Dacă locuiești la casă și ai o bucățică de pământ unde poți să plantezi câteva flori sau să cultivi legume și fructe, află că ești un om norocos. Grădinăritul, este fără îndoială unul dintre cele mai sănătoase hobby-uri, și în care merită cu adevărat să investim.
Iată care sunt principalele beneficii ale grădinăritului:
1.Expunerea la vitamina D
Vitamina D este esențială pentru absorbția calciului în organism, și susține sănătatea sistemului osteoarticular și a celui imunitar. Expunerea regulată la soarele dimineții timp de 10-30 de minute, când razele UV nu sunt dăunătoare pentru piele, ajută în mod natural la sinteza vitaminei D de către organism. Totuși, este important să nu uităm de cremele cu factor de protecție solară și de ochelarii de soare, mai ales în cazul persoanelor cu pielea foarte albă și ochi deschiși la culoare.
- Mișcare fizică sănătoasă
Grădinăritul este o formă excelentă de a face exerciții fizice ușoare în fiecare zi. Îngrijirea plantelor și a legumelor presupune mișcare de intensitate redusă, în cele mai multe cazuri, și poate fi un hobby perfect, mai ales pentru persoanele aflate la pensie, dar nu numai. Dacă totuși grădina dumneavoastră este ceva mai mare și aveți culturi mai bogate de legume și fructe, efortul fizic poate fi ceva mai intens și mai solicitant. Una din părțile cele mai dificile ale grădinăritului poate fi irigarea culturilor. Pentru a ușura acest aspect, poți alege o pompă submersibilă de la Bricolaj, astfel încât irigarea să fie floare la ureche.
- Legume și fructe sănătoase
Cultivarea propriilor legume și fructe ne oferă siguranța unor produse sănătoase, fără pesticide și fără substanțe toxice. Unele legume cum sunt roșiile, castraveții, cartofii, morcovii, sau mazărea, sunt ușor de cultivat și sunt printre cele mai hrănitoare și versatile când vine vorba de gătit. Atunci când cumpărăm fructele și legumele din supermarket, nu avem niciodată garanția că acestea au fost cultivate și crescute într-un mod sănătos. Astfel, dacă avem această posibilitate, grădinăritul este o soluție sănătoasă.
- O mai bună sănătate mentală și emoțională
Grădinăritul este unul dintre cele mai eficiente hobby-uri în combaterea stresului. Studiile au arătat că persoanele care petrec măcar 30 de minute în grădină, au un nivel mult mai scăzut de hormoni de stres în sânge. În plus, cercetările au demonstrat că grădinăritul ar putea reduce semnificativ riscul de apariție a demenței. De asemenea, grădinăritul poate fi o activitate excelentă pentru persoanele care petrec mult timp acasă, sau pentru pensionari, deoarece poate combate sentimentul de izolare și de singurătate. La fel de important, pe lângă legume și fructe, grădinăritul ajută să ne cultivăm răbdarea.
- Poate reduce bugetul alocat pentru alimente
Cultivând propriile legume și fructe, în timp, puteți economisi semnificativ. În funcție de tipul și cantitatea cultivată, nu veți mai avea nevoie să cheltuiți în supermarket și puteți conserva legumele și fructele. Cele mai importante cheltuieli când vine vorba de grădinărit sunt alocate în primăvară pentru semințe și răsaduri.
Mișcarea zilnică, înfrumusețarea grădinii și a casei cu florile plantate în grădină, producerea de alimente hrănitoare și sănătoase, și reducerea bugetului alocat alimentelor cumpărate din comerț, sunt doar o parte dintre cele mai importante beneficii ale grădinăritului. Astfel, se poate spune că acesta este un hobby fără riscuri sau efecte secundare.
Sursa foto: unsplash.com