Afaceri

Iti doresti un spatiu comercial pentru afacere? Ce trebuie sa stii inainte de a semna contractul?

0

Daca vrei sa inchiriezi sau sa cumperi un spatiu comercial in Romania, trebuie sa stii ca procesul va fi facilitat foarte mult daca optezi pentru ajutorul unei agentii imobiliare. Daca in cazul unei locuinte personale, procesul poate fi facut de unul singur, cand vine vorba despre spatii de inchiriat comerciale, gasirea celui potrivit nu va fi deloc simpla.

Ce este un spatiu comercial?

Prin spatiu comercial se intelege orice cladire sau structura destinata afacerilor (in mod direct sau indirect). In toate cazurile, imobilele cu destinatie comerciala trebuie sa respecte reguli fiscale diferite de cele cu scop rezidential. Astfel, exista o multime de reguli pentru vanzare, cumparare, inchiriere si efectuarea unor imbunatatiri la astfel de spatii de business.

Atunci cand esti in cautarea spatiului comercial potrivit business-ului, despistarea celui perfect este doar inceputul procesului de tranzactionare, si asa complex si indelungat. Dupa gasirea spatiului dorit, va trebui sa discuti cu proprietarul despre conditiile de cumparare sau inchiriere, dupa caz, cu privire la clauzele contractuale care sunt eligibile pentru ambele parti.

De aceea, este indicat sa mergi cu un specialist imobiliar de incredere, dar si avocati specializati in negocierea si redactarea de contracte de acest gen. Trebuie sa afli cat mai multe informatii, astfel incat sa poti ridica obiectii imbatabile, daca ele exista.

Odata stranse toate informatiile, discutate pe larg cu un avocat, abia apoi vei merge la negociere si vei putea obtine conditii foarte avantajoase pentru a prelua in proprietate sau in locatiune spatiul comercial respectiv.

La fel de importanta este si perioada de inchiriere. Daca se opteaza pentru inchiriere, este important sa semnezi contract pe 12 luni, urmand ca in contract sa inserati si o clauza conform careia sa se poata prelungi durata de utilizare (automat sau prin renegociere) a respectivei locatii cu destinatie comerciala. Pentru inceput, nu este potrivita inchirierea pe o perioada de 5 sau 10 ani, decat daca se stabilesc si niste reguli clare si avantajoase dupa care sa puteti denunta contractul, fara a fi obligat la plata unor despagubiri impovaratoare catre acela de la care l-ai inchiriat.

Valoarea chiriei. O chirie prea mare, mai ales in cazul in care bugetul este limitat, s-ar putea ca sa fie prea impovaratoare si sa nu o poti plati la timp decat cu foarte mari eforturi. Acorda atentie si la asa-numitele costuri ascunse care pot include plati unor lucrari de intretinere sau pentru asigurarea dotarilor. Ele pot sa fie destul de importante. Se poate stabili prin contract ca ele sa fie suportate partial sau total de catre proprietar.

Chiar sub nasul lui Trump, Huawei s-a separat pe sest de divizia de cercetare din SUA

Articolul precedent

Top 10 plaje din Halkidiki

Articolul urmator

Vezi si

Comentarii

Lasa un comentariu

Comentariul trebuie sa contina minim 30 de cuvinte pentru a fi publicat!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe in Afaceri