AcasăStiriÎn ce țări din Europa poți călători în timpul pandemiei de Covid-19?

În ce țări din Europa poți călători în timpul pandemiei de Covid-19?

Publicat pe

Articole

Sectorul 2 plateste cea mai mare taxa de gunoi din tara. Firma de salubritate primeste de 3 ori mai mult decat incaseaza Primaria

Locuitorii Sectorului 2 platesc din acest an cea mai mare taxa de gunoi din tara: 13,25 de lei pe luna, adica 159 de lei pe an. Cei care colecteaza separat deseurile reciclabile beneficiaza de o subventie de 39 de lei, ceea ce inseamna ca...

Sursa foto: Pixabay.com

Răspunsul la această întrebare nu este deloc simplu de dat, deoarece este unul care se schimbă zilnic, în raport de ultimele date sanitare care vin de la organele competente din fiecare stat european.

Sars-Cov-2 a limitat libertatea de mișcare în Europa

Pandemia de coronavirus și încercarea de a preveni sau cel puțin de a ține sub control pe cât se poate cel de-al doilea val al infecției cu coronavirus a forțat țările europene (în general) și statele membre UE (în particular) ca să restricționeze vizibil intrarea cetățenilor străini pe teritoriul lor.

Este o măsură de protecție pentru cei aflați în interiorul granițelor fiecărei țări în parte, chiar dacă teoretic există o libertate de mișcare pe tot teritoriul Uniunii Europene pentru cei incluși în granițele sale virtuale.

În prezent, acest lucru este permis, de regulă, numai cetățenilor UE sau deținătorilor unui permis de ședere în statele UE și Schengen. Cetățenii din alte zone ale lumii trebuie să aibă un motiv foarte bine întemeiat pentru a intra în pandemie Există diverse limitări, dar și excepții de la această reglementare cu caracter general. Pentru aceia ce sunt interesați de subiect, ele sunt actualizate permanent pe site-ul Comisiei Europene.

Și pentru a îngreuna și mai mult lucrurile, în afară de regulile generale de călătorie în timpul pandemiei de Sars-Cov-2, mai trebuie subliniat puternic și faptul că fiecare țară și-a alcătuit propriul sistem de condiții pentru a-i selecta pe aceea care pot sau nu să intre pe teritoriul lor.

Ele sunt de multe ori destul de diferite, așa încât este absolută nevoie de a ne interesa extrem de detaliat înainte de a decide să călătorim într-o țară sau alta a Europei în acest final fierbinte de an 2020. 

Deși pare revoltător la prima vedere, acest lucru este de înțeles, pentru că fiecare țară vrea să își protejeze proprii cetățeni, chiar dacă asta conduce implicit și la limitarea libertății de mișcare pentru o anumită perioadă de timp.

La o analiză mai profundă putem ca să observăm că, de fapt, aceste decizii luate la nivel guvernamental în fiecare țară europeană în parte nu face altceva decât ajută la reducerea răspândirii bolii.

Dacă fiecare țară de pe bătrânul continent va face acest lucru și va lua măsurile ce se impun pentru ca numărul intern de cazuri de îmbolnăvire, de internări în secții de ATI și de decese va scădea radical, atunci la nivel european și pericolul adus de coronavirus va fi tot mai mic, iar în final se poate ajunge până la izolarea eficientă a focarelor mici și stingerea lor mult mai promptă și mai puțin costisitoare. 

Fiecare stat european decide în mod particular ce strategie de combatere a coronavirusului i se potrivește mai bine

Țările Uniunii Europene, conform regulilor stabilite de comun acord de către statele membre au în prezent dreptul de a lua de sine stătător măsurile pe care le consideră cele mai bune în scopul limitării efectelor date de această pandemie ce a speriat întreaga planetă prin suferința pe care a generat-o încă de la începutul lui 2020.

Astfel, orice țară UE are dreptul, spre exemplu, de a declara carantinarea unor persoane care, deși sunt aparent sănătoase, vor să se deplaseze dintr-o zonă sau alta a unei țări sau între țări.

Precum am arătat, deciziile luate la nivel zonal pot ca să fie diferite între ele chiar și pe suprafața unei singure țări europene, nu doar dacă ne referim la state diferite.

Ele se referă atât la măsura extremă a carantinării, dar cel mai adesea la acele obligații mai simple privitoare la distanțarea socială, purtarea măștilor de protecție, la limitările din sfera  funcționării unor instituții publice ori private, a unităților horeca sau a altor tipuri de magazine.

Există cinci țări europene unde românii călătoresc frecvent în scopul de a munci sau pentru a face turism: Germania, Franța, Spania, Italia și Regatul Unit.

De la începutul pandemiei de coronavirus, intrarea în aceste țări rămâne sever limitată, iar veștile care sosesc acum, în mijloc de toamnă 2020, nu sunt deloc mai bune decât acelea din primăvară.

Se pare că numărul de îmbolnăviri sunt pe un trend ascendent, fapt care îi face pe guvernanții din respectivele state să ia măsuri dure nu doar referitoare la aceia care vor să ajungă pe teritoriul lor, ci și contra (în favoarea) propriilor locuitori. Este singura metodă de a nu ajunge la mii de morți pe zi și zeci de mii de îmbolnăviri, așa cum s-a mai întâmplat în urmă cu doar câteva luni.

Se declară stări de atenție, dar și stări de urgență, lucrurile se pare că nu merg deloc spre mai bine, mai ales că va urma și obișnuita epidemie de gripă care se va adăuga ucigător pentru pandemia de coronavirus.

O abordare comună a măsurilor de călătorie în spațiul extins al Uniunii Europene

La 13 octombrie 2020, statele membre UE au adoptat o recomandare a Consiliului privind o abordare coordonată a restricționării liberei circulații ca răspuns comun la pandemia cu Sars-Cov-2. Această recomandare se bazează pe propunerea Comisiei adoptată la 4 septembrie 2020.

Deși cu titlul de recomandare, decizia este acceptată de toate țările implicate, deoarece pune un pic de ordine în ceea ce privește haosul general de pandemia de Covid-19.

Recomandarea stabilește anumite domenii esențiale în care statele membre își vor coordona eforturile de luptă contra acestei boli care a produs cel mai mare dezastru sanitar din ultima sută de ani:

– un sistem comun de cartografiere bazat pe un cod de culoare (verde, portocaliu, roșu, gri);

– criterii comune pentru statele membre atunci când decid dacă introduc restricții de călătorie în zonele cu risc mai mare (testare și carantinare);

– furnizarea de informații clare și în timp util publicului cu privire la călătorii.

Trebuie să fie subliniat și faptul că în situația specifică în care un călător are reședința într-o țară în care restricțiile au fost ridicate, dar este cetățean al unei țări obligatorii pentru viză, acesta va trebui ca să depună o cerere la consulatul statului membru în care dorește să călătorească, în țara sa şedere.

Datele actualizate privind restricțiile de călătorie în vigoare sunt puse la dispoziție pe site-urile autorităților naționale competente (de exemplu, pe cele ale ministerelor de interne și de externe ale diferitelor state UE).

Totuși, dacă un român urmează să facă o călătorie în străinătate în plină pandemie, ar trebui mai întâi ca să își procure o testare pcr, pentru a vedea dacă este sănătos.

Dacă totul este în regulă, atunci poate începe să se informeze cât mai bine și, cu riscurile de rigoare, poate să încerce să facă acea călătorie importantă, care nu poate să fie amânată sub nicio formă pentru o perioadă mai favorabilă din punct de vedere sanitar.

Ultimele articole

Sfaturi Esențiale pentru Achiziționarea unui Smartwatch Nou

Achiziționarea unui nou smartwatch poate fi o investiție importantă, iar alegerea corectă necesită o...

Ce drepturi are sotia dupa decesul sotului?

Introducere In momentele dificile generate de pierderea sotului, aspectele legale pot deveni o povara suplimentara...

Ce sa faci sa nu mai bea sotul

Ce sa faci sa nu mai bea sotul ...

50 Mesaje de la multi ani pentru sot

Introducere Celebrarea zilei de nastere a sotului tau este o ocazie speciala pentru a-i arata...

Articole asemanatoare

Sfaturi Esențiale pentru Achiziționarea unui Smartwatch Nou

Achiziționarea unui nou smartwatch poate fi o investiție importantă, iar alegerea corectă necesită o...

Ce drepturi are sotia dupa decesul sotului?

Introducere In momentele dificile generate de pierderea sotului, aspectele legale pot deveni o povara suplimentara...

Ce sa faci sa nu mai bea sotul

Ce sa faci sa nu mai bea sotul ...