AcasăLifestyleInterviul de angajare: 4 reguli de etichetă

Interviul de angajare: 4 reguli de etichetă

Publicat pe

Articole

Hackerii ne pot fura banii si datele printr-un simplu SMS – Ce este metoda Smishing si cum ne putem proteja

Hackerii sunt foarte creativi cand vine vorba sa gaseasca metode prin care sa ne fure datele si banii. Una dintre ele, mai putin cunoscuta, este Smishing, prin care atacatorii se folosesc de un SMS sa ne pacaleasca sa facem ce vor ei.Practic, acestia trimit...

Interviurile de angajare reprezintă prima ta interacțiune cu firma pentru care dorești să lucrezi. Este important să acorzi o atenție sporită atât aspectului tău fizic, dar și asupra modului în care comunici și te comporți, astfel încât personalul de la HR să fie deja gata să semneze cu tine actele de angajare imediat cum ai terminat de răspuns la întrebările oferite.

Dacă vrei să știi cum să treci cu brio prima etapă de angajare și să să faci impresie bună imediat cum ai intrat în cameră, atunci iată cele 4 reguli de etichetă profesională pentru un interviu reușit!

Machiajul și parfumul

Printre primele lucruri la care se va uita personalul HR atunci când vei merge la interviu este aspectul fizic, mai exact machiajul, parfumul și vestimentația. Când vine vorba de produsele cosmetice, o persoană îngrijită va avea un ten curat, chiar dacă la nivelul feței prezintă mici imperfecțiuni, precum un coș mai vizibil, cicatrici sau pete roșiatice. 

Pentru o impresie reușită, abordează un machiaj de zi în care să folosești în primul rând baza de machiaj, apoi un fond de ten de calitate care să nu încarce tenul. Totodată, folosește un corector pentru acnee, urmele de oboseală și liniile fine. Optează pentru o paletă de culori discrete pentru pleoape și un ruj nude sau roșu pastel pentru buze.

Alături de machiaj, parfumul joacă un rol important. Chiar dacă îți plac parfumurile puternice sau cu esențe aparte, încearcă să optezi pentru o mireasmă discretă, fresh și plăcută de majoritatea, însă care să se potrivească și cu ph-ul pielii și gusturile tale. Cu un astfel de combo nu vei da greș la interviu, dar mirosul plăcut va aduce voie bună discursului!

Outfitul

Atunci când mergi la interviu exista un dress code pe care trebuie să-l respecți. Nu trebuie să te îmbraci nici casual, însă nici foarte formal. Bineînțeles, vestimentația se află în strânsă legătură cu postul pentru care aplici. Cu toate acestea, o costumație potrivită poate însemna: o cămașă sau o bluză dichisită, alături de o pereche elegantă de pantaloni sau fustă, fie o rochie midi spre max și sacou.

Alături de piesele vestimentare pe care le alegi, ține minte să iei în calcul și nuanțele și modelele acestora. De exemplu, deoarece HR-ul vrea să fie atent la informațiile pe care le oferi și la modul în care te exprimi, este important ca nuanțele hainelor să nu stea în cale, ci să completeze aspectul tău. Astfel, alege nuanțe de gri, negru, alb, albastru sau verde închis.

Bunul simț, atitudinea și comportamentul

Atunci când intri în sala de interviu ține minte să zâmbești sincer și să fii relaxată. Dacă va fi necesar să aștepți puțin, stai liniștită pe scaun. Ridică-te în picioare atunci când vei saluta persoanele care îți vor lua interviul și rostește-ți numele complet. 

Comportă-te politicos deoarece viitorul tău job depinde de aceste momente. Spune „mulțumesc” și „te rog”. Totodată, nu întrerupe conversația, așteaptă ca personalul să îți adreseze întrebările, ia-ți câteva momente de răgaz, apoi răspunde calm și cursiv la ele. Nu este politicos să întrerupi conversația. Păstrează întrebările pentru final.

Interesul față de job și monologul anterior interviului

Înainte de a te prezenta la interviu, caută cât mai multe informații despre jobul pentru care aplici, dar și despre firma respectivă. Dacă vei găsi anumite momente importante pe care le poți menționa la interviu, fă acest lucru. Personalul va înțelege că ești cu adevărat interesat de postul liber și că îți dorești să lucrezi în companie.

 Cu atât mai mult, pregătește câteva răspunsuri pentru întrebările standard: 

  • „De ce vrei să lucrezi cu noi?”
  • „Ce ne poți spune despre tine?”
  • „De ce ai renunțat la ultimul loc de muncă?/ De ce ai fost concediat?”
  • „Care sunt punctele tale forte/ slabe?”
  • „Unde te vezi peste 5 ani?”
  • „Ce îți place să faci în timpul liber?”
  • „Care sunt așteptările salariale?”

Pentru majoritatea oamenilor, interviurile par mai dificile decât joburile în sine deoarece atunci când aplici pe un post, știi deja câteva informații despre acesta (dacă este entry-level) sau chiar ai foarte multă expertiză în domeniu. Ia în calcul cele 4 reguli menționate și, în urma interviului, trimite o scrisoare de mulțumire pe e-mail pentru timpul acordat.

Ultimele articole

5 trenduri de optimizare SEO în 2025

Într-o eră digitală marcată de o creștere exponențială a conținutului online, optimizarea pentru motoarele...

Cadourile oferite în pungă sau într-o cutie elegantă? Care dintre variante creează cea mai bună impresie destinatarului?

Fiecare dintre noi a fost, cel puțin o dată, pus în situația de a...

Bateriile lavoar premium: Ce branduri ofera cel mai bun raport calitate-pret?

Ne-am obișnuit cu ele atât de mult, încât deseori uităm de importanța unei simple...

Cele mai populare tehnici învățate la cursurile de micropigmentare

Micropigmentarea a devenit una dintre cele mai căutate proceduri de înfrumusețare, oferind soluții semi-permanente...

Articole asemanatoare

5 trenduri de optimizare SEO în 2025

Într-o eră digitală marcată de o creștere exponențială a conținutului online, optimizarea pentru motoarele...

Cadourile oferite în pungă sau într-o cutie elegantă? Care dintre variante creează cea mai bună impresie destinatarului?

Fiecare dintre noi a fost, cel puțin o dată, pus în situația de a...

Bateriile lavoar premium: Ce branduri ofera cel mai bun raport calitate-pret?

Ne-am obișnuit cu ele atât de mult, încât deseori uităm de importanța unei simple...