ISO 9001 este un document gata facut care contine un set de bune practici pe care o companie le poate implementa daca doreste sa aiba calitate in procesele, produsele si serviciile sale. Aceasta inseamna ca standardul „da calea” pentru a se indrepta catre calitate. Toate acestea intr-o singura sursa, fara a fi nevoie sa te uiti la diversi autori pentru ce ar trebui sau nu trebuie facut, fara nicio scuza sa renunti pentru ca nu ai o directie de urmat. ISO 9001 nu este prescriptiv, orice adaptare a textului standardului trebuie facuta de companie in functie de contextul sau si de problemele sale de rutina.
Norma nu spune cum ar trebui facuti pasii. Se precizeaza doar ca trebuie sa analizam indicatorii pentru a imbunatati performanta companiei, dar nu spune numele indicatorilor care ar trebui creati, care sunt acestia sau cum trebuie sa facem acest lucru.
Toate acestea fac din asta un model foarte dinamic si flexibil. Prin urmare, este aplicabil oricarui tip de companie, de orice sector sau dimensiune, de la companii foarte mici pana la companii de milioane de dolari. Acest lucru este clar, respectand proportiile cuvenite si provocarile individuale.
Chiar daca a avea o certificare ISO 9001 necesita o investitie mai mare din partea companiei, aceasta nu este obligatorie. Standardul in sine are o valoare foarte mica de cumparat, la nivel institutional si nu platiti nimic in plus pentru a-l folosi. Certificarea, la randul ei, poate fi luata ulterior, doar ca o recompensa pentru efortul si rezultatele intregii companii. In acest caz, site-ul certificare iso 9001 este alegerea corecta!
Implementarea ISO adauga practici la munca care se desfasoara deja in companie astazi, completand procesele si imbunatatind intregul management al companiei. Acesta este momentul in care nu prezinta noi nevoi care, de fapt, sunt esecuri anterioare implementarii standardului.
Intentia ISO 9001 este de a oferi un standard comparabil pentru managementul calitatii. La urma urmei, confruntat cu atat de multe scenarii si contexte diferite, de unde stii daca o companie chiar ofera calitate? Doua organizatii diferite pot avea propria lor intelegere a ceea ce este calitatea, dar asta nu garanteaza ca oricare dintre ele are cu adevarat dreptate.
Astfel, pentru a evita diferite interpretari si confuzii, ISO prezinta acest standard cu semnificatii si practici de calitate. Compania care implementeaza ISO 9001 poate avea un certificat care garanteaza ca calitatea este implementata in procesele sale si, astfel, sa fie recunoscuta in intreaga lume pentru ca are managementul calitatii.
Cand o companie spune ca este certificata 9001, stim ca are un proces de tratare a neconformitatilor, ca isi evalueaza furnizorii, ca isi cartografiaza procesele si ca indeplineste toate celelalte cerinte enumerate in standard, usurand acest lucru, pentru a-i vizualiza calitatea. Companiile care pretuiesc calitatea si care sunt certificate ISO 9001 se raporteaza adesea doar la companiile care sunt certificate ISO 9001. Este mult mai usor sa evaluezi o companie care urmeaza un standard de calitate decat o companie care are un sistem de management inventat doar pentru ea, chiar daca ea mai spune ca are calitate.
Inainte de a decide ce actiuni sa intreprindeti pentru implementarea ISO in industria, este necesar sa intelegem care sunt principiile care guverneaza ISO 9001. Acest lucru se datoreaza faptului ca orice procedura trebuie sa fie in conformitate cu unul dintre aspectele de mai jos:
Focus pe client: plasarea experientei clientului in centrul motivatiilor companiei, deoarece fara clienti nu exista cerere.
Leadership: mai mult decat directia, liderii trebuie sa motiveze performanta angajatilor si sa dezvolte talentele unice ale fiecarui angajat.
Implicarea oamenilor: angajatii trebuie sa vada scopul in functiile lor, pregatindu-se pentru a-si imbunatati performanta si cea a echipei lor.
Abordare proces: tratarea fiecarei proceduri ca parte a unui lant este esentiala pentru crearea unui sistem eficient si interconectat.
Imbunatatirea: imbunatatirea trebuie sa fie intotdeauna continua, intrucat excelenta depinde de progresul constant.
Luarea deciziilor bazate pe dovezi: orice decizie trebuie sa se bazeze pe fapte si date, fara presupuneri sau intuitii.
Managementul relatiilor: cultivarea relatiilor cu clientii partilor interesate pentru a consolida imaginea companiei pe piata si a asigura conditii mai bune in negocierile viitoare.
Dupa cum puteti vedea, clientul are o importanta cheie in definirea politicilor de calitate.
Avand in vedere o piata din ce in ce mai solicitanta, satisfactia publicului de consum este o parte esentiala a succesului unei afaceri.
In acest fel, lucrul la procesele sale interne si consolidarea unei culturi interne va oferi conditii mai bune pentru imbunatatirea serviciului si capacitatea de a satisface cererea.
Cu norme create pentru diferite segmente, precum managementul de mediu – care implica impacturile cauzate de mediu – ISO garanteaza capacitatea de a livra calitate in toate aspectele organizatiei: de la productie pana la livrarea produsului final. A avea sigiliul ISO 9001 inseamna, in practica, garantarea calitatii produselor si serviciilor furnizate de o companie.
Mult mai mult decat un motiv de mandrie pentru companiile care obtin aceasta resursa, sigiliul trebuie implementat in practica, aducand securitate si fiabilitate operatiunii in ansamblu.
Desi pretul este inca un factor determinant in alegerea unui produs, pentru consumatorul modern, exista si alte criterii care sunt la fel sau mai importante decat valoarea unui articol.
Fiabilitatea este una dintre ele. Cunoasterea originii unui produs, asigurarea faptului ca cumparati de la un brand care pretuieste calitatea si, mai ales, cu o imagine buna in fata publicului sau sunt cateva exemple. Datorita optimizarii proceselor propuse de sigiliu, se constata o imbunatatire constanta in companii, perfectionand sistemul de management al calitatii in aspecte decisive pentru succesul afacerii si, bineinteles, al clientilor.