AcasăSanatateImportanța exercițiilor fizice în reabilitarea postoperatorie

Importanța exercițiilor fizice în reabilitarea postoperatorie

Publicat pe

Articole

Cum vrea Ministerul Finantelor sa transforme cozile de la ghisee in click-uri pe mobil (Foto)

Ministrul Finantelor, Florin Citu, a enumerat masurile pe care vrea sa le ia astfel incat cozile de la ghisee sa se transforme in click-uri pe mobil.Acesta a anuntat, intr-o postare pe Facebook, schimbarile pe care vrea sa le adopte legate de modernizarea ANAF si...

Reabilitarea postoperatorie este un proces complex și personalizat care începe imediat după o intervenție chirurgicală și  care are ca scop îmbunătățirea funcționalității și a calității vieții pacientului. Aceasta implică o serie de tratamente și exerciții menite să ajute pacientul să se recupereze în mod eficient și să revină la nivelul de funcționalitate de dinainte de operație sau chiar să-l îmbunătățească.

Importanța exercițiilor fizice în reabilitarea postoperatorie

Procesul de reabilitare postoperatorie începe cu o evaluare amănunțită a pacientului, în care se evaluează starea fizică și funcțională a acestuia. Pe baza acestor informații, se stabilește un plan de îngrijire personalizat, care poate include recuperare prin fizioterapie, exerciții, educație și monitorizarea progresului.

Exercițiile fizice sunt o componentă fundamentală în reabilitarea postoperatorie. Ele au un rol esențial în îmbunătățirea mobilității și forței pacientului, care pot fi afectate în urma unei intervenții chirurgicale. Un program de exerciții fizice personalizat poate ajuta la întărirea mușchilor, îmbunătățirea flexibilității și la creșterea rezistenței.

După o intervenție chirurgicală, pacienții pot avea probleme cu echilibrul și coordonarea. Exercițiile fizice pot fi utilizate pentru a îmbunătăți aceste aspecte, ajutând pacientul să își recâștige independența și să își îmbunătățească calitatea vieții. Prin exerciții de echilibru și coordonare, cum ar fi mersul pe o linie imaginară sau exercițiile de stabilizare cu gantere, pacienții pot îmbunătăți controlul și stabilitatea corpului.

Durerea postoperatorie este o problemă comună pentru mulți pacienți. Exercițiile fizice pot juca un rol important în gestionarea acestei dureri. Prin îmbunătățirea circulației sângelui, reducerea inflamației și întărirea mușchilor, exercițiile fizice pot ajuta la alinarea durerii postoperatorii. De exemplu, exercițiile de întindere și de respirație profundă pot ajuta la relaxarea mușchilor și la reducerea tensiunii și a durerii.

Exemple de exerciții fizice pentru reabilitare postoperatorie

Tipurile de exerciții fizice specifice pentru reabilitarea postoperatorie pot varia în funcție de tipul de intervenție chirurgicală suferită. De exemplu, după o operație pe inimă, pacientul poate fi îndrumat să facă exerciții de respirație profundă și mișcări ale membrelor superioare pentru a stimula circulația și a preveni complicațiile pulmonare. După o operație la genunchi, exercițiile de întărire a mușchilor coapsei, cum ar fi flexiile și extensiile, pot fi recomandate pentru a restabili mobilitatea și stabilitatea articulației.

Iată câteva exemple:

Exerciții de respirație profundă

În poziție șezând sau culcat, pacientul inspiră în mod profund prin nas, umflându-și abdomenul, și apoi expiră lent prin gură, golindu-și complet plămânii. Acest exercițiu ajută la prevenirea complicațiilor pulmonare, cum ar fi pneumonie postoperatorie.

Flexii și extensii ale genunchiului

În poziție culcat pe spate, pacientul îndoaie genunchiul până când călcâiul se apropie de fese și apoi îl întinde înapoi în poziția inițială. Acest exercițiu ajută la întărirea mușchilor coapsei și la restabilirea gambei.

Abducții ale șoldului

În poziție culcat pe o parte, pacientul ridică piciorul de deasupra și îl coboară încet. Acest exercițiu ajută la întărirea mușchilor șoldului și la restabilirea mobilității articulației șoldului.

Beneficiile recuperării prin activitate fizică

Beneficiile recuperării prin exerciții fizice și fizioterapie în reabilitarea postoperatorie sunt multiple. Acestea sunt utile în procesul de vindecare și recuperare a pacienților. Iată câteva dintre ele:

Accelerarea procesului de vindecare

Fizioterapia și exercițiile fizice pot contribui la accelerarea procesului de vindecare după o intervenție chirurgicală. Prin intermediul exercițiilor fizice, se poate îmbunătăți circulația sanguină în zona afectată, ceea ce duce la o mai bună aprovizionare cu oxigen și substanțe nutritive a țesuturilor, facilitând astfel procesul de vindecare.

Îmbunătățirea capacității fizice și psihologice

Fizioterapia nu doar îmbunătățește starea fizică a pacienților, ci are și un impact pozitiv asupra stării lor psihologice. Exercițiile fizice regulate pot contribui la eliberarea endorfinelor, cunoscute și sub numele de „hormonii fericirii”, care pot îmbunătăți starea de spirit și reduce anxietatea și depresia asociate cu perioada postoperatorie.

Prevenirea complicațiilor postoperatorii

Fizioterapia postoperatorie poate juca un rol important în prevenirea complicațiilor comune asociate cu perioada de recuperare. Aceasta poate ajuta la menținerea mobilității și a forței musculare, prevenind astfel apariția complicațiilor precum tromboza venoasă profundă, pneumonie sau atrofia musculară.

Fiecare pacient este unic, iar nevoile de reabilitare variază în funcție de tipul de intervenție chirurgicală, starea de sănătate generală și obiectivele individuale. De aceea, programul de exerciții fizice trebuie să fie personalizat de un specialit pentru a satisface nevoile specifice ale fiecărui pacient.

Ultimele articole

Cele mai cunoscute expresii din sport

Sursa foto: pixabay.com Sportul, ca și viața, este plin de momente imprevizibile, iar norocul și...

5 sfaturi utile pentru o amenajare în stil Feng Shui 

Fie că ești un fan al designului interior sau pur și simplu vrei să...

Când sunt băuturile alcoolice un cadou potrivit

Din cele mai vechi timpuri, băuturile alcoolice au fost parte integrantă a culturii umane,...

3 idei de cadouri utile pentru pasionații de gaming

Profilul unui jucător pasionat este, de obicei, unul destul de complex. În general, un...

Articole asemanatoare

Cele mai cunoscute expresii din sport

Sursa foto: pixabay.com Sportul, ca și viața, este plin de momente imprevizibile, iar norocul și...

5 sfaturi utile pentru o amenajare în stil Feng Shui 

Fie că ești un fan al designului interior sau pur și simplu vrei să...

Când sunt băuturile alcoolice un cadou potrivit

Din cele mai vechi timpuri, băuturile alcoolice au fost parte integrantă a culturii umane,...