documente fizice la arhive digitale

Transformarea digitală a arhivelor reprezintă procesul de conversie a documentelor și înregistrărilor fizice în...

Cum să alegi firma de curierat potrivită pentru compania ta?

În lumea afacerilor de astăzi, viteza și eficiența cu care produsele ajung la client...

Știință și artă în bucătărie: secrete și sfaturi utile

În universul culinar, întâlnirea dintre știință și artă creează un spectacol inegalabil de arome,...

Articole asemanatoare

Înțelegerea impactului temperaturii asupra ceasurilor inteligente

Ceasurile inteligente au devenit părți integrante ale vieții noastre de zi cu zi, oferindu-ne...

Transformarea digitală a arhivelor: de la documente fizice la arhive digitale

Transformarea digitală a arhivelor reprezintă procesul de conversie a documentelor și înregistrărilor fizice în...

Cum să alegi firma de curierat potrivită pentru compania ta?

În lumea afacerilor de astăzi, viteza și eficiența cu care produsele ajung la client...