AcasăDiverseFrigotehnist - o meserie de viitor!

Frigotehnist – o meserie de viitor!

Publicat pe

Articole

Seceta extrema a scos la iveala un templu, in Thailanda

Un templu aflat sub ape multa vreme poate fi din nou vazut in centrul Thailandei, pe fondul secetei extreme.Atat templul, cat si un intreg sat, Lopburi, au fost inundate de ape si, in final, acoperite total, la constructia unui baraj, in urma cu 20...

Lucratorii in refrigerare fabrica, instaleaza, modifica, repara si intretin sisteme inchise utilizate pentru racire si/sau incalzire care contin agent frigorific sau saramura si racire termoelectrica. Acestia lucreaza in principal in deservirea sectorului constructiilor institutionale, comerciale si industriale.

Agentia cursuriautorizate.eu ofera o varietate de cursuri de formare, printre care si  cursuri pentru pozitia de  frigotehnist. Aceasta este o meserie cautata, deoarece un frigotehnist va gasi usor de munca atat in zone rezidentiale, cat si in fabrici si spatii comerciale mari.

Cei care doresc sa efectueze cursul de frigotehnist au nevoie de urmatoarele documente pentru a face inscrierea pe site-ul cursuriautorizate.eu: 

-Carte de identitate;

-Certificat de nastere;

-Certificat casatorie / decizie divort;

-Invatamant general obligatoriu (8-10 clase);

-Adeverinta medicala (fisa de aptitudini emisa de Cabinet de Medicina Muncii).

Sarcinile legate de aceasta meserie sunt urmatoarele: 

Ca tehnician frigotehnist  trebuie sa evacuati, incarcati, porniti, inspectati, operati si intretineti sistemele mecanice si comenzile de incalzire, ventilatie si aer conditionat, inclusiv modernizari, sisteme solare, refrigerare si echipamente pentru magazine alimentare.

Cunostinte in utilizarea si depozitarea in siguranta a agentilor frigorifici, prevenirea scurgerilor, recuperarea si reciclarea agentilor frigorifici;

Intelegeti diagramele schematice si depanarea;

Masurati, taiati si conectati tevile folosind echipamente de sudare si lipire;

Reincarcati sistemele cu gaze frigorifice dupa cum este necesar;

Conectati unitatile de pe acoperis la sistemele de gaz, de testare si echilibrare si conectati sistemele electrice;

Utilizati si ajustati comenzile computerizate si utilizati software de calculator pentru a calcula sarcinile;

Sa lucrati si ramaneti in siguranta la locul de munca. 

Pentru a avea succes in meseria de frigotehnist , lucratorii in refrigerare trebuie sa detina urmatoarele : 

Trebuie sa fie ganditori critici si rezolvatori de probleme;

Bun si clar comunicator;

Apt fizic si capabil sa ridice intre 11 si 25 de kilograme;

Apt sa lucrati in spatii inchise;

Apt sa lucrati in aer liber, indiferent de vreme;

Sa lucrati in echipa;

Dispusi sa invetati;

Faceti o munca foarte precisa, cu experienta;

Aptitudine mecanica si dexteritate manuala.

Lucrand ca tehnician frigorific, exista trei tipuri de lucrari pe care le veti efectua pe echipamentele frigorifice:

Intretinere preventiva. Aceasta lucrare implica inspectarea starii echipamentului, testarea functionarii, schimbarea filtrelor, schimbarea pieselor defecte si curatarea componentelor. Sunt sanse sa incepeti sa faceti aceasta munca ca ucenic. Cu toate acestea, tehnicieni cu experienta efectueaza si lucrari de intretinere, in special pentru supermarketuri mari si complexe si sisteme industriale.

Diagnosticarea problemelor si efectuarea reparatiilor. Veti folosi contoare si instrumente pentru testare, va veti folosi ochii si urechile pentru a culege informatii si veti folosi toate cunostintele si experienta pe care le-ati dobandit de-a lungul carierei pentru a afla ce este in neregula. Pentru echipamente mai moderne, ati putea folosi si un laptop pentru a va conecta la sistem si a cauta coduri de eroare de diagnosticare.

Finalizarea reparatiei poate insemna inlocuirea pieselor si a altor lucrari mecanice, efectuarea lucrarilor electrice sau programarea controalelor electronice. 

Ori de cate ori este posibil, doriti sa faceti reparatia cat mai repede posibil, deoarece pentru fiecare ora sistemul frigorific este defect, clientul dumneavoastra pierde bani. Uneori, totusi, reparatia poate necesita o piesa pe care nu o aveti. Sau, sistemul ar putea avea nevoie de lucrari suplimentare care vor trebui programate pentru o data ulterioara. Este important sa va tineti mereu clientul informat despre progresul vostru si sa le spueti la ce sa se astepte.

Instalatii. Pentru un nou magazin sau restaurant, vi se poate desemna sa instalati un sistem nou-nout sau un singur echipament. Sau, poate fi necesar sa inlocuiti un sistem existent care a ajuns la sfarsitul duratei sale de viata. Pentru o instalare mai mare, probabil ca veti lucra cu o echipa de instalare.

Un alt sfat: daca trebuie sa luati ceva din camion, luati inapoi ceva de care nu mai aveti nevoie. Acest lucru va poate reduce semnificativ timpul de curatare la sfarsitul lucrarii!

Dupa cum am mentionat mai devreme, primul lucru de facut atunci cand finalizati o lucrare este sa oferiti un raport clientului vostru. Va trebui sa explicati orice probleme pe care le-ati gasit si ce ati facut pentru a le corecta, folosind termeni pe care clientul  ii poate intelege. Si mai bine: aratati-le ce ati reparat si daca echipamentul este accesibil. Si asigurati-va ca raspundeti la toate intrebarile pe care le are clientul. 

Daca este nevoie de munca suplimentara, fiti clar cand clientul se poate astepta la o propunere sau cand veti reveni pentru a finaliza o lucrare in curs.

Componenta de servicii pentru clienti a jobului unui tehnician in refrigerare este la fel de importanta ca si munca dumneavoastra tehnica la echipament. Trebuie sa aveti capacitatea de a explica lucrurile in termeni simpli. Trebuie sa aratati empatie si respect. Si, trebuie sa demonstrati incredere, astfel incat clientii vostri sa aiba incredere in capacitatea voastra de a rezolva problema. 

Odata ce ati terminat de vorbit cu clientul, veti documenta detaliile apelului de service intr-un raport scris sau un bilet de munca. Pentru majoritatea furnizorilor moderni de servicii de refrigerare, asta inseamna utilizarea sistemelor fara hartie pe un dispozitiv portabil, laptop sau smartphone. Aceste informatii genereaza o comanda de lucru si o factura care sunt trimise prin e-mail clientului. Acesta este adaugat in evidentele de service ale companiei pentru acel client si este obisnuit pentru a comanda orice piese de schimb.

In acest moment, sunteti gata sa treceti la urmatorul job programat, sa va contactati dispecerul daca aveti nevoie de o noua misiune sau sa incheiati ziua daca este timpul sa renuntati. 

A fi tehnician frigotehnist presupune o munca de precizie, insa in acelasi timp o meserie care va oferi satisfactie celor carora le plac joburile cu uneltele!

Ultimele articole

Cele mai cunoscute expresii din sport

Sursa foto: pixabay.com Sportul, ca și viața, este plin de momente imprevizibile, iar norocul și...

5 sfaturi utile pentru o amenajare în stil Feng Shui 

Fie că ești un fan al designului interior sau pur și simplu vrei să...

Când sunt băuturile alcoolice un cadou potrivit

Din cele mai vechi timpuri, băuturile alcoolice au fost parte integrantă a culturii umane,...

3 idei de cadouri utile pentru pasionații de gaming

Profilul unui jucător pasionat este, de obicei, unul destul de complex. În general, un...

Articole asemanatoare

Cele mai cunoscute expresii din sport

Sursa foto: pixabay.com Sportul, ca și viața, este plin de momente imprevizibile, iar norocul și...

5 sfaturi utile pentru o amenajare în stil Feng Shui 

Fie că ești un fan al designului interior sau pur și simplu vrei să...

Când sunt băuturile alcoolice un cadou potrivit

Din cele mai vechi timpuri, băuturile alcoolice au fost parte integrantă a culturii umane,...