AcasăTehnologieImpactul tehnologiei asupra locurilor de muncă

Impactul tehnologiei asupra locurilor de muncă

Publicat pe

Articole

Care sunt riscurile unui implant dentar?

Lipsa unuia sau a mai multor dinți este o problemă ce nu trebuie lăsată nerezolvată. Deși efectele nu se văd imediat, dinții lipsă afectează atât sănătatea generală a pacientului, cât și stima de sine. O bună modalitate de restaurare dentară este cu ajutorul implantului dentar....

A patra revoluție industrială se desfășoară chiar în fața ochilor noștri. Cunoscută și sub numele de industria 4.0, perioada în care trăim ne permite să asistăm la modul în care progresele tehnologice estompează liniile dintre lumea digitală, fizică și biologică. Societatea, așa cum o știm, se schimbă, metodele tradiționale și procesele învechite dispar, eliberând calea pentru apariția noilor tehnologii și remodelarea modului în care interacționăm, lucrăm și ne conducem vieți. Și tehnologia conduce la schimbare în aproape fiecare industrie, de asemenea.

Una din cele mai importante industrii contemporane, asistența medicală, se numără printre cele care au cunoscut transformări semnificative datorită digitalizării. Inteligența artificială, învățarea automată sau big data sunt doar câteva dintre tehnologiile care îi ajută pe medici să diagnosticheze bolile cu mai multă acuratețe, să ofere tratament personalizat și să urmărească starea de sănătate a pacienților lor în timpul sau după spitalizare. 5G completează, permițând dronelor să livreze materiale medicale, în timp ce telemedicina permite oamenilor din întreaga lume să ajungă la specialiștii cei mai buni pentru consultații.

Dar dronele despre care vorbeam mai sus nu sunt folosite doar în domeniul medical, deoarece de ele beneficiază și agricultura. Iar dacă în cazul industriei medicale livrarea cu drone a medicamentelor și a unor echipamente medicale este, pentru moment, apanajul câtorva state din sud-estul Asiei sau Orientul Mijlociu, dronele au cucerit și agricultura de la noi din țară. Cu ajutorul lor, fermierii pot vedea dacă vreuna dintre culturile lor este deteriorată, urmărind totodată dăunătorii nedoriți. În același timp, senzorii Internet of Things oferă informații cu privire la starea culturilor, care, coroborate cu datele adunate privind pompele de irigare, precipitații sau nivelurile de umiditate a solului, le permite fermierilor să ia decizii informate, în timp real.

O altă industrie majoră care a fost afectată de tehnologie este educația. E-learning a făcut educația disponibilă pentru oricine are o conexiune la internet, ceea ce, în plus, le permite studenților să comunice, să facă schimb de idei, proiecte sau imagini cu profesorii lor sau cu experți de oriunde de pe glob. Și cu ajutorul tehnologiei 5G, descărcarea documentelor sau a videoclipurilor durează câteva secunde, ajutând atât studenții, cât și profesorii, care își pot îmbunătăți cursurile. Alături de 5G, s-a dovedit că realitatea augmentată și virtuală accelerează procesul de învățare, oferind studenților accesul în medii simulate, ajutându-i să călătorească virtual în toată lumea și să-și mărească semnificativ rata de reținere.

Și vorbind despre călătorii, tehnologia a determinat schimbarea și în turism. Telefoanele noastre inteligente ne oferă oricând o hartă a locului unde ne aflăm, un ghid turistic care ne poate spune aproape tot ce dorim să știm despre locul pe care îl vizităm și posibilitatea de a imortaliza momentul și de a-l publica pe rețelele sociale în timp real. În ceea ce privește agențiile de turism, acestea folosesc tehnologiile „big data” pentru a accesa mai eficient clienții, învățând din navigările lor anterioare pe internet, precum și din istoricul călătoriilor fizice deja efectuate. Algoritmii sunt astăzi capabili să întocmească fișe digitale bazate pe experiențele lor anterioare și modelul de comportament, pe baza acestora previzionând care este cea mai potrivită ofertă. Hotelurile au început, de asemenea, să se alinieze la tendința digitală și să utilizeze senzori interconectați și asistenți virtuali alimentați cu inteligență artificială, prin intermediul cărora experiența clienților este îmbunătățită; Oaspeții pot controla temperatura camerei, de exemplu, manipulând termostatele direct de pe telefoanele lor. În plus, senzorii IoT au transformat pierderea bagajelor într-un lucru al trecutului, deoarece valizele pot fi echipate cu astfel de senzori speciali, care oferă informații despre locația lor.

Industriile imobiliare și construcții au avut, de asemenea, multe de câștigat din recentele progrese tehnologice. Inteligența artificială ajută agenții și potențialii cumpărători să vândă și să-și găsească casa de vis. Pe de altă parte, învățarea automată, prin aplicarea algoritmilor, poate stabili dacă renovarea sau nu a unei case înainte de a o pune pe piață este mișcarea financiară potrivită și, între timp, automatizarea face viața agenților imobiliari mult mai ușoară. În ceea ce privește construcțiile, tehnologia a schimbat atât materialele, cât și modul în care sunt utilizate. Imprimantele 3D, dronele și dispozitivele mobile sunt doar câteva dintre instrumentele folosite pentru a crește eficiența, a reduce risipa de materiale și a maximiza profitul. Învățarea automată, analiza predictivă și VR sunt tehnologii care îi ajută pe constructori să evite accidentele și să-și îmbunătățească viziunile.

Industriile majore precum educația, sănătatea, agricultura sau construcțiile s-au schimbat datorită evoluției tehnologiei. Inteligența artificială, învățarea automată, „big data” sau „Internet of Things” sunt doar câteva dintre noile tehnologii care au ajutat la eficientizarea proceselor și la actualizarea strategiilor, ceea ce a condus la creșterea performanței și la îmbunătățirea calității vieții. Și acesta este doar începutul, deoarece tehnologia este de așteptat să ducă industriile la noi culmi pe măsură ce progresează.

Privind în urmă, piața muncii este fundamental diferită. Extrem de multe oportunități de angajare au dispărut, odată cu marea industrie. Tehnologia a redus drastic locuri de muncă, trimițând acasă milioane de lucrători. Dar aceeași tehnologie a deschis drumuri noi, nebănuite în urmă cu 20 de ani. Iar una dintre cele mai dinamice industrii nou născute ca urmare a revoluției tehnologice este cea de videochat. Iar dacă în cazul altor industrii ce utilizează incredibila forță a tehnologiei țara noastră nu a reușit să străluceacă, astăzi avem un important hub de videochat Bucuresti recunoscut pe plan mondial. Aici s-au întâlnit în mod ideal spiritul antreprenorial, tehnologia și profesionalismul, aceste atribute construind o piață stabilă și profitabilă și constituind un exemplu pentru industria globală de profil.

Ultimele articole

Retro chic – Iată 5 bijuterii ce completează perfect o ținută vintage

Stilul retro chic reprezintă un reper în domeniul modei datorită adâncimii sale istorice, autenticității...

Micropigmentarea sprâncenelor: Pașii Cruciali pentru Obținerea unor Sprâncene Perfecte

Micropigmentarea sprâncenelor, cunoscută și sub numele de microblading sau tatuaj semi-permanent al sprâncenelor, este...

Dezvoltarea abilităților de management al riscurilor: Cum te pot ajuta cursurile specializate

În lumea afacerilor și a gestionării proiectelor, gestionarea riscurilor este esențială pentru succes. Riscurile...

4 Soluții eficiente și naturale pentru curățarea locuinței

Odată cu trendul fiecăruia de a face alegeri cât mai ecologice și cât mai...

Articole asemanatoare

Retro chic – Iată 5 bijuterii ce completează perfect o ținută vintage

Stilul retro chic reprezintă un reper în domeniul modei datorită adâncimii sale istorice, autenticității...

Micropigmentarea sprâncenelor: Pașii Cruciali pentru Obținerea unor Sprâncene Perfecte

Micropigmentarea sprâncenelor, cunoscută și sub numele de microblading sau tatuaj semi-permanent al sprâncenelor, este...

Dezvoltarea abilităților de management al riscurilor: Cum te pot ajuta cursurile specializate

În lumea afacerilor și a gestionării proiectelor, gestionarea riscurilor este esențială pentru succes. Riscurile...